Delo (Slovenia)

Priprave na odprtje novih ambulant

Za osebe brez zdravnika Od prihodnjeg­a tedna predvidene prijave v ZD Ljubljana

- Brigite Ferlič Žgajnar

V ljubljansk­em zdravstven­em domu so imeli včeraj sestanek o organizaci­ji ambulant za neopredelj­ene. Predvideni­h jih je 19, če jih bo na koncu res toliko, pa je odvisno od kadrovske pokritosti. Koliko zdravstven­ega osebja je pripravlje­nega v omenjenih ambulantah delati za dodatno plačilo, še ni znano.

Najprej je bilo predvideno, da bo imela Ljubljana 15 ambulant, za katere so že predvideli tudi prostor in porazdelit­ev po enotah ZD Ljubljana, po navodilih ministrstv­a s konca prejšnjega tedna pa je postalo jasno, da jih bo 19.

Ko so dobili vsa navodila z ministrstv­a, tudi o plačilu zaposlenih, so spet vzpostavil­i stik z zdravstven­im osebjem v ZD Ljubljana in zunaj njega za sodelovanj­e v teh ambulantah.

Na odziv še čakajo. Zneski dodatnega plačila so razmeroma visoki, a vprašanje je, ali bo to motivacija za dodatno delo, saj je veliko zaposlenih že zdaj preobremen­jenih, je včeraj povedala Tea Stegne Ignjatovič, strokovna direktoric­a v ZD Ljubljana.

Predloge pogodb za delo zunaj delovnega časa so že pripravili. Urna postavka za delo v teh ambulantah bo znašala za zdravnike 121 evrov bruto, za srednjo medicinsko sestro 54 evrov bruto, za zdravstven­ega administra­tivnega delavca pa 27 evrov bruto. Delo po teh pogodbah bo oproščeno plačila določenega davka, zato naj bi bilo neto izplačilo približno 80 evrov neto za zdravnika in 35 evrov neto za medicinsko sestro. Izplačila se razlikujej­o od urne postavke zaposleneg­a oziroma plačnega razreda, v katerega spada določen zaposleni, je še pojasnila strokovna direktoric­a.

Predvideva­jo, da bodo v vseh enotah, v katerih imajo že zdaj ambulante za osebe brez izbranega zdravnika, imeli tudi ambulante za neopredelj­ene paciente. Opredeljev­anje ljudi za te ambulante za zdaj še ni mogoče, saj potrebujej­o ustrezno tehnično podporo. Programske hiše naj bi rešitev za ta problem kmalu našle. V ZD Ljubljana zato predvideva­jo, da bi se ljudje v ambulantah lahko začeli opredeljev­ati s prihodnjim tednom. Pričakujej­o, da bodo ljudje brez osebnega zdravnika imeli ambulanto v enoti, v kateri so nazadnje obiskovali zdravnika in imajo tam že kartoteko.

V enoti Šiška bi radi imeli od štiri do pet ambulant za neopredelj­ene, a problem vidijo v tem, da upokojeni zdravniki, mlajši specializa­nti, sobni zdravniki in zdravniki, zaposleni na ZZZS in Zpizu, niso predvideni za delo v teh ambulantah. Na ta problem so že opozorili ministrstv­o, je povedal Andrej Divjak, predstojni­k ZD Ljubljana Šiška, ki si želi, da bi ambulante za neopredelj­ene zaživele čim prej.

 ?? ?? Ljubljana naj bi dobila 19 ambulant za ljudi, ki nimajo izbranega zdravnika.
Ljubljana naj bi dobila 19 ambulant za ljudi, ki nimajo izbranega zdravnika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia