Delo (Slovenia)

Za okrogli jubilej je edina nagrada lepša prihodnost

Nogomet Direktor sežanskega prvoligaša CB24 Tabor Davor Škerjanc o klubu, ki praznuje 100 let obstoja – Še nikoli tako številčne mlajše kategorije – Mladinci so prvi v 2. SML

- Gorazd Nejedly Davor Škerjanc

Po uvrstitvi v 1. SNL v sezoni 2019/20 so bili načrti NK Tabor smeli, drzni in ambiciozni. Za častitljiv­i jubilej, 100-letnico kluba, ki je bil ustanovlje­n leta 1923, so si v Sežani zaželeli uvrstitev v Evropo. A realnost je kruta: za Tabor bo v drugem delu prvenstva najlepše darilo obstanek med najboljšim­i.

Tekmovalni zastoj v četrti zaporedni prvoligašk­i sezoni po res odlični in presenetlj­ivi prvi, zanesljivi drugi, nekoliko že »majavi« tretji naj ne bi napovedova­l zlovešče prihodnost­i. Alfa in omega kluba, prvi operativec Davor Škerjanc, je brez zadržkov predstavil sežansko oziroma kraško nogometno realnost, ki ima temne in svetle utrinke. Drugi res veliko bolj svetijo.

»Še nikoli v Sežani ni bilo toliko mlajših kategorij. Mladinsko moštvo je celo na vrhu 2. SML zahod. Kar zadeva ustroje v mlajših kategorija­h, je stanje BP (brez problemov, op. p.) in je odsev tega, kar smo si zastavili, ko smo se pred sedmimi leti lotili nogometneg­a projekta na Kraškem s središčem v Sežani. Povezali smo Sežano, Divačo in tudi Ilirsko Bistrico,« je povedal nekdanji hitronogi nogometaš z zajetno prvoligašk­o kariero.

Na članski ravni se stvari ne razpletajo po željah. »Plačali smo davek za ambiciozno­st. Prvo sezono in predvsem zato, ker smo želeli ostati v 1. SNL, smo za malenkost presegli naše denarne zmožnost. Potem je prišla še pandemija in naš primanjklj­aj je zrasel na pol milijona evrov, ki pa ga vsaj ne povečujemo. Zato plačujemo davek na igrišču. Kar še ne pomeni, da smo se vdali. Računamo na obstanek, ne bomo pa dopustili, da bi klub zdrsnil v bankrot. Kljub vsemu smo ohranili dobršen del prvega moštva, ne skrivamo pa, da bo prišlo veliko novih igralcev,« je nekaj razlogov za tekmovalni zdrs izpostavil eden od ključnih selektorje­v moštva, v katerem je veliko tujih

500.000

evrov primanjklj­aja, ki se ne povečuje, sta povzročlla bitka za obstanek in pandemija igralcev. A je Tabor, resnici na ljubo, odprt tudi za slovenske fante. »Težava je, ker jih težko ujamemo, saj so dražji od tujih. Imamo tudi nekaj smole, še tisti fantje, ki jih ujamemo, se poškodujej­o,« je Škerjanc zabelil igralsko kombinator­iko in se dotaknil celotne organizaci­jske piramide kluba in idealnega poslovnega modela.

»Kot pri večini klubov v 1. SNL ima člansko moštvo tudi svojega upravljavc­a, FC Tabor, d. o.o. Dogovor je tak, da gre določeni del pokrovitel­jskih deležev iz lokalnega okolja v mladinske šole. Drugi denarni viri prihajajo iz donacij občine, vadnin in Nogometne zveze Slovenije. Na začetku smo presegli milijon evrov proračuna za celotni ustroj delovanja, zdaj ta ne presega milijona. Naše odločitve so bile odgovorne, saj smo vedeli, da na dolgi rok ne bo mogoče preživeti in da ne moremo vsega podrediti rezultatom. Čeprav priznam, da je bil naš projekt dobro zastavljen. Za nas je obstanek v ligi strateško zelo pomemben, ni pa pomembnejš­i od denarne stabilnost­i kluba. Pri čemer moramo upoštevati zamike učinka rezultatsk­ih uspehov. Vedno pridejo pozneje, naši so prišli z rastjo mlajših kategorij,« je odprl pogled v osrčje delovanja in poslovanja kluba, ki ima še največ težav z ustreznimi vadbenimi igrišči.

»Štadion dobiva primerno podobo, težave so vadbena igrišča. Prisiljeni smo improvizir­ati. Ko ni druge možnosti, koristimo vadbe

Za nas je obstanek v ligi strateško zelo pomemben, ni pa pomembnejš­i od denarne stabilnost­i kluba.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Davor Škerjanc (levo) je presenetil tudi z angažiranj­em slovitega Argentinca Maura Camoranesi­ja.
Foto Leon Vidic Davor Škerjanc (levo) je presenetil tudi z angažiranj­em slovitega Argentinca Maura Camoranesi­ja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia