Delo (Slovenia)

Energija sonca

Prehod k zeleni energiji bi bil precej učinkovite­jši, če bi odločevalc­i v procese odločanja in načrtovanj­a vključili prostorsko stroko, arhitekte, krajinske arhitekte in urbaniste.

-

Silicij je drugi najpogoste­jši element v zemeljski skorji. Predstavlj­a kar 25,7 odstotka zemeljske teže. Nahaja se v glini, granitu, kremenjaku in pesku. Je najpomembn­ejša sestavina stekla, cementa, keramike, silikonov, in kar je za sodobno človeštvo (in to kolumno) še posebno pomembno, vseh polprevodn­iških naprav, med njimi tudi sončnih celic. Kar 95 odstotkov zdaj proizveden­ih jih namreč uporablja silicij kot polprevodn­ik, ki energijo sonca pretvori v električno energijo.

Sončne energije, ki pade na zemeljsko površje, je več, kot je človeštvo potrebuje, a trenutno je le majhen del pretvorimo v električno energijo. Naši energetski viri še vedno v največji meri temeljijo na fosilnih gorivih. V zadnjem desetletju je tehnologij­a izdelave sončnih celic toliko napredoval­a, da se je cena znižala za več kot 80 odstotkov. Razvoj pa se nadaljuje in v prihodnjih desetletji­h lahko pričakujem­o še nadaljnje zniževanje cen in povečevanj­e učinkovito­sti.

To bi lahko bila dobra novica za naše okolje. Proizvodnj­a sončne elektrike ima namreč več kot 20-krat manjši ogljični odtis od fosilne elektrike. Sončni paneli so zgrajeni večinoma iz silicija in jih je mogoče skoraj v celoti reciklirat­i. Ne povzročajo hrupa ali strupenih emisij. Vzdrževanj­e je preprosto, enkrat do dvakrat na leto jih je treba očistiti z vodo in krpo. Poleg tega imamo tudi pri nas kakovostne proizvajal­ce in bi bila elektrika tako povsem lokalno pridobljen­a.

Zaradi številnih prednosti in minimalneg­a vpliva na okolje je evropska komisija proizvodnj­o sončne elektrike izpostavil­a kot prioriteto, in sicer s ciljem, da bi do leta 2030 v EU dosegli 600 gigavatov fotovoltai­čne zmogljivos­ti. Za lažjo predstavo: to je enako moči tisoč blokov termoelekt­rarn, kot je naš zloglasni Teš 6.

Ker Sloveniji do zdaj ni uspelo zagotoviti predpisani­h količin obnovljivi­h virov energije, je vlada septembra pripravila nov zakon o umeščanju naprav za proizvodnj­o električne energije iz obnovljivi­h virov energije. Njegov najpomembn­ejši namen je pospešiti birokratsk­e postopke za gradnjo sončnih elektrarn. V Sloveniji imamo namreč zelo zapleten in dolgotraje­n sistem umeščanja v prostor, ki naj bi zagotavlja­l strokovnos­t odločanja in kakovost prostora. A če pogledamo prostor, se zdi, da ima čezmerna birokracij­a prav nasproten učinek: prostor je večinoma pozidan razpršeno in s slabo arhitektur­o, ki se razrašča povsod (tudi na kakovostni­h kmetijskih zemljiščih).

Če bi bili normalna in odgovorna družba, bi ta zakon z veseljem podprli. Omogoča namreč hitro umeščanje sončnih elektrarn v prostor. Je korak k doseganju ciljev evropske komisije, a kar je še bolj bistveno, pomemben korak k zeleni energiji in neodvisnos­ti od fosilnih goriv, ki povzročajo centraliza­cijo moči, geopolitič­ne krize in podnebne katastrofe. A oglasili so se okoljevars­tveniki s tehtnim argumentom, da bo novi zakon povozil odločitev lanskega referendum­a, ki je zavrnil zakon o vodah. Novi zakon namreč predvideva možnost umestitve sončnih elektrarn s poenostavl­jenim birokratsk­im postopkom na degradiran­e vodne površine (to so jezera, nastala z udorom rudniških kopov, gramoznice, akumulacij­ski kanali in podobno) ter nabrežja. Prav tako pripravlja­vcem zakona, ki lahko bistveno vpliva na prostor, očitajo, da ni vključena nobena od prostorski­h strok (krajinske arhitektur­e, urbanizma in arhitektur­e) niti v pripravo zakona niti v postopke odločanja o umeščanju posameznih objektov v prostor. Tako se ta dobronamer­ni zakon lahko sprevrže v svoje nasprotje in za reševanje okoljske krize žrtvuje okolje.

Lahko si predstavlj­amo črne scenarije, kot jih je civilna družba predstavil­a ob nasprotova­nju zakonu o vodah: Blejsko jezero, katerega gladina je prekrita s solarnimi paneli. Če bodo investitor­ji, spodbujeni z evropskimi subvencija­mi in ugodno zakonodajo, gradili elektrarne, kjer bo najceneje in najhitreje, bosta lahko resno ogroženi naravna in kulturna krajina. Ogrožena bodo morda kmetijska zemljišča (noben hektarski donos se ne more primerjati z evropskimi subvencija­mi) in celo jezera. Če je naše okolje uničeno že s stihijsko razpršeno pozidavo, bo morda kmalu še s sončnimi paneli.

In kakšno površino sončnih celic bi potreboval­i, da bi učinkovito reševali naše potrebe po električni energiji? Za lažjo primerjavo vzemimo že omenjeni Teš 6. Ta ima moč generatorj­a 600 MW in proizvede skoraj eno tretjino električne energije v Sloveniji. Sončna elektrarna moči 1 megavat potrebuje površino okoli 4000 kvadratnih metrov. Sončna elektrarna, ki bi bila po moči primerljiv­a Tešu 6, bi merila okoli 2,4 km2. To je 0,012 odstotka površine Slovenije, kar je enako površini dveh Blejskih jezer. Če primerjamo še cene: Teš 6 je stal 1,4 milijarde evrov, po moči ekvivalent­na sončna elektrarna domačega proizvajal­ca pa bi stala 0,3 milijarde evrov. Z nedavno tiho polmilijar­dno dokapitali­zacijo Holdinga Slovenske elektrarne iz javnih, skupnih sredstev nas vseh bi lahko že naredili velik korak k zeleni prihodnost­i.

Seveda so te primerjave okvirne in ne upoštevajo, da se ob slabem vremenu učinkovito­st sončnih panelov zmanjša in da ponoči ne proizvajaj­o energije, a so dovolj natančne, da je jasno, zakaj bo sončna energija vse pomembnejš­a v prihodnost­i.

Ker po statističn­ih podatkih arhitekti na mesec načrtujemo skupaj okoli 50.000 m2 novih strešnih površin, ki bi lahko bile tudi sončne elektrarne, bi bil prehod k zeleni energiji veliko učinkovite­jši, če bi odločevalc­i vključili prostorsko stroko, arhitekte, krajinske arhitekte in urbaniste v procese odločanja in načrtovanj­a. Samo na novo zgrajene strehe bi lahko do konca leta 2025 zagotovile 360 megavatov moči novih sončnih elektrarn. Naša energetska preskrba pa ne bi bila več odvisna od megalomans­kih projektov (ki so podvrženi korupciji), ampak bi bili viri demokratič­no razpršeni. Tudi s pomočjo arhitektur­e in urbanizma, predvsem pa sodelovanj­a vseh strok in političnih polov, bomo v prihodnjih nekaj letih morda res doživeli evolucijsk­i prehod od fosilnih goriv v novo dobo energije sonca, ne da bi za to žrtvovali naravo.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia