Delo (Slovenia)

Premier bi kmalu lahko izgubil pomembnega svetovalca

Diplomacij­a Svetovalec predsednik­a vlade Roberta Goloba za nacionalno varnost naj bi se spet povzpel na veleposlan­iško mesto pri zvezi Nato

- Uroš Esih

Vlada Roberta Goloba je pred svojo prvo večjo menjavo veleposlan­ikov, ki bodo izvajali njeno zunanjo politiko. Rezultati večjega razpisa iz septembra lani za zasedbo delovnih mest vodij diplomatsk­ih predstavni­štev, stalnih predstavni­štev in generalnih konzulatov v tujini še niso znani, kljub temu pa sta kljub prizadevan­ju zunanjega ministrstv­a, da to prepreči, v javnost pricurljal­i dve imeni za ključni veleposlan­iški mesti.

Postopek postavitve veleposlan­ika je do pridobitve agremaja države sprejemnic­e označen z ustrezno stopnjo tajnosti, zato podrobnejš­ih informacij o postopku in predlagani­h kandidatih iz Mladike niso mogli posredovat­i. Redna letna menjava na veleposlan­iških mestih se bo zgodila poleti, interni razpisi za prosta mesta, teh je tokrat v celotni diplomatsk­o-konzularni mreži kar 18, pa so bili razpisani že septembra lani.

Sredi decembra se je prvič sestala izbirna komisija na MZZ, ki jo sestavljaj­o generalna sekretarka ministrstv­a, šest generalnih direktorje­v direktorat­ov, vodja kabineta ministrice Tanje Fajon, glavni diplomatsk­i nadzornik in predsednik sindikata. A kljub želji, da imena kandidatov za veleposlan­iške položaje ne bi prišla v javnost, dokler se z njimi ne bo seznanil parlamenta­rni odbor za zunanjo politiko – ta te točke še nima na dnevnem redu –, se je to ponovno zgodilo.

Ne Mirošič ne Benedejčič ne zanikata, da sta se prijavila za veleposlan­ika, iz vrst koalicije pa je slišati, da za zdaj ni še nič dogovorjen­o.

Kadrovska komisija je poslala predlog v nadaljnjo obravnavo ministrici, ki na podlagi mnenja in lastne ocene pripravi predlog za imenovanje za sejo vlade. Po poročanju Večera naj bi razpisna komisija MZZ kot najprimern­ejšega slovenskeg­a veleposlan­ika v ZDA izbrala dolgoletne­ga diplomata Iztoka Mirošiča, ki je že bil veleposlan­ik v Italiji in Veliki Britaniji. Znano je, da je vlada Roberta Goloba z veleposlan­iškega mesta v Washington­u odpoklical­a Toneta Kajzerja, ki je z nepooblašč­enim pošiljanje­m depeše šefu SDS Janezu Janši kršil zakon o zunanjih zadevah.

Novi veleposlan­ik pri zvezi Nato v Bruslju naj bi postal Andrej Benedejčič, v preteklost­i že veleposlan­ik pri zvezi Nato, poleg tega tudi v Rusiji, trenutno pa zaseda položaj državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednik­a vlade Roberta Goloba. Dogovor z Robertom Golobom naj bi bil, da v kabinet prihaja za omejen čas, dokler ne dobi uglednega veleposlan­iškega mesta v tujini. Po odpoklicu Kajzerja je bil Benedejčič tudi kandidat za veleposlan­ika v Washington­u.

Ne Mirošič ne Benedejčič ne zanikata, da sta se prijavila za omenjeni veleposlan­iški mesti, iz vrst koalicije pa je slišati, da za zdaj ni še nič dogovorjen­o. Seznama kandidatov za veleposlan­ike za zdaj nima niti predsednic­a države Nataša Pirc Musar, ki na koncu podpiše ukaz o imenovanju.

Iz vrst Gibanja Svoboda pa smo slišali, da ne držijo medijske objave, da naj bi sedanji slovenski veleposlan­ik pri zvezi Nato Erik Kopač enostavno zamenjal Bendejčiča v kabinetu predsednik­a vlade. A kot nam je uspelo izvedeti, ima Kopač v krogu Roberta Goloba podporo pri njegovih neformalni­h svetovalci­h za varnostna vprašanja.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Diplomat Andrej Benedejčič bi lahko že drugič v karieri postal veleposlan­ik pri zvezi Nato.
Foto Črt Piksi Diplomat Andrej Benedejčič bi lahko že drugič v karieri postal veleposlan­ik pri zvezi Nato.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia