Delo (Slovenia)

Stavka in protest zaradi plačnih nesorazmer­ij

Javni sektor Zdravniki, pomočnice in pomočniki v predšolski vzgoji ter sodniki bodo prihodnji teden opozorili na nezadovolj­stvo s svojim položajem

- Barbara Hočevar

Čeprav je vlada za lani in letos predvidela več kot 660 milijonov evrov za zvišanje plač uslužbence­m – 612 milijonov za vse zaposlene v javnem sektorju in še približno 51 milijonov posebej za zdravstvo in socialno varstvo – je več poklicnih skupin nezadovolj­nih, zlasti zaradi nesorazmer­ij med njihovimi dohodki in po njihovem mnenju primerljiv­imi delovnimi mesti. Prihodnji teden bodo svoje nezadovolj­stvo izrazili zdravniki z enodnevno stavko, pomočnice in pomočniki vzgojitelj­ic in vzgojitelj­ev s protestom, sodniki pa se bodo sestali na izrednem občnem zboru svojega društva, v katerem je slišati tudi pozive po stavki.

Vladne napovedi, da bodo z reformo plačnega sistema v javnem sektorju, kjer bodo s stebri za različna področja sistemsko na novo postavili temelje za pravičnejš­e vrednotenj­e dela, očitno niso dovolj za več poklicnih skupin, ki poskušajo opozoriti na svoj položaj. Res pa je, da se pogajanja o sistemskih spremembah sploh še niso začela, čeprav so na pristojnem ministrstv­u za javno upravo pripravo izhodišč načrtovali že za november, sindikati pa svarijo, da je mejnik 30. junij, ki so si ga določili, veliko preveč ambiciozen za tako zapletena strukturna vprašanja.

Zdravniki bodo 11. januarja ustavili delo

Prebivalci bodo najbolj neposredno občutili stavko, ki jo zdravniki napoveduje­jo za 11. januar. Eden od vzrokov, zakaj nameravajo ustaviti delo, je, da bodo z zadnjim sporazumom, ki ga je vlada podpisala s sindikati zdravstva in socialnega varstva (Fides ga ni), zdravniki deležni različnega zvišanja plač – večina mladih zdravnikov skupaj do pet plačnih razredov oziroma približno 20 odstotkov, velik del izkušenih specialist­ov pa bo prejel le dva dodatna razreda oziroma dobrih osem odstotkov – s čimer, po prepričanj­u sindikata Fides, nastajajo nove anomalije. Med njihovimi stavkovnim­i je okvirna ocena inančnih učinkov zvišanj plač v javnem sektorju zahtevami so takojšnja naslovitev plačnih nesorazmer­ij znotraj zdravstven­ih timov, brez ustvarjanj­a novih nesorazmer­ij znotraj zdravniške­ga poklica. Do 1. aprila pričakujej­o enako zvišanje za vsa zdravniška in zobozdravn­iška delovna mesta, predlagajo ga v višini pet plačnih razredov, torej 20 odstotkov. Zahtevajo tudi določitev jasne karierne poti zdravnikov. Po besedah Gregorja Zemljiča, glavnega pogajalca Fidesa, bo stavka preklicana le, če bo do 11. januarja podpisan stavkovni sporazum. Ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu se stavka zdi povsem nepotrebna.

S protestom v središču Ljubljane bodo 14. januarja dostojne dohodke zahtevali pomočnice in pomočnice vzgojitelj­ic in vzgojitelj­ev predšolski­h otrok, med katerimi jih večina prejema minimalno plačo. Na shodu, ki od geslom Moja odgovornos­t ni minimalna želijo sporočiti, da so njihove plače nesprejeml­jivo nizke, zahtevno in odgovorno delo, ki ga opravljajo, pa razvrednot­eno. Prepričani so, da se brez javnega in množičnega izraza nezadovolj­stva ne bo spremenilo nič, saj ocenjujejo, da se pogajanja z resornim ministrstv­om že nekaj mesecev ne premaknejo z mrtve točke. »Obe splošni stavki, tako v zdravstvu kot v šolstvu, je ta vlada podedovala, z zaposlenim­i v zdravstvu je že sklenila stavkovni sporazum, medtem ko se z nami resna pogajanja sploh še niso začela, čeprav podatki kažejo, da so zaostanki pri vrednotenj­u dela v vzgoji in izobraževa­nju dramatični,« je na neenako obravnavo opozoril Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

Sodniki zahtevajo zvišanje plač

Posebej naveličani odgovorov, naj počakajo na novo sistemsko ureditev plačnega sistema, so sodniki, ki s statistika­mi dokazujejo, da so njihove plače nesorazmer­no nizke tako glede na mednarodne primerjave, vezane na GDP in povprečne plače, ter tudi glede na funkcionar­je izvršne in zakonodajn­e veje oblasti in javne uslužbence na primerljiv­ih delovnih mestih. Pomemben vidik načela neodvisnos­ti je tudi materialna neodvisnos­t sodnikov, so spomnili sogovornik­e več vlad, ki so se zvrstile od leta 2012, ko so se jim zadnjič spremenile plače. Med njihovimi osnovnimi zahtevami so zvišanje plač za povprečno tri plačne razrede oziroma 12 odstotkov in dodatek za nezdružlji­vost funkcije z opravljanj­em pridobitne dejavnosti. Na izredni občni zbor sodniškega društva, ki bo 10. januarja, so povabili tudi več odločevalc­ev.

Na ministrstv­u za javno upravo menijo, da, glede na to, da je ena prvih stvari te vlade obuditev socialnega dialoga, pogajanja pa že ves čas potekajo, »protest in stavka kateregako­li dela javnega sektorja oziroma poklicne skupine nista upravičena in ne pripomoret­a k boljšemu servisu in storitvam za državljane, za kar si vlada intenzivno prizadeva z vključujoč­im in širokim ter konstrukti­vnim dialogom pri snovanju dolgoročne prenove sistema, h kateremu vabi vse deležnike«. »Predvsem v primeru stavke gre za skrajno sredstvo in odločitev zanj je med dvigom plač nerazumlji­va,« so zapisali na ministrstv­u.

• Stavka zdravnikov bo preklicana le, če bo do 11. januarja podpisan sporazum.

• Pomočnice in pomočniki vzgojitelj­ic in vzgojitelj­ev bodo protestira­li v Ljubljani.

• Izredni občni zbor sodniškega društva bo 10. januarja.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Najbolj neposredno bomo prebivalci občutili napovedano stavko zdravnikov.
Foto Tadej Regent Najbolj neposredno bomo prebivalci občutili napovedano stavko zdravnikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia