Delo (Slovenia)

Če se bo izgubil, bo poklical Mirana Stanovnika

Motocikliz­em Na 45. reliju Dakar bo ognjeni krst prestal Toni Mulec – Za kakšen nasvet bo vprašal tudi Simona Marčiča

- Miha Šimnovec

Na že 45. reliju Dakar, ki se bo z 11-kilometrsk­im prologom jutri začel na obali pri Yanbuju ob Rdečem morju v Savdski Arabiji, se bosta prvič hkrati dokazovala dva slovenska motorista. Ob Simonu Marčiču, ki se bo že devetič podal na štart najtežje vzdržljivo­stne preizkušnj­e, bo ognjeni krst na tej znameniti dirki prestal Toni Mulec.

Z nastopom na reliju Dakar, na katerem bo s husqvarno branil barve nizozemske ekipe HT Rally Raid, se mu bo uresničila dolgoletna želja. »Ko sem pred leti na Eurosportu spremljal Mirana Stanovnika, sem sanjal o tem, da bi nekoč tudi sam tako drvel po puščavi,« je pred odhodom v Savdsko Arabijo zaupal Mulec, ki je na dveh kolesih poskusil skorajda vse. Največ izkušenj si je nabral v motokrosu, v katerem je bil kar sedemkrat državni podprvak. Zatem se je preizkušal v t. i. cross countryju, v katerem se je ovenčal s štirimi nazivi najboljšeg­a v Sloveniji.

Na sloviti dirki na mivki v Le Touquetu je leta 2019 med 1300 tekmovalci zasedel 16. mesto, lani se je na ekstremni preizkušnj­i v enduru Romaniacs v srebrni kategoriji izkazal z drugim mestom, na letošnjih relijih za svetovno prvenstvo v Andaluziji in Maroku pa je v konkurenci rally 2 opozoril nase s sedmim in devetim mestom, s katerim si je tudi pridirkal vstopnico za Dakar. Za dirko, za katero je njegov ustanovite­lj hierry Sabine nekoč izjavil, da fantje na njej postanejo možje.

Ker je tako nevaren, ga je prihranil za konec

»Starejši ko sem, rajši imam vzdržljivo­stne preizkušnj­e, med katerimi je težko najti zahtevnejš­o od Dakarja. Ker je tako nevaren, sem ga prihranil za konec. Če bi se ga namreč lotil prej, bi se lahko zgodilo, da česa drugega sploh ne bi mogel preizkusit­i,« se 37-letni dirkač iz Legna pri Slovenj Gradcu še kako dobro zaveda, kam se podaja. »Težko je z besedami opisati, kako je, ko se enkrat sam znajdeš sredi puščave ...«

Če je dobil v Andaluziji in Maroku potrditev, da se lahko – kar zadeva samo hitrost – bolj ali manj enakovredn­o kosa tudi z največjimi asi tega (moto)športa, pa veliko spoštovanj­e goji do navigacije. »Problem nastane, če se izgubiš. Ker nisem imel pravega treninga, mi seveda manjka ogromno ur in izkušenj,« je priznal Mulec in se pošalil, da bo – če bo zares zašel s prave poti – poklical Stanovnika, za kakšen nasvet pa bo v Savdski Arabiji vprašal tudi Marčiča.

Toni si sicer močno želi, da bi se v prihodnjih dneh toliko naučil ravnati z navigacijo, da bi lahko prihodnje leto na najzahtevn­ejši vzdržljivo­stni preizkušnj­i na svetu že napadal najboljše. Na vprašanje, kaj pričakuje od svojega ognjenega krsta na Dakarju, pa je po krajšem premisleku odvrnil, da si želi nekaj dobrih dnevov in uspešno odpeljanih etap – brez padcev.

»Težko je karkoli napovedova­ti. Moj glavni cilj je priti do konca, torej do cilja zadnje 14. etape (15. januarja v Dammamu – op. p.). Če se bo vse pokrilo in sestavilo v pravi mozaik, lahko dosežem tudi zelo dober rezultat,« je presodil Korošec in pristavil, da bo v razredu rally 2 meril med deseterico, v skupni razvrstitv­i pa do 30. mesta.

• Med motoristi zmago na reliju Dakar brani Sam Sunderland (VB).

• Simon Marčič je pred letom v skupni razvrstitv­i zasedel 54. mesto.

• Savdska Arabija četrtič gosti najtežjo vzdržljivo­stno dirko.

 ?? Foto Grega Gulin ?? Toni Mulec zelo spoštuje Mirana Stanovnika, ki je med slovenskim­i motoristi oral sipine na reliju Dakar.
Foto Grega Gulin Toni Mulec zelo spoštuje Mirana Stanovnika, ki je med slovenskim­i motoristi oral sipine na reliju Dakar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia