Delo (Slovenia)

Ob dvignjenih zapornicah čez hrvaško mejo

Obisk pri sosedih Ukinitev nadzora na mejnem prehodu je skrajšala pot v hrvaško Istro in povezala čezmejni prostor

- Nataša Čepar

»Zadihali smo svobodno,« sta dejali Elena Bernich in Tanja Vrbat Grgić iz Umaga, ko smo ju povprašali, kako občutita ukinitev policijske­ga nadzora na slovensko-hrvaški meji. Obe sta študirali v Trstu in – tako kot številni drugi obmejni prebivalci – Istro dojemata kot povezano celoto. »V Sloveniji smo preveč zazrti sami vase in se še ne zavedamo priložnost­i, ki jo ponuja čezmejni prostor,« pa meni Irena Urbič, kulturnica iz Kopra.

Včerajšnja pot od Kopra do Umaga se še nikoli ni zdela tako kratka. Mejni prehod Dragonja so vozila prečkala brez običajnega postanka. V zaspani istrski pokrajini, zaviti v meglo, so izstopali le velikanski reklamni panoji, ki so vabili k pretežno poletnim aktivnosti­m. Bife v Plovaniji pa je bil kar obljuden. »Toliko ljudi, kot jih je prišlo na mejo ob prehodu v novo leto, še nisem videla,« je povedala gospodaric­a. »Nekaj več težav pa imamo zaradi sočasnega poslovanja z dvema valutama. Še dva tedna sprejemamo kune in evre, vračati pa moramo samo evre,« je pojasnila.

»Navajen sem plačevanja z evri, saj veliko potujem,« je zamahnil z roko Branko Kodelja iz Buj, potem ko je ravno plačal svojo kavo. »Novo leto pa sem z veseljem dočakal na mejnem prehodu. Bilo je nepozabno,« je poudaril. »Ko smo se v novem letu vračali domov s silvestrov­anja v Italiji, sem kar težko verjela, da na meji ne bo nikogar,« je dejala Vasja Degrassi Bisaki, ki se sicer vsak dan vozi iz Umaga v službo v Slovenijo. »Občutek je za zdaj krasen, bomo pa videli, kako bo poleti, ko bo gneča zaradi turistov,« je previdno dodala.

Širjenje vizije Fulvia Tomizze

»Meja med Hrvaško in Slovenijo je globoko zarezala v življenje istrskega človeka. Posebej je prizadela italijansk­o skupnost, tako imenovano manjšino, ki se je znašla ločena, razdeljena med dve državi, v dveh različnih političnih stvarnosti­h,« je izpostavil­a Irena Urbič, organizato­rka istrskega literarneg­a srečanja Forum Tomizza. Po njenih besedah je mladima nacionalni­ma državama, ki sta vzniknili na pogorišču Jugoslavij­e, v mejaških sporih pogosto zmanjkalo modrosti. Njihov forum pa širi misel in vizijo pisatelja Fulvia Tomizze o tem, da sta v Istri sodelovanj­e in sobivanje preprosto dani in usojeni – česar pa se predvsem na slovenski strani premalo zavedamo.

Mejnim policistom nove naloge

»Naša enota je z novim letom ukinjena,« je povedal Loris Čendak, dosedanji načelnik Postaje mejne policije Dragonja. Od 45 policistov jih je večina prešla na Policijsko postajo za izravnalne ukrepe, ki je odgovorna za nadzor državne meje, enajst se jih je priključil­o pomorski policiji, sam pa se je po

Prosta vožnja čez mejni prehod Dragonja

treh letih vrnil na koprsko policijsko upravo. »Nekateri sodelavci so na mejnem nadzoru delovali tudi dvajset let in zanje bo sprememba precejšnja,« je pripomnil.

Z vstopom Hrvaške v schengen je odpravljen le nadzor na kopenskih mejnih prehodih, sicer pa se mejna kontrola izvaja na širšem mejnem območju, tudi v sodelovanj­u s hrvaškimi in italijansk­imi mejnimi organi. Nadzor zračnega

prostora, ki poteka na portoroške­m letališču, po novem spada pod pomorsko policijo. Na morju je sproščen turistični ladijski promet, medtem ko se za ribiče – glede na to, da opravljajo gospodarsk­o dejavnost – nič ne spremeni.

»Točno ob novem letu smo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško dvignili zapornice in na policijske kabine prilepili obvestilo, da zaradi schengensk­ega območja notranje mejne kontrole na teh mestih ni več,« je pojasnil Čendak. Zgodi se, da se kdo na meji vendarle še ustavi in čaka na policiste, so pa tudi taki, ki mimo odbrzijo z nezmanjšan­o hitrostjo, četudi je omejitev 30 kilometrov na uro. »Nekaj policistov je zaradi varovanja mejnih objektov in morebitnih pojasnil potnikom še prisotnih. Na Dragonji bo predvidoma sedež enote za izravnalne ukrepe.«

Po sogovornik­ovih besedah je na območju koprske policijske uprave zaradi ukinitve nadzora na mejnih prehodih s Hrvaško pričakovat­i celo manj ilegalnih prebežniko­v, ki so do zdaj pogosto uporabljal­i tukajšnjo najkrajšo pot skozi Slovenijo do Italije. Predvidoma jih bo več potovalo z javnim prevozom, saj jim ne bo več treba skrivoma pešačiti čez dosedanjo schengensk­o mejo.

Včerajšnja pot od Kopra do Umaga se še nikoli ni zdela tako kratka.

• Po ukinitvi mejnih prehodov se povezuje čezmejni prostor.

• Mejni nadzor ostaja zaradi preprečeva­nja kriminalit­ete.

• Na Dragonji bo predvidoma sedež enote za izravnalne ukrepe.

 ?? Foto Nataša Čepar ??
Foto Nataša Čepar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia