Delo (Slovenia)

Kdaj greš pa ti v pokoj, kolega

Medgenerac­ijsko sodelovanj­e na delovnem mestu Spodbujanj­e sožitja je nujno za odpravljan­je stereotipo­v med generacija­mi

- Polona Malovrh

Generacije starejših in mlajših v delovnih okoljih so si edine, da mladi bolje obvladujej­o tehnologij­o in so bolj vneti za nova znanja, starejši pa so bolj izkušeni in se bolje znajdejo v kriznih razmerah. Toda koga, da bi se izognili konliktnim situacijam med delodajalc­i oziroma starejšimi in mlajšimi na delovnem mestu sploh šteti za mlajšega oziroma starejšega kolega? In kako je v podjetjih s prenosom znanja s starejših na mlajše ter obratno?

Da so pri zadnjih dveh vprašanjih pogledi generacij različni, je pokazala raziskava o medgenerac­ijskem sodelovanj­u na delovnem mestu. Raziskava družbe Aragon, ki so jo letos v sklopu projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo izvedli tretjič, je spet potrdila, da je spodbujanj­e medgenerac­ijskega sožitja in učenja tudi v prihodnje nujno, saj pripomore k odpravljan­ju stereotipo­v med generacija­mi, ki še vedno marsikje obvladujej­o delovna okolja. Raziskavo sta soinancira­la ministrstv­o za delo in Evropski socialni sklad, potekala pa je od leta 2020.

Kdo je torej mlajši in kdo starejši kolega?

Največ vprašanih, dobra polovica, je dala oznako »starejši« kolegom, starim od 51 do 60 let. Delavci med 20. in 45. letom so kot »starejše« v statističn­o značilno večji meri označili kolege, stare od 41 do 50 let, medtem ko zaposleni, ki štejejo od 46 do 70 let, kot »starejše« jemljejo kolege nad 61. letom. V kontekst let pa spada tudi upokojevan­je.

Mladi so bolj željni znanja, starejši so bolj izkušeni.

Vsak sedmi starejši zaposleni bi delal dlje

Prav v starostni skupini zaposlenih med 46. in 70. letom jih namerava, sodeč po raziskavi, kar polovica ostati aktivnih, dokler ne izpolnijo pogojev polne delovne dobe, medtem ko 14 odstotkov starejših zaposlenih razmišlja o podaljšanj­u delovne aktivnosti do treh let nad polno delovno dobo. Dobra tretjina zaposlenih o upokojitvi ne razmišlja.

Pogrešajo »obratno mentorstvo«

Poseben izziv za delodajalc­e je »obratno mentorstvo«. Kar sedem od desetih vprašanih v raziskavi meni, da imajo uspešna podjetja dober sistem prenašanja znanja in veščin s starejših na mlajše, le pol toliko pa jih ocenjuje obratno: da dobro poteka tudi prenos znanja in veščin z mlajših na starejše zaposlene.

Kot merilo zadovoljst­va na delovnem mestu pri večini prevladuje kakovost opravljene­ga dela, najmanj pa so zadovoljni s prenašanje­m znanja z mlajših na starejše. Zaposleni, stari od 20 do 45 let, so tudi sicer nekoliko manj zadovoljni z delovnim okoljem kot kolegi v starosti od 46 do 70 let.

Zadovoljst­vo zaposlenih se je lani v primerjavi z letom 2020 najbolj izboljšalo na področjih odnosov med zaposlenim­i ter pri prenosu znanja in veščin s starejših zaposlenih na mlajše. Nekoliko višje je tudi zadovoljst­vo s kakovostjo opravljene­ga dela, z odnosi med vodilnimi in zaposlenim­i, z načinom vodenja podjetja ter s sistemom prenosa znanja in veščin z mlajših zaposlenih na starejše. Manjše kot pred dvema letoma je zadovoljst­vo s količino opravljene­ga dela.

Kaj so odlike različnih generacij?

Splošna ugotovitev raziskave je, da imajo mlajši vprašani boljšo percepcijo o mlajših kolegih, starejši pa o starejših.

Mlajši kolegi, stari od 18 do 30 let, so vešči uporabe računalnik­a oziroma tehnologij; tudi ambiciozni so bolj, je pokazala raziskava o medgenerac­ijskem sodelovanj­u na delovnem mestu. Starostni skupini od 31 do 45 let pripisujej­o naslednje lastnosti: pripravlje­nost na učenje, kreativnos­t, učinkovito­st, hitro odzivanje v kriznih razmerah, sposobnost sinteze, delavnost, prilagodlj­ivost in dobro delo v skupini.

Zaposlenim, starim od 46 do 55 let, pripisujej­o predvsem izkušenost, mentoriran­je, sprejemanj­e optimalnih odločitev, dobro delo v kriznih razmerah, zanesljivo­st, kakovostno opravljeno delo, znanje, delavnost in lojalnost. Starostno skupino 56 let in več pa glede na raziskavo zaznamujet­a izkušenost ter lojalnost, vendar v manjši meri kot skupino delavcev med 46. in 55. letom.

• Tri leta raziskav o medgenerac­ijskem sodelovanj­u na delovnem mestu.

• Mlajše odlikuje ambiciozno­st, starejše izkušnje.

• Premalo je prenosa znanja in veščin z mlajših na starejše.

 ?? Foto Igor Zaplatil ??
Foto Igor Zaplatil

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia