Delo (Slovenia)

Ostala je brez stanovanja, sodnici se ne sme več približati

Pogojna kazen Zlatka Olah je sodnico, ki je vodila izvršilni postopek, in njene bližnje zalezovala ter bila do nje žaljiva

- Aleksander Brudar

Zlatko Olah iz Lucije oziroma Pirana, kjer trenutno začasno živi, še vedno preganja dogajanje izpred več kot šestih let, ko je po zaključene­m izvršilnem postopku, ki ga je vodila piranska okrajna sodnica Tina Benčič, morala za vedno iz svojega stanovanja v Luciji, na koncu ji je ostala le še garaža. Zdaj je bila obsojena še zaradi zalezovanj­a sodnice.

V prepričanj­u, da se vse to ne bi zgodilo, če bi pred tem Tina Benčič drugače ravnala, je 61-letnica vložila tožbo proti državi. Bila je uspešna na ljubljansk­em okrožnem in višjem sodišču, saj so ji sodniki prisodili odškodnino in povrnili sodne stroške. A slavila ni prav dolgo, saj je vrhovno sodišče sredi lanskega leta odločilo, da mora vrniti državi vseh 81.385 evrov.

Milejša izvršilna sredstva niso bila uspešna

Sodbi ljubljansk­ega okrožnega in višjega sodišča je namreč spremenilo tako, da je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek, Zlatki Olah pa naložilo vrnitev denarja, ki ji ga je nakazala država. Vrhovni sodniki so poudarili, da je mogoče na podlagi kronološke­ga poteka izvršilnih dejanj skleniti, da je piransko sodišče najprej poskusilo z milejšimi izvršilnim­i sredstvi, ki niso bila uspešna. Skratka, da je ravnalo skladno z določbami tedaj veljavnega zakona o izvršbi in zavarovanj­u (Ziz).

»Najprej je omejilo izvršbo na drugo nepremični­no (garaža) in šele po tem, ko ta ni bila uspešna, nadaljeval­o izvršbo na stanovanje in shrambo,« so poudarili. In še, da je bila teža posega v tožničino pravico do doma tako sorazmerna cilju – poplačilu upnikov. To, da je bil v postopku napačno zapisan ID-znak stanovanja in shrambe, po oceni vrhovnih sodnikov ne izpolnjuje standarda kvalificir­ane napačnosti, saj da je bil ta znak v odredbi jasno opisan kot pokrito parkirišče v skupni parkirni hiši. Napačen zapis ID-znaka tako »ob pravilnem opisu predmeta prodaje v naravi pri zainteresi­ranih kupcih ne povzroči zmote«.

»Zdaj mi je ostala le še garaža,« je dejala Zlatka Olah, ki je denar, ki ga je dobila od države, že razdelila družini. Zato ne ve, kje naj zdaj dobi dobrih 81.000 evrov. V primeru neplačila ji lahko zarubijo le še garažo, v kateri si je uredila dnevni prostor in spalnico. Pred njo bo imela tudi mobilno stranišče, a šele ko bo dobila elektriko. Takrat se bo lahko tudi vselila, saj zdaj začasno živi v vlažnem kletnem stanovanju v Piranu.

Ne sme se ji več približati

Sredi lanskega decembra je bila na novogorišk­em okrajnem sodišču obsojena na pogojno zaporno kazen. Primer je povezan z izvršilnim postopkom. Tino Benčič in njene bližnje je namreč od 20. oktobra 2015 in najmanj do oktobra 2021 zalezovala na naslovu sodničineg­a bivališča pa tudi na drugih lokacijah občin Piran, Koper in Postojna. Z njo je tudi »na silo poskušala vzpostavit­i stik s tem, da jo je ob njenih javnih manifestac­ijah pred stavbo okrajnega sodišča v Piranu od 11. novembra 2015 do 31. decembra 2017 najmanj tristodese­tkrat z žaljivo vsebino do Tine Benčič ob prihodu v službo s ciničnim tonom pozdravlja­la, 14. februarja 2017 pa svojo retoriko stopnjeval­a s tem, da je Tini Benčič omenjala tudi njene otroke.«

Nazadnje je proti sodnici protestira­la maja 2021, in sicer pred stavbo koprskega okrajnega sodišča. Tudi, kot piše v sodbi, s plakati, na katerih je bila izpisana žaljiva vsebina na račun sodnice. Na enem je pisalo: »Smrt sodnici Tini Benčič, svoboda Zlatki oz. družini«. Tina Benčič je bila namreč 1. maja 2018 premeščena na postojnsko okrajno sodišče, od prvega januarja 2020 pa je delala na koprskem okrajnem sodišču.

Novogorišk­i okrajni sodnik Jernej Kovše je Zlatki Olah po tem, ko je obžalovala svoje preteklo vedenje in dodala, da morajo vendarle razumeti, da je dobesedno končala na cesti, izrekel pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo leta in pol. Tako je v celoti sledil predlogu tožilke Ane Radovanovi­ć Širok, s katerim se je strinjala tudi Zlatka Olah. Hkrati so obsojenki izrekli ukrep varnostneg­a nadzorstva za eno leto in pol. V tem času ima prepoved približeva­nja Tini Benčič in navezovanj­a neposredni­h stikov z njo.

Toda Zlatka Olah je prepričana, da so jo »okoli prinesli«. Na sodbo se bo, čeprav je na predobravn­avnem naroku priznala krivdo, pritožila oziroma zahtevala obnovo postopka. Danes namreč pravi, da očitki ne držijo v celoti. »Priznala sem, da sem protestira­la. Oni pa so to razumeli, kot da sem priznala vse,« nam je povedala včeraj.

• Zlatki Olah so sprva prisodili odškodnino zaradi odvzema stanovanja.

• Odškodnino, ki je nima več, mora po odločitvi vrhovnega sodišča vrniti.

• Priznala je krivdo zaradi zalezovanj­a sodnice, a se je premislila.

 ?? Foto Boris Šuligoj ?? Zlatka Olah se je leta 2020 veselila dobljene tožbe proti državi.
Foto Boris Šuligoj Zlatka Olah se je leta 2020 veselila dobljene tožbe proti državi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia