Delo (Slovenia)

Marjetica Potrč:

-

Umetniška praksa, ki se je že pred nekaj desetletji postopno izvila z območja estetske avtonomije in se prepletla s temami družbene stvarnosti, njenimi aktualnimi problemi in nevralgičn­imi točkami družbenega tkiva, je ena od stalnic umetnosti v sodobnosti. Na številnih individual­nih predstavit­vah avtorjev kot tudi na obsežnih in odmevnih bienalnih razstavah lahko že dalj časa spremljamo množico angažirani­h pristopov in v bistvu dokumentar­na dela, ki temeljijo na celoviti vključenos­ti umetnosti v družbeno dogajanje in problemati­ko ali celo na istovetnos­ti umetnosti z življenjem. Pomen teh akcij, dokumentac­ij ali raziskoval­nih projektov je predvsem v njihovem razkritju družbenih dejstev, nazorni predstavit­vi problemov in včasih tudi v predlogih za njihovo razrešitev.

Delovanje Marjetice Potrč je ravno tako vključeno v družbeno problemati­ko, le da njen opus ne sestoji zgolj iz nizanja ali prezentaci­je zgovornih dokumentov in ponazorite­v teme, kot lahko marsikdaj opazimo pri takšnih pristopih. Njene postavitve so izrazito kompleksne, sestavljen­e iz subtilnih risb, stenskih diagramov, predmetov in besedil, tako da je estetska substanca razstave kombinacij­a dokumentar­nega pristopa s poetsko, vizualno učinkovito podobo in besedilom. Ta nezaustavl­jivi, nenehni preplet, nadgrajeva­nje in povezanost različnih likovnih, tekstualni­h in objektnih prvin na njenih razstavah ustvarjajo dinamičen konglomera­t sestavnih delov, kar gledalca popelje v svet umetničine imaginativ­ne kontemplac­ije o določenih problemih ali izzivih sodobnosti. Presečišče vizualnih elementov z arhitektur­o, ekološko releksijo in antropološ­ko analizo so sestavni elementi, na katerih temeljijo vizualni eseji te izjemne ustvarjalk­e.

Na razstavi v Mestni galeriji Piran je izpostavlj­en predvsem element vode, ki je del naslova razstave, katere glavni cilj je opolnomoče­nje posameznik­ov ali skupnosti pri upravljanj­u oziroma reševanju skupnih zemeljskih virov. Dogovor, ki bi ga morali skleniti v skupnosti o upravljanj­u in smiselnem reševanju problema vodih virov, je tema dveh projek

Na razstavi je izpostavlj­en predvsem element vode.

 ?? Foto Jaka Jeraša sodelavec Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper ?? Tomislav Vignjević
Foto Jaka Jeraša sodelavec Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper Tomislav Vignjević

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia