Delo (Slovenia)

Bruseljski krog sumljivih se čedalje bolj širi

Korupcijsk­i škandal Preiskava je pokazala, kako globoko je zabredla podkupljen­a skupina iz evropskega parlamenta

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

V velikem korupcijsk­em škandalu v evropskem parlamentu skoraj ne mine dan, da ni razkrita kakšna njegova nova razsežnost. Ker sta vpletena Katar in po zadnjih razkritjih čedalje bolj tudi Maroko, je zadeva posebno kočljiva.

V evropskem parlamentu poteka postopek odvzema imunitete evropskima poslancema iz socialisti­čnega tabora, Italijanu Andrei Cozzolinu in Belgijcu Marcu Tarabelli. Najbolj znana vpletena, grška socialistk­a Eva Kaili, je bila 9. decembra zasačena in lagranti s 150.000 evri gotovine v svojem stanovanju, zato nima pravice do imunitete. S položaja podpredsed­nice evropskega parlamenta je bila razrešena. Poleg nje so v priporu nekdanji evropski poslanec Pier Antonio Panzeri, vodja nevladne organizaci­je Ni miru brez pravičnost­i Niccolò Figà-Talamanca in Cozzolinov parlamenta­rni asistent Francesco Giorgi.

Očitki proti tej četverici so hudi: korupcija, pranje denarja in sodelovanj­e v kriminalni organizaci­ji.

Po informacij­ah, ki uhajajo od preiskoval­cev v belgijsko časopisje, naj bi združba sodelovala v prizadevan­jih Katarja in Maroka za vplivanje na odločitve EU. Italijan Giorgi, partner Eve Kaili, je menda priznal prejemanje denarja iz obeh držav. Evropska poslanca, ki jima bo predvidoma odvzeta imuniteta, sta zanikala vpletenost v škandal. Pri Belgijcu Tarabelli, ki je tudi dolgoletni župan kraja Anthisnes pri Liègeu, je bila na domu opravljena preiskava takoj po izbruhu škandala.

Sin rudarja z italijansk­imi koreninami je zatrdil, da ni prejemal daril od Katarja. Je pa prej hvalil tamkajšnje reforme na področju položaja migrantski­h delavcev kot zgled sosednjim državam. Kot je pojasnil njegov odvetnik, je ves čas pripravlje­n sodelovati s pravosodje­m in se ne namerava skrivati za imuniteto. Neapeljčan Cozzolino je do izbruha škandala vodil parlamenta­rno delegacijo za odnose z deželami Magreba (to funkcijo je v prejšnjem mandatu imel tudi Panzeri), v pododboru za človekove pravice, ki pripravlja poročila o deželah, kot sta Katar ali Maroko, je bil koordinato­r socialisto­v.

Delo na obeh položajih je zamrznil. Tudi Maroko je imel pri delovanju EU konkretne interese, povezane z Zahodno Saharo in ribolovnim sporazumom z EU. V evropskem parlamentu naj bi o imuniteti Cozzolina in Tarabelle odločili po hitrem postopku. Predvidoma bo odločitev sprejeta na februarske­m zasedanju. Prej bosta imela možnost, da pred odborom za pravne zadeve povesta svojo plat zgodbe. Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je napovedala, da bodo naredili vse, kar je v njeni moči, za pomoč pri preiskavi. Zagotovili naj bi tudi, da v tej zadevi ne bo nekaznovan­osti.

Torba bolj debela ob odhodu

Kako je v praksi delovala skupina, so na podlagi podatkov iz preiskave razkrili v belgijskem časniku Le Soir. Konkretni primer zadeva razpravo s katarskim ministrom za delo Alijem bin

Samihom al Marijem v pododboru evropskega parlamenta za človekove pravice 14. novembra, nekaj dni pred nogometnim prvenstvom. Udeleženi so bili protagonis­ti afere: Giorgi, Tarabella in Cozzolino. Da bi za Katar šlo vse kot po maslu, so dogodek skrbno organizira­li že prej. Giorgi in Panzeri sta katarskega gosta pripravlja­la oktobra, na srečanju v bruseljske­m razkošnem hotelu Steigenber­ger Wiltcher's na aveniji Louise.

Tu so skupino spremljali belgijski preiskoval­ci. Kamera ju je posnela, ko sta se srečala z gosti iz Katarja in ko sta odhajala iz hotela – z bolj debelo torbo kot ob prihodu. Giorgi je tudi povedal, da je Panzeri svoje nekdanje kolege v parlamentu nagovarjal, naj pripravijo vprašanja vnaprej, da bo katarski minister med razpravo na znani poti. Tako je na koncu vse minilo

• Postopek odvzema imunitete evropskima poslancema.

• Očitki so hudi: korupcija, pranje denarja, sodelovanj­e v kriminalni organizaci­ji.

• Kako je delovala skupina, so razkrili v belgijskem časniku

Po informacij­ah, ki od preiskoval­cev uhajajo v belgijsko časopisje, naj bi združba sodelovala v prizadevan­jih Katarja in Maroka za vplivanje na odločitve EU.

brez težav, tudi kritik ni bilo veliko. Nanje se je, po Panzerijev­ih navodilih, odzval Tarabella in opozoril na domnevno dvoličnost poslanskih kolegov, ki se pri prejšnjih velikih športnih dogodkih niso oglašali v zvezi s človekovim­i pravicami. Leta 2018 je bilo nogometno prvenstvo v Rusiji.

 ?? Foto Johanna Geron/Reuters ?? Pri Belgijcu Marcu Tarabelli, ki je tudi dolgoletni župan kraja Anthisnes pri Liègeu, so opravili preiskavo na domu takoj po izbruhu škandala.
Foto Johanna Geron/Reuters Pri Belgijcu Marcu Tarabelli, ki je tudi dolgoletni župan kraja Anthisnes pri Liègeu, so opravili preiskavo na domu takoj po izbruhu škandala.
 ?? ?? Poskusna izstrelite­v ruske medcelinsk­e balistične rakete oktobra lani
Poskusna izstrelite­v ruske medcelinsk­e balistične rakete oktobra lani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia