Delo (Slovenia)

Leto sprememb

- Suzana Kos o napovedih za medijsko krajino

V Sloveniji je napovedana prva ukinitev večine tiskanih izdaj dnevnega časopisa.

Po podatkih o številu tiskanih izvodov časopisov je vse manj tistih, ki dan začnejo z jutranjo kavo in listanjem sveže natisnjene­ga časopisa. Za to je več razlogov. Gre predvsem za posledico dejstva, da se nam je življenje preselilo na mobilni telefon. Številni uporabniki medijskih vsebin te spremljajo le digitalno, na spletu pa so novice ob velikem številu elektronsk­ih medijev na voljo brezplačno.

Dejstvo je, da je papir vse dražji, prav tako energenti in dostava ter s tem tudi časopisi, ki pa višje stroške lahko le delno prelagajo na bralce.

To ni težava le pri nas. V Estoniji, na primer, ob ponedeljki­h ni več mogoče kupiti dnevnih časopisov – veletrgove­c Lehepunkt, ki je v norveški lasti, se je zaradi ekonomskih razlogov že sredi poletja odločil ukiniti dostavo ob ponedeljki­h.

Ker je takrat najmanj prodanih časopisov.

Dober teden pred božičnimi prazniki so novico o novih odpuščanji­h dobili čez lužo, v Washington Postu. Koliko od 2500 zaposlenih bo ostalo brez službe, ni jasno, a v podjetju kot v vsakem drugem, ki deluje na trgu, so slišali zaposleni, ne bodo porabljali sredstev za tisto, kar ne doseže primernega odziva pri kupcih oziroma bralcih.

V Sloveniji je napovedana prva ukinitev večine tiskanih izdaj dnevnega časopisa. Za to so se odločili pri poslovnem dnevniku Finance v lasti švedskega medijskega velikana Bonnier. Spremembo, s katero bodo od leta 2024 v tiskani obliki izhajali le še ob petkih, ob precejšnji­h vlaganjih v svoj digitalni razvoj v preteklost­i, vidijo kot »nadaljnji logični korak v prihodnost in jo obravnavaj­o kot veliko priložnost«.

Eden največjih izdajatelj­ev časopisov pri nas, družba Salomon, je konec minulega leta dobila nove lastnike, ki se z medijsko industrijo do zdaj niso ukvarjali. Zakaj se je to zgodilo in ali je država pri tem potegnila kratko ter kakšne spremembe uredniške in kadrovske politike v medijih bo to morda prineslo?

Vsekakor je jasno, da je pred slovensko tiskano medijsko krajino leto pomembnih, tudi bolečih sprememb. Kriza poslovnega modela je postala globoka in zdi se, da bo pri iskanju vzdržnega modela težko šlo brez pomoči države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia