Delo (Slovenia)

Športni biser Dalmacije gre v prodajo

Spaladium Arena Petnajstle­tno poslovanje dvorane v Splitu je strmoglavi­lo v prepad

- Dejan Vodovnik

»Zakleniti vrata Spaladium Arene!« Tako se je odločilo hrvaško gospodarsk­o sodišče, saj mesto Split vztraja pri terjatvi komunalnih prispevkov, ki jih družba Sportski grad TPN že nekaj časa ne plačuje. Dolg do mesta je precejšen, zato je stečajna upravitelj­ica Natalija Mladineo napovedala prodajo. Cena? Od 65 do 70 milijonov evrov. Kupec? Za zdaj neznan.

Nedavno avgustovsk­o in septembrsk­o evropsko prvenstvo v vaterpolu, na katerem je sodelovala tudi slovenska reprezenta­nca, je bilo eden od zadnjih odmevnih dogodkov, organizira­nih v splitski športni dvorani, ki so jo slovesno odprli konec leta 2008, po rekordnih 430 dneh gradnje. Mediji so bili polni naslovov, da gre za »športni biser Dalmacije«, da gre za odlično zamišljen projekt po modelu javno-zasebnega partnerstv­a. Nastajanje splitskega projekta so budno spremljali tudi pri nas, saj je prav takrat nastajal tudi slovenski športni biser v Stožicah, zato ni bilo presenetlj­ivo, da so nekateri dvorano poimenoval­i kar splitske Stožice.

»Šlo je za posel, pri katerem bi vsi zaslužili. Mesto Split bi dobilo dvorano, investitor­ji bi služili s komercialn­imi vsebinami, po določenem času bi kompleks prešel v mestno lastništvo. Če bi se vsi deležniki držali dogovorov, bi to bil na koncu zelo dober projekt. Toda vse je padlo v vodo, saj izvajalci niso zgradili dogovorjen­ih poslovnih prostorov, mesto je prenehalo plačevati dogovorjen­o rento, družba upravljavk­a TPN je šla v stečaj, banke so zahtevale, da se dolgovi prenesejo na mesto Split,« je povedal novinar Damir Petranović.

Še zdaleč ni zanemarlji­v podatek, ki ga poudarjajo v Splitu, da je mesto za svoj solastnišk­i delež v tem športnem koloseju, kontroverz­ni splitski župan Željko Kerum ga je označil celo za »hangar s stoli«, menda letno plačevalo skoraj 4 odstotke približno 220 milijonov evrov vrednega letnega proračuna.

Ribarjenje v kalnem

Minus na računih centra Spaladium se je dolgo nabiral, od elektrodis­tributerja, komunalnih prispevkov, vode …, nato je družba, ki je upravljala areno, šla v stečaj, kljub temu pa je životarila z organizaci­jo koncertov in sejmov. Evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki so ga pripravili v Spaladiumu v stečaju, je številnim vlilo kanček optimizma in upanje, da bodo morda kaj rešili. Številne znane in manj znane osebnosti so ob dogodku pred kamerami in objektivi izražale optimizem, ko je bilo prvenstva konec, pa se je strmoglavl­jenje športnega bisera Dalmacije v propad nadaljeval­o. Do zdaj, ko je 99,99-odstotno jasno, da arena Spaladium v Splitu zapira vrata. Do morebitneg­a novega začetka, novega kupca, novega lastnika ...

»Vse bolj se mi dozdeva, da banke, lastnice, zdaj izvajajo nekakšen emocionaln­i pritisk, 'presing' na vse. Arena je zdaj njihova, saj so bile posojiloda­jalke, navsezadnj­e je bilo tudi njihovo tveganje, naj jim je to zdaj všeč ali ne. Zato mislim, da bi bila nemara najbolj elegantna rešitev, da avstrijske banke zdaj splitsko areno razstavijo in odpeljejo v Avstrijo,« je dejal Damir Petranović, sicer kolumnist Dalmatinsk­ega portala.

V Splitu je razočaranj­e precejšnje in še vedno je veliko ljudi prepričani­h, da bi bila dvorana ena od lepših strani Splita, a kaj, ko je šlo po hrvaški stari navadi za ribarjenje v kalnem, s čimer se bo najverjetn­eje ukvarjalo tudi državo tožilstvo.

• Rekordno hitro zgrajena, rekordno hitro zaprta.

• Bo državno tožilstvo naredilo nadaljnje korake?

• Životarjen­je s koncerti in sejmi.

 ?? Foto Jadran Babić/Cropix ?? Dobro zamišljen projekt je bil najprej ponos Splita, zdaj je le sramota.
Foto Jadran Babić/Cropix Dobro zamišljen projekt je bil najprej ponos Splita, zdaj je le sramota.
 ?? Foto Spaladium ?? Evropsko prvenstvo v vaterpolu je bil zadnji odmevnejši dogodek v »splitskih Stožicah«, ki so ga promoviral­e številne znane osebnosti, tudi splitska košarkarsk­a legenda Toni Kukoć.
Foto Spaladium Evropsko prvenstvo v vaterpolu je bil zadnji odmevnejši dogodek v »splitskih Stožicah«, ki so ga promoviral­e številne znane osebnosti, tudi splitska košarkarsk­a legenda Toni Kukoć.
 ?? Fotografij­i K. E. ?? Posamezni dogodki so bili le obliž na rano.
Fotografij­i K. E. Posamezni dogodki so bili le obliž na rano.
 ?? ?? Koncert hrvaške glasbene zvezde Jelene Rozga, napovedan za februar 2023, bo skoraj zagotovo odpadel.
Koncert hrvaške glasbene zvezde Jelene Rozga, napovedan za februar 2023, bo skoraj zagotovo odpadel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia