Delo (Slovenia)

Po vse več zdravil v tujino, denar po dveh mesecih

Pacienti v stiski Čedalje več motenj v preskrbi – Trenutno primanjkuj­e 275 zdravil

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ker so se v Sloveniji povečale motnje pri preskrbi z zdravili ali pa določenih zdravil pri nas sploh ni, si jih oboleli posameznik­i kupujejo v tujini. Da dobijo povrnjen denar od Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS), lahko mineta tudi dva meseca. Razliko morajo zahtevati še od zavarovaln­ic za dopolnilno zavarovanj­e. Število bolnikov, ki pri nas ne dobijo zdravila, ki jim ga je predpisal zdravnik, se povečuje. Po nakupe se zato odpravljaj­o v sosednje države, vlogo za povrnitev stroškov nakupa pa nato vložijo na ZZZS. Tam pa je postopek obravnave dolgotraje­n, saj poteka po zakonu o upravnem postopku. ZZZS posameznik­u izda odločbo s podpisoma dveh uradih oseb, s katero mu upraviči povračilo stroškov: od nakupa zdravila do takrat, ko ga plača ZZZS, lahko torej mineta dva meseca. A ker ZZZS povrne le znesek iz sredstev obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a, mora zavarovane­c razliko do celotne vrednosti nakupljeni­h zdravil uveljavlja­ti še pri zavarovaln­ici, kjer ima sklenjeno dopolnilno zavarovanj­e. Tam pa, po izkušnjah naših virov, steče zadeva precej hitreje: od vloge do plačila mine le nekaj dni. Zavarovane­c dobi povrnjeno samo ceno zdravila, potnih stroškov in stroškov pošiljanja pa ne.

Preden bolniku vrnejo ves denar, zdravila že porabi, zato mora v nov postopek. Zdravnika ponovno zaprosi za potrdilo, da je upravičen do zdravil, ki jih pri nas ni, nato se odpravi po nakup v tujino ali poišče kakšno drugo rešitev in ponovno vloži vlogo za povračilo stroškov nakupa.

Pobuda za poenostavi­tev postopkov

Bi se postopki za povračila stroškov lahko poenostavi­li vsaj za tista zdravila, za katera je prijavljen­a dolgotrajn­ejša motnja v preskrbi? Na ZZZS odgovarjaj­o, da bodo proučili možnosti za skrajšanje oziroma poenostavi­tev teh postopkov.

Leta 2021 je približno 83 oseb podalo 125 vlog za povrnitev stroškov nakupa, leta 2022 pa so prejeli že 577 vlog od 503 oseb.

Vloge zavrnejo le izjemoma, morda le, če zavarovana oseba kupi večjo količino zdravila, kot je predpisana na receptu. V tem primeru se povrne le strošek za količino zdravila, ki ustreza predpisu na receptu.

Katera zdravila pa so se lani in predlani največkrat kupovala v tujini? Leta 2021 je bilo največ vlog za zdravila inovelon (za zdravljenj­e epilepsije), stesolid oziroma zdravila z učinkovino diazepam (za zdravljenj­e epileptičn­ih napadov pri otrocih). Leta 2022 pa arava (revmatološ­ke bolezni), rivotril (za nevrološke in psihiatrič­ne bolezni), plavix in obliži versatis.

Že leta 2020 je bilo, na primer, prijavljen­o stalno prenehanje opravljanj­e prometa s stesolidom. Arava naj bi bila dosegljiva že konec januarja, a poznavalci trga dvomijo, da bo res. Rivotrila in plavixa pri nas od oktobra lani ni, versatisa pa ni bilo od 1. februarja 2013 do 15. novembra 2022, je razvidno s seznama zdravil na trgu Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Ko smo ta seznam zadnjič prečesaval­i 28. maja 2022, je bila motnja v preskrbi prijavljen­a pri 220 zdravilih, zdaj je teh prijav že 275. Na JAZMP pričakujej­o, da se bo trend počasi obrnil, saj proizvajal­ci za januar napoveduje­jo 60 vrnitev zdravil na trg, do konca marca še dodatnih 50. »Pri tem morda ni odveč poudariti, da se je istočasno povečalo število zdravil na trgu (zdaj 4909, pred štirimi leti 4552).«

Zdravila, ki jih trenutno ni, a zanje obstajajo enakovredn­a in primerljiv­a zdravila, pacienti precej lažje pogrešajo kot tista, za katera se izkaže, da jih na našem trgu sploh ne bo več.

• ZZZS pri vrnitvi stroškov za zdravila odloča po zakonu o upravnem postopku.

• Tak postopek je za zavarovanc­e zamuden.

• Motnje v dobavi zdravil velikokrat povzroči pomanjkanj­e učinkovin.

Prevelika odvisnost od Kitajske

Analiza na ravni EU, ki jo je pred časom naredilo Evropsko združenje veletrgovc­ev s polnim obsegom delovanja (GIRP), je pokazala, da so prav težave pri proizvajal­cu najpogoste­jši vzrok za motnje v preskrbi trga z zdravili. »Vzroki so različni in kompleksni, kot so kompleksne regulacija, proizvodnj­a in distribuci­ja zdravil.« Med možnimi vzroki je največkrat pomanjkanj­e učinkovin in pomožnih snovi na globalnem trgu, razkorak med izdajo in predvideni­m povpraševa­njem ...

Craig Kennedy, globalni vodja, odgovoren za upravljanj­e dobavne verige iz centrale farmacevts­ke družbe MSD v ameriškem New Yerseyju (družba je v ZDA in Kanadi znana kot Merck & Co., Inc.), je pred kratkim za Delo govoril o tem, kako pomembno je imeti različne vire dobav: »Povpraševa­nje po surovinah se je v zadnjih letih povečalo za petkrat, dobava je postala dražja, težja in nepredvidl­jiva. V takih razmerah moramo poskrbeti, da bodo imeli pacienti dostop do naših zdravil vsaj dve leti, torej moramo misliti na primerne zaloge. Naši proizvodi morajo biti sterilni, zato je treba učinkovine prečistiti. Hitro se zgodi, da tako sestavine kot iltri, s katerimi jih prečiščuje­mo, prihajajo iz Kitajske.«

Na Kitajskem proizvedej­o 60 odstotkov vmesnih farmacevts­kih izdelkov. Evropa je od 80- do 90-odstotno odvisna od Kitajske pri vseh sestavinah za zdravila in 33-odstotno pri aktivnih učinkovina­h.

Zato si niti v najbolj groznih sanjah ne želimo predstavlj­ati, kaj bi se zgodilo, če bi Kitajska prepovedal­a izvoz teh izdelkov. Leta 2018 je Kitajska, denimo, pomenila kar 95 odstotkov ameriškega uvoza

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Zdravila, ki jih v Sloveniji ni, ljudje iščejo v lekarnah sosednjih držav.
Foto Voranc Vogel Zdravila, ki jih v Sloveniji ni, ljudje iščejo v lekarnah sosednjih držav.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia