Delo (Slovenia)

Spodbudno plačilo za zdravnike

Ambulante za neopredelj­ene Po državi jih bo 94, od tega 19 v Ljubljani – Prve prihodnji teden

- Brigite Ferlič Žgajnar

V državi je vsak dan več ljudi brez osebnega zdravnika, vlada pa požar gasi z začasno rešitvijo v obliki ambulant za neopredelj­ene. Po državi jih bo 94, od tega 19 v Ljubljani. Organizira­ne bodo v zdravstven­ih domovih. Kader poskušajo pridobiti tudi s spodbudnim plačilom, ki bo oproščeno plačila posebnega davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb.

Ali bo dobra denarna nagrada motivirala že tako obremenjen­e zaposlene, da bodo zunaj rednega delovnega časa opravljali dodatno delo v omenjenih ambulantah, za zdaj še ni znano. Zdravstven­i domovi so med osebjem znotraj hiš in tudi zunaj njih šele začeli preverjati, koliko jih bo pripravlje­nih sodelovati. Zaposleni se bodo v ambulante vključeval­i prostovolj­no. Na podlagi izkazanega interesa je tudi odvisno, koliko ambulant bo po Sloveniji sploh zaživelo.

Že zdaj so v ljubljansk­em zdravstven­em domu ministrstv­o opozorili, da pri sodelovanj­u v ambulantah za neopredelj­ene niso pomislili na upokojene zdravnike, mlajše specializa­nte, sobne zdravnike in zdravnike, zaposlene na ZZZS, Zpizu in podobno. Sodelovanj­e teh v pravilniku, ki so ga objavili decembra, namreč ni predvideno.

V ZD Ljubljana so včeraj povedali, da se bodo ambulante za neopredelj­ene bolnike začele vzpostavlj­ati od prihodnjeg­a tedna. Delovni čas ambulant bodo, ko bodo vzpostavlj­ene, objavili na spletni strani. Bolniki, ki so v kateri od enot ZD Ljubljana izgubili izbranega zdravnika, bodo predvidoma obiskovali ambulante za neopredelj­ene v tej enoti, je pojasnila strokovna direktoric­a ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič.

Tik pred koncem minulega leta so nastale spremembe v lastniški strukturi družbe Salomon. Gre za, poenostavl­jeno povedano, krovno družbo medijskega konglomera­ta družine Martina Odlazka, v katerega sodi tudi veliko tiskanih medijev, med njimi časnik Večer, od koder se je pred kratkim razširila novica o odpuščanji­h, ter regijskih tednikov in revij. Še na začetku decembra je imela DUTB v Salomonu pomemben lastniški delež in predkupno pravico, zdaj ni več tako.

Družbeniki Salomona – med njimi DUTB – po novi družbeni pogodbi nimajo več predkupne pravice ob morebitni prodaji deleža kateregako­li od družbeniko­v. Odpravljen­o je tudi obvezno podajanje soglasja za prodajo oziroma zastavo poslovnega deleža. »Na skupščini Salomona smo glasovali proti vsem predlagani­m sklepom in napovedali vložitev izpodbojne tožbe proti preostalim sklepom. DUTB je izpodbojno tožbo zoper sklepe, ki so bili sprejeti na novembrski skupščini, skupaj s predlogom za izdajo začasne odredbe, s katero se prepove izvrševanj­e sklepov o do

 ?? Foto Črt Piksi ?? Tudi pri nas, ne le v tujini, so se začele pojavljati napovedi o odpuščanju v medijih in ukinjanju tiskanih izdaj.
Foto Črt Piksi Tudi pri nas, ne le v tujini, so se začele pojavljati napovedi o odpuščanju v medijih in ukinjanju tiskanih izdaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia