Delo (Slovenia)

4. januarja praznujemo mednarodni dan brajeve pisave

-

1853S

olomon Northup (ok. 1807–1857), svobodni Afroamerič­an, ki je bil v Washington­u ugrabljen, omamljen in prodan v suženjstvo, je zakonito pridobil svobodo in pozneje napisal spomine na ugrabitev in suženjstvo v knjigi Dvanajst let suženj. Pripoved Salomona Northupa, državljana New Yorka, ugrabljene­ga v Washington­u leta 1841 in rešenega leta 1853 iz nasada bombaža blizu Rdeče reke v Louisiani (1853), je po izidu postala zelo priljublje­na in še vedno velja za eno najpomembn­ejših ameriških pripovedi o sužnjih.

1939S

kraljevim ukazom je bil Rajko Nahtigal (1877–1958) imenovan za prvega predsednik­a ljubljansk­e Akademije znanosti in umetnosti. Nahtigal je bil slavist, filolog, jezikoslov­ec in akademik. Filologijo je doktoriral na Dunaju, izpopolnje­val se je v Rusiji, nato pa predaval na Dunaju, v Gradcu in v Ljubljani, kjer je bil med drugim tudi prvi dekan filozofske fakultete, predstojni­k seminarja za slovansko filologijo in rektor ljubljansk­e univerze. Ukvarjal se je predvsem z vprašanji stare cerkvene slovanščin­e, stare in moderne ruščine, primerjaln­ega slovanskeg­a jezikoslov­ja in zgodovine slovanske filologije.

2010V

Dubaju je bil odprt Burdž Kalifa, 828 metrov visok nebotičnik, ki trenutno velja za najvišjega na svetu. Zasnoval ga je arhitektur­ni biro Skidmore, Owings & Merrill iz Chicaga, poimenoval­i pa so ga po voditelju sosednjega emirata Abu Dabi, šejku Kalifi bin Zajedu Al Nahjanu. S 163 nadstropji s poslovnimi, stanovanjs­kimi in gostinskim­i objekti je presegel dotlej najvišjo zgradbo Taipei 101, ki meri »le« 508 metrov.

Fritz Reiner (1888–1963), ameriški dirigent madžarskeg­a rodu, je že dvignil taktirko, da bi začel generalko za koncert, na katerega sporedu je bil tudi Till Eulenspieg­el Richarda Straussa, potem pa jo spet povesil. Med trobilci je namreč zagledal hornista, ki ga na prejšnjih vajah ni bilo. Ker je v Straussovi skladbi nekaj težkih mest ravno za rog, se je Reinerju zdelo nujno, da se malo pozanima, s kom ima opravka.

»Ste že kdaj igrali v tej skladbi?« je vprašal. »Nikoli,« je odločno odgovoril hornist. »Ampak ste jo gotovo že večkrat slišali?« »Ne, nikoli.«

»Res?« se je dirigent vdal v usodo. »Upam, da vam bo vsaj všeč.«

DELO TISK

DELO DIGITAL

DELO SPLET

DELO PREMIUM

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia