Delo (Slovenia)

Laniškov poljski tekmec pod drobnogled­om

Novoletna turneja Skakalni dresi spet burijo duhove – Prah dviguje razkorak Piotra Zyle, na tarči tudi vezi Norvežanov

- Miha Šimnovec Leto me je pripravilo na nove izzive, Alenom Kozarjem, Nik Lorbek. Rankin Hannah bi branila šampionski pas združenja WBF.

Čeprav so pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) pred začetkom sezone uvedli nov način telesnih meritev skakalcev, da bi preprečili manipulaci­je pri tekmovalni­h dresih, očitno še niso dosegli želenega namena. Po družbenih omrežjih so namreč znova zaokrožile fotograije kombinezon­ov, ki burijo duhove.

V središču pozornosti se je znašel Poljak Piotr Zyla, ki je v Oberstdorf­u poletel do 2. mesta (za norveškim zmagovalce­m Halvorjem E. Granerudom). Ljubitelje­m tega športa ni ušlo, da je v izteku arene svoj uspeh s tretjeuvrš­čenim rojakom Dawidom Kubackim proslavlja­l z odpeto zadrgo, kar je v nasprotju s pravilniko­m FIS. Po njem mora biti namreč ta zapeta, dokler ne zapusti prizorišča.

Zaradi tega bi lahko Zylo, ki po dveh preizkušnj­ah v seštevku novoletne turneje drži 3. mesto (11,3 točke pred četrtouvrš­čenim Anžetom Laniškom), celo diskvaliic­irali, kar je potrdil tudi Christian Kathol, kontrolor opreme pri FIS. »Če bi v 15 minutah po tekmi kdo vložil pritožbo zaradi Piotrovega dresa, bi seveda preveril zadevo,« je pojasnil Kathol. Ker se nihče ni pritožil (očitno so odpeto zadrgo prezrli tudi v nemškem taboru, ki bi se v primeru diskvaliik­acije veselili 3. mesta Karla Geigerja), se vrstni red ni spremenil.

A v poljski reprezenta­nci se niso ognili neprijetni­m vprašanjem. homas hurnbichle­r, ki je lansko pomlad prevzel vodenje Kubackega, Zyle & Co., ni vedel, zakaj se je odpela zadrga. »O razlogih lahko le ugibamo, kot kaže, pa se je odpela med skokom ali proslavlja­njem,« je dejal 33-letni Avstrijec. Če o tem, koliko je odpeta zadrga vplivala k dolgim skokom Zyle, lahko razpravlja­mo po dolgem in počez, pa že nekaj časa več prahu zdravljenj­em pa mu je svoje prostore za vzdrževanj­e telesne kondicije odstopil tudi nekdanji klub Ajax iz Amsterdama. »Srečno novo leto vsem! Zame se je začelo izvrstno, saj prinaša mojo vrnitev na zelenice,« je 28-letni napadalec objavil na twitterju ob fotograiji iz dortmundsk­e telovadnic­e. »

ni bilo najlažje, a

ki jih prinaša 2023,« je dodal. Haller je v Dortmund prišel kot velika okrepitev, zanj so po kar 34 golih, ki jih je v minuli sezoni dosegel za Ajax, črno-rumeni plačali 31 milijonov evrov. J. K. kadrovske poteze. Sodelovanj­e z vijoličnim sta podaljšala Menno Bergsen in Tine Čuk, prvo pogodbo z Mariborom pa je podpisal 18-letni sin legende kluba Marcosa Tavaresa Marcos Tavares ml. Vratar Bergsen bo v klubu ostal do poletja 2025, Čuk, krilni napadalec, pa do januarja 2026. Pri Muri so se razšli z dolgoletni­m kapetanom

včeraj pa je črno-bele še drugič v petih letih zapustil G. N. dviguje velikost modrega kombinezon­a, s katerim skače 35-letni Poljak.

Da je v razkoraku občutno daljši kot pri drugih, ni mogoče prezreti. Nanj je že pred časom s prstom pokazal Mika Kojonkoski, Toni Innauer je med televizijs­kim prenosom pomenljivo izjavil, da mora »Zyla zdaj le še uspešno priti skozi kontrolo«, Janne Ahonen pa je, denimo, svoj (ožji) dres iz leta 2005 primerjal z zdajšnjim Piotrovim.

Večina se giblje okrog meje

Kakor koli že; Lovro Kos, ki si sam šiva kombinezon­e, se s tem ne obremenjuj­e. »Na podlagi fotograij se mi ne zdi smiselno potegniti kakšnih zaključkov. Četudi bi se dres povsem tesno prilegal telesu, se bi pri doskoku in telemarku raztegnil, navsezadnj­e se tudi navadne hlače pri gibu prelomijo. Zaradi tega na takšne slike ne dam prav dosti. Zame je merodajna le kontrola: če greš uspešno skozi, pred poldrugim mesecem tik pred zdajci odpovedal dvoboj svoje varovanke v Rotherhamu, zdaj pa imata na mizi že novo ponudbo. Tik pred vstopom v novo leto so ga namreč spet poklicali iz Anglije in za 24-letnico iz Šmartnega ob Savi ponudili zanimiv obračun. »Kot so mi sporočili z Otoka, se za škotsko boksarko

(12 zmag, 3 s k. o., 6 porazov) dogovarjaj­o, da bi se borila za naslov svetovne prvakinje v supervelte­rski kategoriji po različici WBA. Kot tekmica bi se ji lahko po robu postavila Ema, ki

Seveda naju ta dvoboj, ki naj bi se zgodil enkrat marca nekje v Angliji, zelo zanima, kar sva jim dala tudi jasno vedeti,« je razkril Pavlin. M. Š. Foto M. Š.

Slovenska tekačica na smučeh Eva Urevc je na tretji tekmi novoletne turneje na 10 kilometrov klasično v Oberstdorf­u zasedla deveto mesto.

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Tekmovalni dres Poljaka Piotra Zyle je v razkoraku občutno daljši kot pri drugih skakalcih.
Foto Lisi Niesner/Reuters Tekmovalni dres Poljaka Piotra Zyle je v razkoraku občutno daljši kot pri drugih skakalcih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia