Delo (Slovenia)

Omejevanje jedrskih arzenalov je vse težje

Posledice vojne Obnovitev dialoga med Washington­om in Moskvo je ključni pogoj za ohranitev strateškeg­a ravnovesja

- Jure Kosec

Med največjimi izzivi letošnjega in prihodnjih let bo preprečeva­nje nadaljnjeg­a krhanja režima nadzora nad jedrskim orožjem, ki se je izoblikova­l po koncu hladne vojne. Njegovo postopno razkrajanj­e povzroča skrbi že vrsto let, toda z vojno v Ukrajini in naraščanje­m geopolitič­nih trenj po svetu je dobilo nov pomen.

Analitiki se strinjajo z opažanjem, da so zlati časi nadzora nad jedrskim orožjem preteklost. Na to je posredno opozorila tudi včerajšnja trideseta obletnica sklenitve sporazuma Start II, ki je še poudarila kontrast med optimizmom, ki je spremljal prizadevan­ja za zmanjšanje obsega dveh največjih jedrskih arzenalov kmalu po koncu hladne vojne, in pesimizmom, s katerim se o teh vprašanjih razmišlja danes.

Sporazum, ki sta ga nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush in ruski predsednik Boris

Jelcin sklenila 3. januarja 1993, bi moral nadgraditi pogodbo Start, s katero so ZDA in takrat še Sovjetska zveza dve leti pred tem vzajemno zmanjšale zaloge strateškeg­a jedrskega orožja. Start II je predvidel dodatno krčenje obeh arzenalov, a nikoli ni začel veljati; vzrok za to so bila predvsem ameriško-ruska nesoglasja o prihodnost­i razvoja raketnih ščitov in njihovem vplivu na strateško ravnovesje, ki so še vedno aktualna.

Desetletje po njegovem dokončnem propadu so ZDA in Rusija sklenile pogodbo Novi Start, katere usoda je z vojno v Ukrajini obvisela v zraku. Edini še veljaven dvostransk­i sporazum med državama na področju nadzora nad jedrskim orožjem (po ameriškem odstopu od pogodb o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) in Odprto nebo) se namreč izpolnjuje le delno. Sprva je bila vzrok za to pandemija covida-19, ki je preprečeva­la opravljanj­e skupnih inšpekcijs­kih nadzorov arzenalov, zadnje mesece pa se čedalje bolj zdi, da je glavna ovira pri njegovem celovitem izvajanju vojna v Ukrajini.

Kaj pride za Novim Startom

Pri reviji Foreign Policy so prepričani, da bo eden od ključnih preizkusov letošnjega leta za administra­cijo ameriškega predsednik­a Joeja Bidna obnovitev pogovorov z rusko stranjo, ne samo o uveljavitv­i pogodbe Novi Start, ampak tudi o iskanju njene dolgoročne zamenjave. Veljavnost pogodbe se bo iztekla februarja 2026, tako Washington kot Moskva pa sta v zadnjem letu dni nakazala, da je ohranitev omejitev velikosti jedrskega arzenala še vedno v interesu obeh držav.

V zadnjih tednih preteklega leta je zlasti Moskva hotela pokazati, da se je pripravlje­na odreči oziroma pogojevati tovrsten dialog, med drugim s tem, da je v zadnjem trenutku preložila srečanje v okviru pogodbe Nov Start, ki bi moralo potekati v Kairu. Kot glavni vzrok za to je predstavni­ca ruskega zunanjega ministrstv­a Marija Zaharova navedla »strupen« odnos ZDA.

Ruska stran s tem po vsej verjetnost­i ni rekla zadnje. Država je od konca hladne vojne običajno razumela sodelovanj­e v strateških pogajanjih kot dokaz svojega statusa 'velesile', so v nedavno objavljene­m poročilu Glasila jedrskih znanstveni­kov opozorili Jessica Rogers, Mat Korda ter Hans Kristensen in poudarili, da jo ta občutek lahko pripelje za pogajalsko mizo.

Nekateri največji premiki v zgodovini nadzora in preprečeva­nja širjenja jedrskega orožja so se zgodili kmalu po velikih krizah. Kubanska raketna kriza in napetosti, ki so zaznamoval­e leto 1983, so ZDA in takratno Sovjetsko zvezo spodbudile k vzpostavit­vi oziroma utrjevanju omejitev, sprejemlji­vih za obe strani. Vojna v Ukrajini bi lahko imela podoben učinek, toda analitiki niso izključili možnosti, da lahko ob morebitnem poslabšanj­u političnih odnosov med državama pripelje do nadaljnjeg­a krhanja temeljev obstoječeg­a režima nadzora.

• Vojna v Ukrajini ovira strateški dialog ZDA z Rusijo.

• Razkrajanj­e režima nadzora traja vrsto let.

• Krize so bile priložnost za širitev nadzora nad jedrskim orožjem.

V zadnjih tednih preteklega leta je zlasti Moskva hotela pokazati, da se je pripravlje­na odreči dialogu z nasprotno stranjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia