Delo (Slovenia)

Anže vrgel kost za glodanje, novo upanje za Petra

Smučarski skoki Lanišek odličen tretji v kvaliikaci­jah Bergisla – Po dolgem času nasmejan tudi najstarejš­i od bratov Prevc

- Peter Prevc

Anže Lanišek je dobil novo potrditev vrhunske pripravlje­nosti. V kvaliikaci­jah za današnjo preizkušnj­o v Innsbrucku (13.30), tretjo tekmo novoletne turneje v smučarskih skokih, se je slovenski as izkazal s tretjim mestom (121 m). Več točk sta za svoja nastopa prejela zgolj Poljaka Dawid Kubacki (128 m) in Kamil Stoch (126 m). poročevale­c iz Innsbrucka »Veseli me, da sem bil stanoviten, na treningu drugi in četrti, v kvaliikaci­jah pa tretji. Moji skoki so bili 'luštni' in brez grobih napak, kar je spodbudno. Vedno so še rezerve, ki jih imam tudi, kar zadeva opremo za tekmo. Glede dresa sem sicer brez skrbi, saj sem na varni strani. Če sem iskren, mi tudi ne bi bilo v užitek zmagati z veliko prevelikim kombinezon­om, vendar o tem zdaj ne mislim govoriti,« je kost za glodanje vrgel Lanišek, potem ko je med hojo v mešani coni enega od fantov osrečil s štartno številko in podpisom, nekaj deklet pa s skupno fotograijo.

Da je 26-letni Domžalčan, ki se je v boju za stopničke na tem znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji včeraj znebil enega močnega tekmeca (skupno petouvršče­ni Nemec Karl Geiger je namreč kot 51. senzaciona­lno obstal že v kvaliikaci­jah), na odlični poti, je ocenil tudi najizkušen­ejši slovenski reprezenta­nt Peter Prevc. »Žaba deluje zelo dobro, saj se ne pusti prav veliko motiti. To je vse, kar potrebuje,« je iz svojih izkušenj razložil zmagovalec novoletne turneje iz šampionske zime 2015/16, ki se je strinjal, da je imel Lanišek v Oberstdorf­u tudi smolo.

»Če bi tudi Anže tam skočil z dve mesti višjega zaletišča kot njegovi najhujši tekmeci, bi bila slika drugačna. Ne pomnim, kdaj je imelo nazadnje najboljših deset skakalcev dve mesti daljši nalet kot drugi, pri čemer so se razmere še izboljš(ev)ale. Tekmovalne­ga razsodišča sicer ne razumem vselej; včasih čaka, ko to ni potrebno, drugič poskuša izpeljati tekmo za vsako ceno,« je zmajeval z glavo najstarejš­i od bratov Prevc, ki je bil po dolgem času spet zadovoljen s svojim nastopom (121 m), s katerim je bil v kvaliikaci­jah kot naš drugi najboljši skakalec osmi, tik pred Lovrom Kosom (121 m).

V zraku mu ni bilo treba loviti smuči in sebe

»Že moj prvi skok za trening (123 m) je bil soliden, saj mi v zraku ni bilo treba loviti smuči in sebe. Zadovoljen sem, da sem lepo stopnjeval svoje nastope, da ni bilo skakanja navzgor in navzdol,« je bil Peter vesel, ker je lahko šel po daljšem času spet mirno spat. V zadnjem obdobju namreč ni imel prav veliko mirnega spanca. V vetrovni »loteriji« v Oberstdorf­u je pristal na 22. mestu, v Garmisch-Partenkirc­hnu pa je kot 39. ostal celo povsem praznih rok.

»Veliko sem delal na tem, da bi se izboljšal, na skakalnici pa se to doslej še ni pokazalo. Veliko sem razmišljal, preračunav­al in si razbijal glavo, da bi se vendarle odrezal bolje. Upam, da se bo zdaj v Innsbrucku krivulja vendarle zasukala navzgor,« si je zaželel 30-letni član kranjskega Triglava, ki ima na Bergisel vse možne spomine.

»No, to – če dobro premislim – velja za vse naprave. Ko sem tu zmagal, je bila to zame, ko se zdaj ozrem nazaj, skoraj najtežja preizkušnj­a, saj sem od prej s seboj nosil precej balasta. Prav v Innsbrucku se mi je namreč velikokrat kaj zalomilo, zato mi je res odleglo, ko mi je tu uspelo zmagati,« se je spomnil in pristavil, da je naprava na Tirolskem med vsemi najmanjša na turneji.

»To je zelo zahtevna skakalnica, ampak je na njej možno kaj narediti. V Innsbrucku se sicer pogosto prelomi turneja: tu je še ne dobiš, lahko pa jo izgubiš,« je glede boja za »zlatega orla« še pripomnil Peter. Skozi kvaliikaci­jsko sito so se od naših bolj ali manj zanesljivo prebili tudi Žiga Jelar (118,5 m/17.), Timi Zajc (115,5 m/25.) in Domen Prevc (115 m/34.), ki je skakal z novimi Slatnarjev­imi smučmi, potem ko so mu tekmovalne, ki si jih je izbral za sezono, polomili delavci v Oberstdorf­u.

• Lanišek, P. Prevc in Kos so v kvaliikaci­jah pristali pri 121 metrih.

• Vodilni v seštevku turneje Halvor E. Granerud je zasedel 13. mesto.

• Karl Geiger se kot 51. senzaciona­lno ni uvrstil na današnjo tekmo.

Anže Lanišek deluje zelo dobro, saj se ne pusti prav veliko motiti. To je vse, kar potrebuje.

 ?? Foto Lisi Niesner Reuters ?? Petru Prevcu se je po zelo dobrem (od)skoku v včerajšnji­h kvaliikaci­jah odprl takšen razgled na Innsbruck.
Foto Lisi Niesner Reuters Petru Prevcu se je po zelo dobrem (od)skoku v včerajšnji­h kvaliikaci­jah odprl takšen razgled na Innsbruck.
 ?? ?? Miha Šimnovec,
Miha Šimnovec,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia