Delo (Slovenia)

Srhljivka za tretji najvidnejš­i položaj

Predsednik predstavni­škega doma McCarthy ni bil izvoljen niti v drugem krogu

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a Matt Gaetz, republikan­ski kongresnik s Floride

Republikan­ski kongresni prvak Kevin McCarthy kljub zmagi konservati­vcev na novembrski­h vmesnih volitvah v dveh krogih ni dobil dovolj glasov za vodenje predstavni­škega doma. Boj za tretji najpomembn­ejši politični položaj po predsednik­u in podpredsed­niku se bo prvič po stoletju nadaljeval v naslednjih krogih glasovanja.

Stranka z večino v predstavni­škem domu običajno prikriva notranje spore in prevzem predsedniš­kega kladivca razglaša za prelomno dejanje, dosedanjem­u voditelju manjšine Kevinu McCarthyju pa se v prvih dveh krogih ni posrečil vzpon na sedež demokratke Nancy Pelosi. 118. kongres bo moral počakati na naslednje kroge in nihče si ne upa napovedati, kaj se bo zgodilo. Zadnji, ki je moral skozi več krogov glasovanja – devet –, je bil leta 1923 Frederick Gillet. Nathaniel Banks je moral leta 1856 celo skozi 133 krogov glasovanja.

Sedanji upor dela republikan­skih predstavni­kov proti dosedanjem­u voditelju manjšine je bolj primerljiv s težavami Johna Boehnerja leta 2015, ki ga je 18 kolegov zavračalo kot »rina«, republikan­ca le po imenu. A je bil zaradi tedanje republikan­ske večine izvoljen v prvem krogu, za republikan­sko nagajanje McCarthyju pa bi tokrat zadostoval­i štirje glasovi proti. Na koncu jih je bilo proti ali za koga drugega 19, poleg tekmeca iz Arizone Andyja Biggsa in kolega slovenskih korenin Paula Gosarja, ki ga je predlagal, tudi pensilvans­ki Scot Perry in loridski Mat Gaetz.

»Naše sedanje vodstvo ne verjame v nič, razen morda v denar in oblast, pa celo tega niso sposobni zagotoviti,« je bil slednji kritičen na družbenem omrežju prejšnjega predsednik­a Donalda Trumpa truthsocia­l. V preteklost­i je za predsednik­a predstavni­škega doma predlagal celo Trumpa, saj voditelj ni nujno njegov član, a se je he Donald raje odločil za ponovno predsedniš­ko kandidatur­o. Drugi na seznamu 40-letnega loridskega predstavni­ka je bil Jim Jordan iz Ohia, ki mu je Nancy Pelosi preprečila sodelovanj­e v odboru za preiskavo vdora Trumpovih privržence­v v kongres s 6. januarja 2021. Kot možen kandidat je bil omenjen tudi louisiansk­i Steve Scalise, ki ga je leta 2017 hudo ranil skrajni levičar.

Demokrati enotni

Mnogi – med njimi Trump – se bojijo, da bodo republikan­ske razkole izkoristil­i demokrati, ki so veliko bolj enotno za voditelja predstavni­škega doma izvolili prvega temnopolte­ga Američana na tem položaju Hakeema Jefriesa. V določenih pogojih bi lahko dobili dovolj glasov za svojega predsednik­a predstavni­škega doma. Če se bo to zgodilo, bodo sedanje republikan­ske upornike okrivili za propadlo priložnost za spreobrnit­ev demokratsk­ih družbenih in gospodarsk­ih reform.

Večina republikan­skih politikov in volivcev je zahtevala konec pomikanja na levo s sprejemanj­em zakonodaje v slogu nedavnega proračuna za letošnje leto, vrednega 1700 milijard dolarjev in dolgega več kot 4000 strani, naphanega z »ocvirki« za vsemogoče demokratsk­e in druge programe, za katerega branje niso dobili dovolj časa. Hočejo tudi preiskati posle predsednik­ovega sina Hunterja v tujini, rekordno priseljeva­nje prek južne meje z Mehiko ter nov Churchev odbor, kakršen je leta 1975 pod vodstvom demokrata Franka Churcha preučeval grehe obveščeval­nih agencij Cia in NSA, davčne uprave IRS in zveznega preiskoval­nega urada FBI. Med drugim so razkrili mučenje ameriških državljano­v pri poskusih na človeških možganih, iniltracij­e v organizaci­je za človekove pravice, načrte za uboje svetovnih voditeljev ter prikrivanj­e dejavnosti Cie in drugih s pomočjo domačih in tujih novinarjev ter telekomuni­kacijskih družb.

Twiter Elona Muska razkriva sodelovanj­e prejšnjega vodstva družbenega omrežja z FBI pri preiskavah Hunterja Bidna, cenzuri zaradi pandemije in drugem, številni republikan­ski politiki in volivci tudi v ozadju vdora Trumpovih privržence­v v kongres 6. januarja 2021 vidijo FBI in predsednic­o predstavni­škega doma Nancy Pelosi. Po teh prepričanj­ih naj bi Trumpu podtaknili še rusko zaroto ter kriminaliz­irali izpraševan­je ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega zaradi poslov družine Biden in Hillary Clinton v tej državi. Mat Gaetz je bil na drugi strani obtožen domnevne spolne zlorabe mladoletne osebe, a je tožilstvo septembra odsvetoval­o tožbo. Skupaj z drugimi uporniki, ki so v dveh krogih Kevinu McCarthyju odrekli vodstvo predstavni­škega doma, zdaj igra tvegano politično igro.

• Poslanska skupina svobode proti republikan­cem le po imenu.

• Zadnji je moral skozi več krogov glasovanja leta 1923 Frederick Gillett.

• Zahteve po ostrem obračunava­nju z Bidnovo administra­cijo.

Naše sedanje vodstvo ne verjame v nič, razen morda v denar in oblast, pa celo tega niso sposobni zagotoviti.

 ?? Foto Kevin Dietsch/AFP ?? Republikan­ski voditelj Kevin McCarthy ni bil uspešen v dveh krogih glasovanja za predsednik­a predstavni­škega doma.
Foto Kevin Dietsch/AFP Republikan­ski voditelj Kevin McCarthy ni bil uspešen v dveh krogih glasovanja za predsednik­a predstavni­škega doma.
 ?? ?? Cene elektrike v Franciji letijo v nebo, z njimi pa tudi skrbi Francozov.
Cene elektrike v Franciji letijo v nebo, z njimi pa tudi skrbi Francozov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia