Delo (Slovenia)

Poslednje slovo od nogometneg­a kralja

Pelé Za mnoge najboljši nogometaš doslej bo počival v stolpiču, od koder se vidi stadion Santosa

- Peter Zalokar

Če je Pelé nekje od zgoraj opazoval, koliko čustev je zlasti v domači Braziliji sprožila smrt za mnoge najboljšeg­a nogometaša doslej, je lahko ponosen in spokojen. Več kot 230.000 žalujočih se je v 24 urah v peklenski vročini prišlo poklonit Edsonu Arantesu do Nascimentu, kakor je bilo njegovo rojstno ime. Predsednik Fife Gianni Infantino je vsako članico nogometne družine pozval, naj enega od stadionov poimenuje po legendarne­m Peléju, ki je v 83. letu starosti umrl zaradi raka nekaj dni po svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer ni dočakal slavja svoje domovine, je pa po mnenju mnogih dobil legitimneg­a naslednika v Lionelu Messiju.

Od edinega trikratneg­a svetovnega prvaka se je nogometni svet poslovil na 106 let starem stadionu Santosa, znanem kot Vila Belmiro, kjer je v 50. letih prejšnjega stoletja Pelé začel svojo izjemno pot. Po sprevodu po mestu je sledil pogreb v ožjem družinskem krogu.

Navijači so se ves dan in noč sprehajali mimo odprte krste, ki je bila postavljen­a v senco pod šotorom na sredini igrišča, mnogi so jokali, večina jih je nosila drese Santosa in Brazilije. Tribune so bile odete v Santosove zastave, iz zvočnikov so se občasno slišale pesmi, ki jih je prepeval Pelé med vzporedno pevsko kariero. »Naj živi Kralj« je pisalo na enem od transparen­tov, na katerem sta bila Peléjev obraz in njegova znamenita številka 10.

Pelé je umrl v četrtek popoldne v São Paulu v bolnišnici Alberta Einsteina. Tako kot veliki znanstveni­k je bil tudi on genij in je kljuboval tedaj znanim nogometnim zakonom. V karieri je domnevno dosegel več kot 1000 golov. Bil je trikratni svetovni prvak (1958, 1962, 1970). Igral je za Santos in v jeseni kariere za New York Cosmos. Septembra 2021 so mu odkrili raka na debelem črevesu. Novembra se telo ni več odzivalo na zdravljenj­e in odpovedali so mu vitalni organi. Njegovo truplo je bilo čez novo leto v bolnišnici, v ponedeljek so ga odpeljali na 50 kilometrov oddaljeni stadion Santosa in tam je bil 24 ur na voljo navijačem.

Pogreb je bil včeraj na Memorial Necrópole Ecumênici, najvišjem vertikalne­m pokopališč­u na svetu s 14.000 žarami. Pripadlo mu je deveto nadstropje, v katerem je pokopan tudi njegov oče in vzornik Dondinho in od koder se vidi Santosov stadion, kjer je Pelé igral kar 18 let in osvojil vse mogoče klubske lovorike.

Peléjev stadion v vsaki državi

Med žalujočimi so bili tudi brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, predsednik Fife Infantino in predsednik južnoameri­ške nogometne zveze Conmebol Alejandro Domínguez. »Vse nogometne zveze, vseh 211 članic Fife, bomo pozvali, naj enega od stadionov poimenujej­o po Peléju. Ker se moramo čez 20, 50, 100 let vsi spominjati Peléja. Tam, kjer se dosegajo goli, kjer se zmaguje in doživlja poraze. Kjer se dogajajo čustva,« je dejal Infantino.

Med navijači je vsak na svoj način izkazal čast največjemu. Nekateri tudi z zastavami, baklami in ognjemetom. Na ozkih ulicah, po katerih je na gasilskem vozilu potovala krsta, so bili tudi pripadniki skupine Torcida Jovem (Mladi navijači). »Tako nas je poimenoval Pelé,« je razkril eden od članov: »Brazilija pred Peléjem in Brazilija po njem sta dve različni stvari. To velja tudi za Santos.« Sprevod s Peléjevo krsto je šel tudi skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica trpi zaradi demence in se ne zaveda okolice, zato ji svojci niso povedali novice o smrti sina.

Pelé se je rodil v mestu Tres Corações (Tri srca), toda odraščal je v Bauruju, 400 kilometrov od Santosa. Ko je leta 1956 kot 15-letnik prišel v obalno mesto na preizkus, si je hitro zagotovil mesto v prvi enajsteric­i. Le dve leti zatem je debitiral za Brazilijo na SP na Švedskem. V inalu je zabil dva gola za prvi brazilski naslov. Pri ubranitvi lovorike leta 1962 je zaradi poškodbe igral malo, vse svoje znanje pa je pokazal leta 1970, ko je bil prvo ime za mnoge najboljše ekipe vseh časov, si prislužil vzdevek O Rei (kralj) ter postal nekakšen nogometni Elvis Presley.

 ?? Foto Amanda Perobelli/Reuters ?? Od edinega trikratneg­a svetovnega prvaka se je nogometni svet poslovil na stadionu Santosa, kjer je Pelé začel svojo izjemno pot.
Foto Amanda Perobelli/Reuters Od edinega trikratneg­a svetovnega prvaka se je nogometni svet poslovil na stadionu Santosa, kjer je Pelé začel svojo izjemno pot.
 ?? ?? Po sprevodu po mestu je včeraj sledil pogreb v ožjem družinskem krogu.
Po sprevodu po mestu je včeraj sledil pogreb v ožjem družinskem krogu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia