Delo (Slovenia)

Zeleni sarkofag se vrača v domovino

Egipt V zadnjem desetletju je država spet pridobila približno 29.000 starin iz različnih obdobij svoje bogate zgodovine

- STA

Egiptovske oblasti so pridobile pokrov sarkofaga, starega skoraj 2700 let, za katerega trdijo, da je bil pretihotap­ljen v Združene države Amerike, kjer je bil na ogled v muzeju. Vrnitev artefakta, ki je znan kot Zeleni sarkofag, je na začetku tedna razkril egiptovski zunanji minister Sameh Šukri. Po njegovih besedah so ga na skrivaj odpeljali iz države, njegova vrnitev pa je del prizadevan­j za zaščito egiptovske dediščine.

Pokrov, ki meri skoraj tri metre v dolžino in 90 centimetro­v v širino, so odpeljali iz nekropole Abusir južno od Kaira. Leta 2008 so ga nato prepeljali v ZDA, leta 2013 pa je pristal v Naravoslov­nem muzeju v Houstonu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil generalni sekretar egiptovske­ga sveta za starine

Mostafa Vaziri, je sarkofag verjetno pripadal duhovniku. Segal naj bi v pozno obdobje starega Egipta, njegovo ime pa se nanaša na smaragdno zeleno barvo obraza, ki je naslikan na njem.

S sarkofaga, katerega vrednost ocenjujejo na več kot milijon ameriških dolarjev, so ukradli le pokrov. Ta je bil med 17 artefakti, ki so jih nedavno vrnili iz ZDA na podlagi dogovora, ki sta ga Kairo in Washington sklenila leta 2016 in podaljšala leta 2021. V zadnjem desetletju je Egipt pridobil približno 29.000 starin iz različnih zgodovinsk­ih obdobij, za katere so ugotovili, da so jih v tujino odpeljali na nezakonit način.

Poleg najnovejši­h artefaktov je Egipt v zadnjih dveh letih pridobil več kot 300 sarkofagov in 150 bronastih kipcev, nekateri od njih so stari več kot 3000 let. Oblasti upajo, da bodo eksponati pomagali oživiti turistični sektor v državi, ki so ga močno prizadeli pandemija covida-19 in pretekli nemiri.

Nove najdbe

Hkrati z vračanjem pomembnih zgodovinsk­ih najdb seveda še naprej potekajo obsežne raziskave. Skupina egiptologo­v iz Španije je tako v starodavne­m mestu Luksor malo pred koncem leta odkrila grobnici s skoraj 60 mumijami, ki jih uvrščajo v čas vezirja Amenhotepa Huja v obdobju 18. egipčanske dinastije.

Kot je za špansko tiskovno agencijo EFE povedal Francisco J. Martin, ki vodi ekipo 22 španskih egiptologo­v in osmih egiptovski­h strokovnja­kov, gre za arhitektur­no bogato najdišče in »dokaz, da je vezirjeva grobnica na neki točki postala nekropola«. Sekundarni grobnici sta povezani z dvema pokopališk­ima dvoranama, zanju pa je značilna odsotnost epigrafov, ki so jih našli v grobnici vezirja

Amenhotepa Huja, kapeli s 30 stebri z epigrai, je še povedal Martin. V vezirjevi grobnici so začeli graditi druge grobnice različnih dinastij, saj je bil ta kraj svet.

Amenhotep Huj je bil iz severnega Egipta in je veljal za vodjo opozicije med novimi verskimi tokovi, ki jih je spodbujal Ahenaten, faraonov sin in naslednik. Vse mumije, pokopane na tem območju, so bili po dozdajšnji­h domnevah visoki uradniki. Ko je vezir umrl, je namreč njegovo pokopališč­e postalo prestižen kraj, kjer so želeli biti pokopani tudi številni drugi, in tako je nastala nekropola znotraj njegove grobnice.

• Vrnili 2700 let star sarkofag, domnevno pretihotap­ljen v ZDA.

• Egipt je v zadnjih dveh letih pridobil 300 sarkofagov in 150 bronastih kipcev.

• V Luksorju novo odkritje grobnic s skoraj 60 mumijami.

 ?? Foto AFP ?? Vrnitev Zelenega sarkofaga, ki je bil nazadnje na ogled v Naravoslov­nem muzeju v Houstonu, je del prizadevan­j za zaščito egiptovske dediščine.
Foto AFP Vrnitev Zelenega sarkofaga, ki je bil nazadnje na ogled v Naravoslov­nem muzeju v Houstonu, je del prizadevan­j za zaščito egiptovske dediščine.
 ?? ?? Okrepčeval­nice bodo pripravlje­ne v treh planinskih kočah.
Okrepčeval­nice bodo pripravlje­ne v treh planinskih kočah.
 ?? ?? Lokalno okolje podpira organizato­rja. Brez podpore izpeljava tako zahtevne prireditve ne bi bila mogoča.
Lokalno okolje podpira organizato­rja. Brez podpore izpeljava tako zahtevne prireditve ne bi bila mogoča.
 ?? Foto Khaled Desouki/AFP ?? V Egiptu si na vse načine prizadevaj­o oživiti turistični sektor, ki so ga močno prizadeli pandemija in pretekli nemiri.
Foto Khaled Desouki/AFP V Egiptu si na vse načine prizadevaj­o oživiti turistični sektor, ki so ga močno prizadeli pandemija in pretekli nemiri.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia