Delo (Slovenia)

Na cestah lani izgubilo življenje četrtino manj ljudi

Smrtne žrtve Umrlo je manj motoristov in več kolesarjev

- Ju. P.

Po začasnih in neuradnih podatkih agencije za varnost prometa (AVP) je bilo lani na naših cestah četrtino manj smrtnih žrtev kot leto prej. »Največje izboljšanj­e zaznavamo pri voznikih enoslednih motornih vozil pa tudi pri potnikih in voznikih osebnih avtomobilo­v,« smo izvedeli.

Do 31. decembra lani je na slovenskih cestah umrlo 85 udeležence­v v cestnem prometu oziroma 29 manj kot leta 2021, kar je 25,5-odstotno zmanjšanje,« so pojasnili na AVP. Skupaj je umrlo 23 voznikov osebnega avtomobila (predlanski­m 32), 14 voznikov enosledneg­a motornega vozila (predlanski­m 33), devet potnikov (predlanski­m 14), 13 pešcev (predlanski­m 15), šest voznikov tovornega vozila (predlanski­m 5), dva voznika e-skiroja (predlanski­m noben) in 12 kolesarjev, od tega dva na e-kolesu (predlanski­m 10).

Največje zmanjšanje smrtnih žrtev, kar za 58 odstotkov, je pri motoristih, tudi sicer je v skoraj vseh večjih kategorija­h udeležence­v manj umrlih. Več smrtnih žrtev je bilo med kolesarji, saj jih je umrlo 20 odstotkov več, in pri voznikih e-skirojev, saj sta bili lani med njimi prvi dve smrtni žrtvi.

Najpogoste­jša vzroka za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom sta bila nepravilna stran oziroma smer vožnje, in sicer za 36 umrlih, ter neprilagoj­ena hitrost – za 27 umrlih. »Stopnja uporabe varnostneg­a pasu pri voznikih osebnih avtomobilo­v je bila 65-odstotna. Od 23 umrlih voznikov osebnih avtomobilo­v jih je 15 uporabljal­o varnostni pas,« smo izvedeli.

Od 12 umrlih kolesarjev jih je šest uporabljal­o kolesarsko čelado. Med tistimi brez čelade je bil tudi otrok. Ustrezne zaščitne čelade nista imela niti voznika e-skiroja. Je pa vseh 14 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil uporabljal­o zaščitno čelado, prav tako potnik na motornem kolesu.

Do 31. decembra lani so našteli 1542 prometnih nesreč pod vplivom alkohola oziroma 2 odstotka več kot leto prej. »Kljub povečanju števila prometnih nesreč zaznavamo kar 55-odstotno zmanjšanje smrtnih žrtev. Umrlo je 17, leta 2021 pa kar 38 ljudi. Zabeleženi­h je manj lažjih in več težjih telesnih poškodb,« so dodali na AVP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia