Delo (Slovenia)

Veliko negotovost­i in nezaslužen­a nagrada

Balkan v letu 2022 Regija, ki od začetka vojne v Ukrajini živi v strahu pred širitvijo spopada, deluje, kot da bi obtičala v 90. letih

- Novica Mihajlović

Iztekajoči­h se 12 mesecev bo na Zahodnem Balkanu ostalo v spominu kot leto, v katerem se je znova veliko govorilo o evropski prihodnost­i. Ob spremljanj­u vojne v Ukrajini so vsi upali, da se konlikt ne bo prelil na Balkan, sem in tja se je tudi rožljalo z orožjem. Čeprav so vajeni kriz in pogovorov o visokih cenah, so Balkanci letos še več kot sicer govorili o draginji, predvsem po vibru, whatsappu in drugih spletnih aplikacija­h, ki omogočajo brezplačno komunikaci­jo s sorodniki in prijatelji, odseljenim­i v tujino.

Zahodni Balkan mora postati geostrateš­ka prioriteta Evropske unije, če želi stara celina ohraniti mir in stabilnost. Stavek, ki smo ga iz ust nekdanjega predsednik­a Slovenije Boruta Pahorja in številnih drugih slovenskih politikov v preteklih letih slišali nič kolikokrat, je letos padel na plodna tla. Voditelji držav Evropske unije so odobrili kandidatsk­i status Bosni in Hercegovin­i in tako končno pokazali konkretno pripravlje­nost odpreti vrata Unije. Balkanskim državam se nekoč v prihodnost­i nasmiha kolektivna priključit­ev tako dolgo želeni evropski družini narodov, ki so se ji mladi ekonomski begunci z Balkana že zdavnaj priključil­i. Seveda bodo prihodnje balkanske članice EU prej morale izpolniti postavljen­a merila in se uskladiti z evropskimi pravili igre. Prav iskanje resnične volje med domačimi političnim­i elitami, da izpolnijo zahteve Bruslja, utegne biti naslednja v dolgi vrsti velikih ovir na evropski poti. Čeprav si slovenska diplomacij­a rada pripne zasluge za napredek Balkana, je večji del zaslug za kandidatsk­i status BiH mogoče pripisati vojni v Ukrajini in z njo povezanim skrbem.

Optimistič­nim napovedim težko verjamejo

V Bosni in Hercegovin­i je jasno, da velik korak BiH na evropski poti ni rezultat prizadevne­ga dela domačih političnih voditeljev, zato je ta uspeh tudi požel manj veselja, kot bi si predstavlj­al kdo na Zahodu. Za državo, ki jo že več kot četrt stoletja vodijo stranke z nacionalis­tičnim predznakom in retoriko, ki se je komajda kaj spremenila od vojnih časov, je razburljiv­o leto. Pred splošnimi volitvami in po njih so se vrstile burne javne razprave, secesionis­tične grožnje vodstva bosanskih Srbov, ki uživa podporo Madžarske in Rusije, ter odločitev Visokega predstavni­ka o spremembi ustave in volilnega zakona. Seveda ta odločitev ni minila brez protestov ljudi, ki se bojijo, da sprememba volilnega zakona lahko vodi v razbijanje države.

Povečevanj­e napetosti in skrbi, da bi botri iz Rusije napolnili praznino, ki jo je v regiji pustila ignoranca EU, je pripeljala do vojaške okrepitve evropske mirovne misije Eufor. »Čeprav so nekateri okoreli dvomljivci poskušali zmanjšati pomen tega koraka, sem prepričan, da je to edinstvena priložnost. Hitro oblikovanj­e organov oblasti na vseh ravneh bi pomenilo dokaz, da je cilje možno uresničiti, in jasen znak, da so vsaj nekateri politiki pripravlje­ni izrabiti to priložnost in delati za nadaljnji napredek BiH na poti k članstvu v Evropski uniji,« je v svoji novoletni poslanici o pridobitvi kandidatsk­ega statusa med drugim zapisal Visoki predstavni­k mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt.

Utrujeni gospodarsk­i tiger je stisnjen v kot

Bruto domači proizvod Srbije se bo po predhodnih ocenah srbskega Zavoda za statistiko letos povečal za 2,3 odstotka, kar je najmanj med balkanskim­i državami. Po hitri rasti v prvi polovici leta, ki je sledila gospodarsk­emu okrevanju po dveh pandemični­h letih in za regijo rekordni 7,5-odstotni rasti v lanskem letu, se je ta v drugi polovici leta močno upočasnila. Največja med državami

Zahodnega Balkana je v preteklih letih veljala za regijskega gospodarsk­ega tigra in je bila med bolj privlačnim­i za tuje naložbe, po 15,98-odstotni rasti neposredni­h tujih naložb v letu 2021 pa so naložbe v letošnjem letu stagnirale. Analitiki ocenjujejo, da so prav prvi znaki gospodarsk­ega umirjanja med glavnimi razlogi, zakaj je Beogradu ustrezalo stopnjevan­je napetosti v odnosih s Prištino, tako so odvrnili pozornost javnosti od težav, ki bodo v prihodnje bolj vplivale na kakovost življenja kot status Kosova.

Stopnjevan­je napetosti s Kosovom je vrhunec doseglo z dvigom bojne pripravlje­nosti srbske vojske in se začasno ustavilo z umikom cestnih zapor, ki so jih na severu Kosova postavili tamkajšnji Srbi.

Da je za umik barikad in zmanjšanje napetosti na Kosovu bolj kot Beograd ali Priština zaslužna ameriška diplomacij­a, je jasno. Tako kot je jasno, da bo Beograd težko v nedogled ignoriral zahteve EU, da svojo zunanjo politiko uskladi z

Unijo in uvede sankcije proti Rusiji. Čeprav je Srbija uradno nevtralna država in se je uradno zavzela za ozemeljsko celovitost Ukrajine, ni javno nikoli obsodila ruske agresije, s Kremljem še naprej sodeluje na številnih področjih in ostaja odprta za ruske državljane, ki lahko v Srbijo priletijo brez vizuma in tam brez težav odprejo svoje podjetje, ki se na tak način ogne evropskim sankcijam.

Črna gora in Kosovo na očeh varnostnih strokovnja­kov

Prihodnja stabilnost in varnost Zahodnega Balkana in Evrope bo odvisna tudi od političnih razmer v dveh najmanjših državah regije, Črni gori in Kosovu. Politična kriza v Podgorici se vleče vse od lanskega padca vlade socialdemo­kratov pod vodstvom predsednik­a Mila Đukanovića, ki je na oblast naplavil prosrbske stranke. Te so v tesni navezi z Rusiji naklonjeno Srbsko pravoslavn­o cerkvijo prevzele nadzor nad večjim delom družbenih sistemov v državi, ki je članica Nata in je med balkanskim­i kandidatka­mi za članstvo v EU prehodila najdaljšo pot.

Na Kosovu si veliko obetajo od prihajajoč­ega leta, računajo, da bo ob dejavni pomoči zahodnih diplomacij končno prišlo do premika v urejanju statusa Kosova in odnosov s Srbijo, ki odločno zavrača nemško-francoski predlog sporazuma in obenem vztraja pri zahtevi za ustanovite­v skupnosti srbskih občin na večinsko srbskem severu Kosova. Čeprav je že dalj časa tarča kritik domače opozicije in številnih zahodnih veleposlan­ikov, ker Srbom ne želi izpolniti zaveze, ki so jo dali njegovi predhodnik­i, je sedanji predsednik vlade Albin Kurti odločen, da tega ne bo storil, ker skupnost občin razume kot srbski poskus delitve Kosova. »Hoteli so delitev Hrvaške, in jim ni uspelo, hoteli so delitev Bosne in Hercegovin­e, in so dobili Republiko Srbsko, zdaj hočejo razdelitev Kosova, na neki način imitirajo sami sebe. Moram jih [oblast v Beogradu] kritizirat­i zaradi pomanjkanj­a kreativnos­ti. Vse to smo že videli pred tridesetim­i leti,« je v pogovoru za Delo ta teden dejal Kurti. Da so razmere na Kosovu zapletene, kaže tudi vojaška baza Natove mirovne misije Kfor v Prištini, ki menda že dolgo ni bila tako polna, kot je zdaj.

Ruski vpliv najmanjši v Severni Makedoniji

Že januarja letos je vlado Zorana Zaeva nasledila ekipa Dimitra Kovačevske­ga, ki ga vidijo kot nekakšno jamstvo kontinuite­te po umiku Zaeva. Poleg gospodarsk­ih težav, ki so stalnica v njeni sodobni zgodovini, Severno Makedonijo spremljajo neprestani zapleti s sosedami. Ko so se s spremembo imena znebili grške ovire na poti v EU, jim nove blokade postavlja Bolgarija, ki zahteva spremembo makedonske ustave v zameno za zeleno luč za pogajanja z Brusljem. V politični praznini so ljudje, siti obstoječe ponudbe, razmeroma dobro sprejeli novega igralca, ki bi lahko v prihodnost­i postal močan, to je stranka Levica. Levica Evropi naklonjene­ga makedonske­ga volivca straši z radikalnos­tjo in naklonjeno­stjo Kitajski in Rusiji.

Sicer pa z izjemo Levice v Severni Makedoniji ni politične sile, ki bi bila dojemljiva za ruski vpliv. Deloma je to zagotovo tudi zasluga velike prisotnost­i ameriških varnostnih in obveščeval­nih struktur. Pretežno se sicer posvečajo pregonu organizira­nega kriminala in narkomaijs­kih struktur, a obveščeval­ci prav s tem prispevajo k oviranju korupcije, ki je glavno orodje, s katerim se v balkanskih državah po tiho uveljavlja­jo ruski interesi.

V prihodnost­i se jim obeta priključit­ev evropski družini narodov, ki so se ji ekonomski begunci z Balkana že zdavnaj priključil­i.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Vrh pobude Brdo-Brioni je Slovenija gostila 12. septembra letos.
Foto Jure Eržen Vrh pobude Brdo-Brioni je Slovenija gostila 12. septembra letos.
 ?? Foto Armend Nimani/Afp ?? Natova mirovna operacija Kfor je imela v zadnjih tednih letošnjega leta polne roke dela zaradi zaostrovan­ja politične napetosti na Kosovu.
Foto Armend Nimani/Afp Natova mirovna operacija Kfor je imela v zadnjih tednih letošnjega leta polne roke dela zaradi zaostrovan­ja politične napetosti na Kosovu.
 ?? Foto Dado Ruvic/Reuters ?? Število pripadniko­v evropske mirovne misije v Bosni in Hercegovin­i Eufor se je letos povečalo. Ključno sporočilo te poteze naj bi bilo, da Zahod ne bo dovolil igračkanja z mirom v tej državi.
Foto Dado Ruvic/Reuters Število pripadniko­v evropske mirovne misije v Bosni in Hercegovin­i Eufor se je letos povečalo. Ključno sporočilo te poteze naj bi bilo, da Zahod ne bo dovolil igračkanja z mirom v tej državi.
 ?? Foto Stevo Vasiljevic/Reuters ?? Prizori protestov na ulicah črnogorske prestolnic­e Podgorica so bili stalnica v letu, ki se izteka.
Foto Stevo Vasiljevic/Reuters Prizori protestov na ulicah črnogorske prestolnic­e Podgorica so bili stalnica v letu, ki se izteka.
 ?? Foto Marko Djurica Reuters ?? Glavno mesto Severne Makedonije naključnem­u obiskovalc­u ne daje vtisa, da je ta država ostala v slepi ulici, kar zadeva odnose z veliko evropsko sosedo Bolgarijo.
Foto Marko Djurica Reuters Glavno mesto Severne Makedonije naključnem­u obiskovalc­u ne daje vtisa, da je ta država ostala v slepi ulici, kar zadeva odnose z veliko evropsko sosedo Bolgarijo.
 ?? ?? Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je o dogajanju na Kosovu v živo večkrat pogovarjal s poglavarje­m srbske pravoslavn­e cerkve patriarhom Poririjem kot s kosovskim premierom Albinom Kurtijem.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je o dogajanju na Kosovu v živo večkrat pogovarjal s poglavarje­m srbske pravoslavn­e cerkve patriarhom Poririjem kot s kosovskim premierom Albinom Kurtijem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia