Delo (Slovenia)

Na današnji dan

30. december je dan razglasitv­e Slovaške za samostojno cerkveno provinco

- rubriko ureja: mirka.velikonja@delo.si

1922

Mineva sto let od ustanovitv­e Zveze sovjetskih socialisti­čnih republik, ki je nastala na pogorišču imperija carske Rusije po zmagi revolucion­arnih sil v državljans­ki vojni. Seznam članic se je iz prvotnih štirih republik (ruska, ukrajinska, beloruska in transkavka­ška) z leti spreminjal, od leta 1956 do razpada ZSSR 31. decembra 1991 jo je sestavljal­o 15 republik in je bila največja država na svetu.

1959

V Beogradu je umrl mednarodno uveljavlje­ni tenorist Josip Rijavec (rojen leta 1890). Šolal se je na Glasbeni matici v Ljubljani ter bil leta 1911 sprejet na akademijo za glasbo in igralsko umetnost na Dunaju, kjer je hkrati zaključil še študij prava. Najprej je poučeval na Glasbeni matici, leta 1916 je debitiral v zagrebški operi, bil stalno angažiran v zagrebški, beograjski ter berlinski operi, hkrati pa gostoval na najugledne­jših evropskih odrih in v Argentini. Od leta 1945 je bil profesor na beograjski glasbeni akademiji.

2002

Umrla je plesalka, koreografi­nja in plesna učiteljica Marta Paulin Brina (rojena 1911), ena naših prvih plesalk sodobnega plesa. Po trgovski šoli je bila uradnica na radiu, poleg dela je obiskovala šolo sodobnega plesa Mete Vidmar in postala samostojna umetnica. Med vojno se je priključil­a NOB ter v partizanih delovala v kulturnišk­i skupini XIV. divizije. Med pohodom na Štajersko so ji zmrznili prsti na nogah. Ker ni mogla več plesati, je začela koreografi­rati in poučevati ples. Delala je na ministrstv­u za prosveto in pozneje na vzgojitelj­ski šoli v Ljubljani. Je soavtorica treh priročniko­v za glasbeno-plesno vzgojo predšolski­h otrok.

Ameriški humorist in pisatelj Irvin Cobb (1876–1944) je bil kot dopisnik med prvo svetovno vojno poslan v Belgijo, da bi poročal o nemški invaziji v to državo. S tremi kolegi se je s taksijem peljal v belgijski glavni štab, vendar so jih prijeli Nemci in jih začeli zasliševat­i. To je trajalo vso noč in velik del naslednjeg­a dne, Cobb pa je očitno kazal znamenja vse večje živčnosti. Nazadnje je rekel častniku, ki jih je zasliševal: »Gospod, bi ustregli vsaj eni naši prošnji?«

To je Nemca nekoliko presenetil­o in je odgovoril z vprašanjem: »Kaj hočete?«

»Bi, prosim, rekli našemu taksistu, naj ustavi taksimeter?«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia