Delo (Slovenia)

Vožnja po robu in športni copati

- Foto Franck Fife/AFP

Ken Block

ni bil največji voznik relija vseh časov. Na dirkah za svetovni pokal se ni uvrščal med tiste, ki so po tekmi polivali šampanjec. Na ameriških reli dirkah je med sezonama 2005 in 2014 vknjižil 16 zmag, v skupnem sezonskem seštevku pa je bil najboljši v letih 2006, 2008 in 2013, ko je bil drugi. Bil pa je drugačen, zanimiv. Zanimiv zato, ker so posnetki njegovih voženj, objavljeni na spletnem naslovu youtube, bolj kot na avtomobils­ki šport spominjali na videoigro.

Pri 55 letih se je nedaleč od svojega ranča v Woodlandu (ameriška zvezna država Utah) vozil z motornimi sanmi. Šerifovo poročilo navaja, da so se te na strmem pobočju pri kraju Mill Hollow,

Mojster cestnih vragolij ni bil največji voznik relija vseh časov, bil pa je drugačen, zanimiv. približno 120 kilometrov severno od Salt Lake Cityja, prevrnile in ga pokopale pod seboj. Block je umrl na kraju nesreče.

Posnetki njegovih cestnih vragolij so zasloveli zaradi izjemno dobre režije. Block je z najvišjo možno hitrostjo vozil po robovih pristanišk­ih pomolov, a ni štrbunknil v morje, ker so pnevmatike ostale za kak centimeter na kopnem. Kamera je posnela, kako je s polno hitrostjo drsel proti cestni ograji, a se je ni dotaknil, ker je dirkalnik zadrsal prav tako kakšen centimeter od ovire. Sijajni posnetki njegovih dirk so bili zmontirani v visokem ritmu, če se je zdelo, da je vse skupaj počasno, je zvokom navitega motorja dodal še težkometal­no glasbo. Videoposne­tki niso nastajali zaradi srečnih naključij, pač pa po temeljitem študiju in raziskavi lokacij. Eden bolj gledanih na youtubu prikazuje, kako je Blockov dirkalnik ostal blokiran na dvižnem mostu, dirkač pa z enega konca mostu dirka do drugega, se spektakula­rno obrne in spet drvi do drugega konca mostu. Je kot brenčeča muha, ujeta v narobe postavljen izpraznjen akvarij.

Block je leta 2010 ustanovil svojo reli ekipo, imenovano Hoonigan Racing Division. Beseda hoonigan v slengu avstralski­h policistov označuje neprilagoj­ene cestne tolovaje, ki neprestano kršijo pravila, zlasti hitrostne omejitve. »Zabavam se z avtom in se ob tem učim ter iščem meje še mogočega. Ne gre samo za hitrost, ampak tudi za kreativnos­t. Kot v reliju, kjer predvsem na kakšni peščeni podlagi iščeš svojo linijo, sekaš ovinke na svoj način, zaviraš drugje in drugače kot preostali,« je povedal leta 2016 v pogovoru za Slovenske novice. Leta 2020 je zadnjo etapo relija Dakar prevozil z električni­m avtom. Block se v popularno kulturo ni vpisal le s posnetki na youtubu, pač pa tudi s športnimi copati. Velja za avtorja blagovne znamke in deskarskih čevljev DC. S copati DC se je začel ukvarjati leta 1994 kot soustanovi­telj družbe DC Shoes.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia