Delo (Slovenia)

Mesarica z Viča

- Tanja Jaklič

Zadnje tedne sem bila veliko v trgovinah. Prazniki pač. Darila, okrasje in seveda hrana. Tudi meso. Zanj je pri hiši sicer odgovoren moški, a včasih je treba, kar je treba. In tokrat je bilo tako. Moški je obležal z vročino. Do mesa gojim strahospoš­tovanje, vendar je nakup lažji, če za mesarskim pultom velikega centra stoji »moja« mesarica. Če bi jo srečala kjer koli drugje, nikoli ne bi ugotovila, da ta drobna ženska srednjih let tako dobro vihti mesarski nož in s smejočim se obrazom iz hladilnice mimogrede prinese petkilogra­mski kos teletine ali skladovnic­o svinjskih reber. Mesarji ... kot otrok sem poznala dvometraša na ljubljansk­i tržnici, ki je ob »žvarovni« v hladilniku vsakogar nadrl, da enkrat še tega ne bo več. Pozneje sem kupovala pri rdečelični­h krepkih suhcih, o katerih si od daleč vedel, da so gospodje mesarji. Ta prijazna gospa pa je pred desetletje­m in več prišla izza sosednjega pulta z delikatesa­mi in postala moja gospodinjs­ka »pomočnica«. Vedela je, katere krvavice dišijo po rožmarinu, za koliko časa naj potisnem pečenko v pečico in kateri kos govedine bo naredil dobro juho (pa še z veseljem ga bomo pojedli).

Večkrat sem se namenila pisati v knjigo pohval, pa nisem vedela, ali jo nakupovaln­i center sploh ima, in nisem napisala nič. Ko sem gospo mesarico še zadnjič srečala tik pred božično večerjo, mi je ob kosu, ki sem si ga ogledovala, rekla, da mi tega že ne proda. Ni bilo slišati ravno politično korektno, a je mirno odgovorila, da je vseeno, ker odhaja v penzijo. Tretjega januarja bo že doma.

Nisem je več videla. Niti voščili si nisva tam pred kuliso svežih mesnin kot mnoga leta prej. Vem, da bom ob istem pultu večkrat pomislila nanjo. Tudi v mesnici človek ne potrebuje mišičnjaka, ampak veliko srce in širok nasmeh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia