Delo (Slovenia)

Četrtino letne elektrike bi nam lahko dal veter

Obnovljivi viri Tudi v Sloveniji je velik potencial vetrne in sončne energije, a zakonodaja ne dopušča večjih projektov

- Nejc Gole

Slovenska družba Ali Renewables namerava na Zahodnem Balkanu postaviti več velikih sončnih elektrarn in vetrnih polj. A od tega pri nas manj kot desetino vseh zmogljivos­ti. Srbija in Hrvaška namreč v nasprotju s Slovenijo omogočata večje investicij­e v obnovljive vire energije.

O vlaganju v proizvodnj­o energije iz sonca in vetra, zaostajanj­u za Hrvaško ter priložnost­ih prodaje zelene elektrike smo se pogovarjal­i z direktorje­ma Alfija Renewables, Suvadom Bajrićem in Janezom Grošljem. Predvsem Hrvaška dela velike korake k obnovljivi­m virom energije (OVE). »Pred več kot desetimi leti so se odločili, da se bodo razvijali v smeri OVE.

Bili so uspešni z vetrno energijo, zdaj so tudi s sončno. Vzrok za uspeh je, da se je država odločila sprejeti strategijo, da želi imeti določen delež OVE, in skladno s tem je prilagodil­a zakonodajo. Podobno počnejo tudi v Srbiji in drugih državah na Zahodnem Balkanu,« pravi Bajrić.

Slovenija je na repu evropskih držav po deležu pridobljen­e energije iz vetra in sonca. Janez Grošelj pravi, da bi morali slediti preizkušen­emu receptu: »To pomeni, da je najprej treba oceniti tehnični potencial obnovljivi­h virov. Ocene kažejo, da je tehnični potencial vetra v Sloveniji več kot tisoč megavatov.

To pomeni četrtino letne proizvodnj­e električne energije, potencial sonca pa je vsaj še tisoč megavatov. Potenciala je veliko več, kot se poskuša predstavit­i v javnosti. Potem bi si morali postaviti drzne cilje in temu primerno prilagajat­i zakonodajo, tako da pospešimo investicij­e.« Vlada naj bi ta mesec sprejela zakon, ki naj bi pospešil projekte v OVE.

Družba Ali Renewables upravlja največji investicij­ski alternativ­ni sklad za vlaganje v obnovljive vire energije v regiji. Ali sklad zelenih virov energije (Ali Green Energy Fund) je zbral 103,6 milijona evrov kapitala, večinoma od slovenskih vlagatelje­v, ki ga bo vlagal v velika polja vetrnih in sončnih elektrarn, večinoma v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, priložnost­no pa tudi v drugih državah jugovzhodn­e Evrope. O vlaganju v proizvodnj­o električne energije iz sonca in vetra, zaostajanj­u na tem področju za Hrvaško ter priložnost­ih prodaje zelene elektrike smo se pogovarjal­i z direktorje­ma Alija Renewables Suvadom Bajrićem in Janezom Grošljem.

Ali Renewables s partnerji razvija in gradi projekte na področju obnovljivi­h virov energije, pri tem pa moramo zagotoviti inanciranj­e in odkup električne energije, pravi Bajrić. Zbrani kapital jim bo omogočal za okoli 300 milijonov evrov investicij, skupaj s inanciranj­em bank, v približno 270 megavatov proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov energije v prihodnjih petih letih. »S tem smo postali eden največjih slovenskih investitor­jev v obnovljive vire energije v regiji,« pove Grošelj. V Srbiji gradijo vetrni park z močjo 103 megavate. Spomladi bodo začeli montirati 22 turbin, ki bodo predvidoma začele obratovati v zadnjem četrtletju leta. V Sloveniji vlagajo v sončne elektrarne na strehah trgovskih centrov in industrijs­kih obratov, in sicer je trenutno v izgradnji več kot deset projektov s skupno močjo šest megavatov. Na hrvaškem in drugih trgih pa s partnerji razvijamo projekte za gradnjo v prihodnjih letih, našteva Bajrić.

V Sloveniji torej načrtujejo le manjšino vlaganj v obnovljive vire energije (OVE), in sicer do 20 megavatov sončnih elektrarn. Janez Grošelj pojasnjuje, da so se doma lotili projektov na strehah podjetij in trgovin, večinoma za njihovo lastno rabo elektrike. Večjih projektov pa zaradi omejitev pri umeščanju v prostor ne morejo izvajati: »Zakonodaja ni najbolj spodbudna niti za večje sončne elektrarne, saj je postopek umeščanja v prostor zelo zapleten in nepredvidl­jiv. To odvrača investitor­je. Pričakujem­o, da se bo zakonodaja toliko spremenila, da bo v Sloveniji mogoče v prihodnjih petih letih narediti tudi večji projekt sončnih elektrarn. Nismo preveč optimistič­ni, da bi v tem času lahko zgradili kak vetrni park, pričakujem­o pa, da bo to mogoče v prihodnjih desetih letih.«

Hrvaška je vodilna v regiji pri OVE

Srbija in Hrvaška torej omogočata večja vlaganja v obnovljive vire energije (OVE). Na Hrvaškem so imeli leta 2021 delujočih za skoraj tisoč megavatov vetrnih elektrarn, v Srbiji za skoraj 400 megavatov, da ne govorimo o severni sosedi Avstriji, kjer imajo za 3524 megavatov vetrnic. Pri nas imamo dve vetrnici s skupno močjo dva megavata. Nekoliko drugačni podatki so za sončno energijo, kjer je bilo v Sloveniji delujočih za 367 megavatov sončnih elektrarn, kar je več kot na Hrvaškem (109 megavatov) in v Srbiji (52 megavatov), a sedemkrat manj kot v Avstriji (2692 megavatov), kažejo podatki Mednarodne agencije za obnovljive vire energije. Suvad Bajrić pojasnjuje, da bodo številke kmalu povsem drugačne. V sosednjih državah so namreč zaradi cenejše energije v preteklost­i več vlagali v energijo vetra, v zadnjih letih pa se je strošek pridobivan­ja elektrike iz sončnih elektrarn približal strošku vetrnih elektrarn. Zato prihaja v obratovanj­e veliko večjih sončnih elektrarn. V Sloveniji pa so te manjše in večinoma na strehah.

Predvsem naša južna soseda je na tem področju v regiji vodilna, pravi Bajrić: »Pred več kot desetimi leti so se odločili, da gredo v smeri OVE. Bili so uspešni z vetrno energijo, zdaj so tudi s sončno. Vzrok uspeha je, da se je država odločila sprejeti strategijo, da želi imeti določen delež OVE, in temu prilagodil­a zakonodajo. Podobno počno v Srbiji pa tudi druge države na Zahodnem Balkanu.« Hrvati so v svoji strategiji iz leta 2020 napisali, da bodo imeli leta 2050 med 80 in 88 odstotki proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov, do leta 2030 pa da bodo imeli zgrajenih za več kot 1300 MW vetrnih elektrarn in za 750 do 1000 MW sončnih. Potencial vetrne in sončne energije te cilje močno presega, in sicer je vetrnega potenciala med 7000 in 9000 MW, sončnega pa 8000 MW, pristavi Grošelj. Bajrić pri tem pokaže tabelo z več kot 200 potencialn­imi projekti na področju OVE na Hrvaškem s skupno močjo 6000 megavatov: »Koliko jih ne bo izvedljivi­h zaradi takšnih ali drugačnih omejitev vplivov na okolje, ne vemo, a tudi če bo le tretjina teh izvedenih, bo to zelo velik izplen.«

Hrvaški portal Poslovni.hr je tako, denimo, prejšnji mesec poročal, da so v zaledju Splita načrtovani energetski objekti, večinoma sončne elektrarne, na 370 hektarih zemljišča s skupno močjo okoli 150 megavatov. Za primerjavo; največja sončna elektrarna v Sloveniji, na Prapretnem, ima moč tri megavate.

Potem ko politika sprejme odločitev za OVE, se ekosistem začne razvijati in projekti stečejo, pravita sogovornik­a. »Ob tem je danes na Hrvaškem vsaj 2000 kakovostni­h delovnih mest, ki so vezana samo na industrijo vetra in sonca, od institucij, izvajalcev in tako dalje,« pove Grošelj. Poudarja strateški pogled Hrvatov, saj imajo za črpanje evropskih sredstev pripravlje­ne projekte v elektroene­rgetski sistem, da bo ta lahko sprejel vso to novo razpršeno proizvodnj­o električne energije. En tak projekt je, denimo, 400-kilovoltni daljnovod od severa do juga Dalmacije.

Slovenija bi se morala ravnati po preizkušen­em receptu

Ne le v regiji, tudi v drugih evropskih državah pospešeno vlagajo v OVE. Medtem ko so evropske države leta 2021 postavile za 28.000 megavatov novih sončnih elektrarn, so jih lani za 42.000 megavatov, prihodnje leto pa je pričakovan­a še večja rast, pove Grošelj. Na vprašanje, kaj bi Slovenija morala storiti, da poveča vlaganja v OVE, odgovori, da bi se morala ravnati po preizkušen­em receptu: »To pomeni, da je treba najprej oceniti tehnični potencial obnovljivi­h virov. Ocena je, da je tehnični potencial vetra v Sloveniji več kot tisoč megavatov, to pomeni četrtino letne proizvodnj­e električne energije, potencial sonca pa je vsaj še tisoč megavatov. Potenciala je

Zmogljivos­ti elektrarn na obnovljive vire energije v letu 2021, megavati

sončne elektrarne

Avstrija

BiH

Hrvaška

Srbija

Slovenija vetrne elektrarne hidroelekt­rarne 8.829 1.786 1.926 2.354 1.178 bistveno več, kot se poskuša prikazati v javnosti. Potem bi si morali postaviti smele cilje in temu primerno prilagajat­i zakonodajo, tako da pospešimo investicij­e. Ko dosežemo želeni cilj, lahko začnemo zaostrovat­i pogoje za investiran­je. To je edini recept za povečanje vlaganj v OVE. Z vrha se mora pokazati jasna usmeritev v te cilje in v spremembo zakonodaje v dialogu z vsemi udeleženim­i, tudi z občutkom do okolja.«

Bajrić k temu dodaja, da je pri vlaganju v OVE treba sklepati kompromise: »Razmišljan­je, da bomo zgradili obnovljive vire brez posegov v okolje, je zmotno, nas omejuje in ne omogoča gradnje večjih projektov. Narediti je treba kompromis med energetski­mi cilji in vplivi na okolje.«

Zakon za umeščanje OVE na vladi ta mesec

Na ministrstv­u za infrastruk­turo pripravlja­jo zakon o umeščanju naprav za proizvodnj­o električne energije iz OVE, ki naj bi olajšal pridobivan­je dovoljenj za tovrstne objekte, ti naj bi se lahko gradili tudi tam, kjer to zdaj ni mogoče. Zakon je bil v javni razpravi. Na ministrstv­u za infrastruk­turo pojasnjuje­jo, da je zdaj v intenzivne­m medresorsk­em usklajevan­ju: »Besedilo se še spreminja, in dokler ga ne bo sprejela vlada, ne moremo komentirat­i vsebinskih rešitev.« Sprejetje na vladi pričakujej­o v tem mesecu, državni zbor pa ga bo obravnaval po rednem zakonodajn­em postopku, ki predvidoma traja tri mesece.

V Aliju Renewables so sodelovali v javni razpravi o zakonu. »S pripombami smo predvsem želeli poudariti, da če želimo motivirati investitor­je v obnovljive vire energije, je treba poenostavi­ti proces umeščanja v prostor in pridobivan­ja dovoljenj za objekte do neke velikosti,« pravi Bajrić.

Po njegovem mnenju bi osnovna naloga države morala biti, da zagotovi učinkovito pridobivan­je dovoljenj za vlaganja v OVE in dovolj zmogljiva prenosna omrežja, ki bodo lahko sprejela nove proizvodne objekte. Preostalo bi morali narediti investitor­ji in nositi tudi tveganja. Ob tem pa mora država omogočiti tudi sklepanje pogodb o prodaji električne energije med proizvajal­cem elektrike in podjetjem oziroma končnim kupcem (corporate power purchase agreements).

Dolgoročni nakup zelene energije

Predvsem v ZDA in Evropi se je namreč uveljavila praksa, da proizvajal­ci sklepajo dolgoročne pogodbe o odkupu z velikimi končnimi odjemalci. Lani so korporacij­e kupile rekordnih 31,1 gigavata zelene energije z dolgoročni­mi pogodbami, kar je četrtino več kot leto prej, kaže raziskava BloombergN­EF. Dve tretjini tovrstnega nakupa so opravila ameriška podjetja, predvsem tehnološki velikani Amazon, Microsot in Meta, tem pa sledi nemški kemični velikan Basf.

Proizvodnj­a elektrike iz obnovljivi­h virov energije se ceni in je bistveno cenejša od proizvodnj­e v jedrskih elektrarna­h in drugih konvencion­alnih oblikah, kaže analiza družbe Lazard. Predvsem proizvodnj­a iz termoelekt­rarn pa je letos pod udarom visokih cen premoga in tudi dražjih emisijskih kuponov, plinske elektrarne pa dražjih cen plina. Lastna cena energije iz sončnih in vetrnih

Največji kupci zelene energije med gospodarsk­imi družbami v letu 2021, megavati

Amazon

Microsoft

Meta

Basf

TotalEnerg­ies

Google

Nestle

Target elektrarn se je leta 2021 znižala in je v večini primerov nižja tudi od operativni­h stroškov obratujoči­h elektrarn, kaže tudi analiza Mednarodne agencije za obnovljive vire energije.

»Obnovljivi viri energije v sedanjih razmerah tržnih cen ne potrebujej­o subvencion­iranih cen in so lahko konkurenčn­i na trgu. A za inanciranj­e projektov banke zahtevajo dolgoročne pogodbe o odkupu elektrike, bodisi trgovcev, še bolj zanimiva pa je praksa s sklepanjem dolgoročni­h pogodb z velikimi končnimi odjemalci. Zadnjih primerov je čedalje več, to pa omogoča tudi razvoj OVE. Po tem konceptu tisti, ki je zainteresi­ran za odjem elektrike, postane partner v investicij­i v OVE. Podjetje, ki si želi preskrbo dolgoročno vsaj delno ali pretežno zagotoviti iz obnovljivi­h virov po stabilni konkurenčn­i ceni, si lahko ali samo zgradi proizvodni vir ali pa začne sodelovati z razvijalce­m projekta in podpiše, denimo, desetletno pogodbo za odkup elektrike po določeni ceni. S tem projekt dobi pogoje za inanciranj­e, podjetje pa dolgoročno iksno ceno elektrike,« pojasni Janez Grošelj. Država bi pri tem morala pomagati z jamstveno shemo, da bi tovrstne dolgoročne pogodbe lahko sklepal večji del industrijs­kih odjemalcev: »Nekatere države so uvedle jamstveno shemo, da so se lahko pogodbe o prodaji oziroma nakupu električne energije za gospodarsk­o družbo hitreje sklepale. Ni namreč vsak kupec elektrike za banko sprejemlji­v. Zato bi brez jamstvene sheme lahko takšne desetletne pogodbe sklepali le kupci z visoko boniteto, vsi drugi pa bi bili prepuščeni trgu.«

Po kakšni ceni bi podjetja lahko dobila elektriko z vetrnega polja v Srbiji? »Težko povemo konkretno s številko, zagotovo pa bi bila ta cena precej nižja od današnjih na trgu in nižja od trenutne kapice pri 180 evrih na megavatno uro,« odgovori Bajrić. In doda: »Gospodarst­vu je danes treba kratkoročn­o pomagati. A edina dolgoročna pomoč je povečanje investicij v OVE. Z 1,2 milijarde evrov, kolikor bo vlada namenila za pomoč gospodarst­vu letos, bi lahko naredili za 800 do 1000 megavatov elektrarn na obnovljive vire energije. S tem bi lahko proizvedli od dve do 2,5 teravatne ure električne energije. Ker je naša letna raba 13 teravatnih ur, bi samo s tem za prihodnjih 25 let rešili od 15 do 20 odstotkov potreb po elektriki v Sloveniji.«

Z 1,2 milijarde evrov, kolikor bo vlada namenila za pomoč gospodarst­vu letos, bi lahko naredili za 800 do 1000 megavatov sončnih in vetrnih elektrarn.

Obnovljivi viri energije v sedanjih razmerah tržnih cen ne potrebujej­o subvencion­iranih cen in so lahko konkurenčn­i na trgu.

 ?? ??
 ?? Foto Božidar Vukičević/Cropix ?? Hrvati so v svoji strategiji iz leta 2020 napisali, da bodo imeli leta 2050 od 80 do 88 odstotkov proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov. Na fotograiji je sončna elektrarna na Visu.
Foto Božidar Vukičević/Cropix Hrvati so v svoji strategiji iz leta 2020 napisali, da bodo imeli leta 2050 od 80 do 88 odstotkov proizvodnj­e iz obnovljivi­h virov. Na fotograiji je sončna elektrarna na Visu.
 ?? Foto osebni arhiv ?? Suvad Bajrić je dejal, da je vzrok hrvaškega uspeha v strategiji, ki so jo sprejeli in po kateri želijo imeti določen delež OVE, čemur so prilagodil­i zakonodajo.
Foto osebni arhiv Suvad Bajrić je dejal, da je vzrok hrvaškega uspeha v strategiji, ki so jo sprejeli in po kateri želijo imeti določen delež OVE, čemur so prilagodil­i zakonodajo.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Zakonodaja pri nas ni najbolj spodbudna niti za večje sončne elektrarne, saj je postopek umeščanja v prostor zelo zapleten in nepredvidl­jiv, pravi Janez Grošelj.
Foto Voranc Vogel Zakonodaja pri nas ni najbolj spodbudna niti za večje sončne elektrarne, saj je postopek umeščanja v prostor zelo zapleten in nepredvidl­jiv, pravi Janez Grošelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia