Delo (Slovenia)

Novela RTV Slovenija danes pred ustavnimi sodniki

Koraki do novega vodstva Predsednic­a republike izvedla »najbolj bizarno« opravilo – Na vrsti pozivi za imenovanje svetnikov

- Barbara Eržen Nataša Pirc Musar

Oči bodo danes uprte na Beethovnov­o ulico, kjer bodo ustavni sodniki prvič obravnaval­i pobudo predsednik­a programske­ga sveta Petra Gregorčiča in drugih, naj absolutno prednostno presodijo o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. Do svoje odločitve bi po mnenju pobudnikov morali zdržati njeno izvajanje, sicer bi lahko nastale nepopravlj­ive posledice.

Organi upravljanj­a in vodenja tega največjega zavoda se z novelo namreč spreminjaj­o, prvi korak k vzpostavit­vi novih pa je že včeraj – z nekaj nejevolje – opravila predsednic­a republike Nataša Pirc Musar.

Po žrebu o trajanju mandatov 17-članskega sveta, ki ga je ob uveljavitv­i do zdaj veljavnega zakona moral opraviti predsednik državnega zbora, je predsednic­a republike v pisnem odzivu navedla, da gre za najbizarne­jšo predsedniš­ko opravilo od obstoja Slovenije dalje. »Ob tej priložnost­i vsa ministrstv­a in zakonodajn­o telo pozivam, naj se funkciji predsednic­e republike v prihodnje z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnos­ti, ki jih Ustava Republike Slovenije v 107. členu ne določa. Ustava namreč jasno predvideva, da predsednic­a republike (med drugim) imenuje državne funkcionar­je, kadar je to določeno z zakonom, druge zadeve pa opravlja samo, če so določene z ustavo,« je še navedla Nataša Pirc Musar, ki je novelo v času kampanje sicer podpirala.

O tem, kateri programski svetniki bodo v prvem mandatu imenovani za dve in kateri za štiri leta, bo danes še uradno obvestila upravičenc­e, objavljen pa bo tudi poziv vsem upravičenc­em za imenovanje oziroma izvolitev članov sveta.

V njenem uradu so napovedali, da bo sama prav tako že danes objavila poziv, na podlagi katerega bo izbrala svetnika, ki bo zastopal verske skupnosti, ne bo pa – kot je to napovedova­la ministrica za kulturo Asta Vrečko – sodelovala pri odpravljan­ju morebitnih zagat pri imenovanju svetnikov zaradi preveč ohlapno napisanih določb.

To bo, kot kaže, vsaj v neformalni obliki, vendarle moralo storiti ministrstv­o za kulturo, predlagate­lj novele, ki pa jo je v večji meri napisala civilna družba in nato zagovarjal­a tudi v referendum­ski kampanji.

Svet, ki mora v 15 dneh sprožiti tudi razpis za izbor uprave – ta bo nadomestil­a generalneg­a direktorja –, naj bi bil skladno z novelo konstituir­an najpozneje v 60 dneh, če seveda vmes ne bo poseglo ustavno sodišče, ki bo moralo presoditi, ali za prenehanje mandatov vodstvu RTV Slovenija obstajajo v javnem interesu izkazani prevladujo­či razlogi in ali je bilo sprejemanj­e novele po nujnem postopku res nujno.

Na ministrstv­u za kulturo so prepričani, da bo zakon prestal ustavno presojo, vložitev pobude pa je ministrica za kulturo označila za še en zavlačeval­ni manever predlagate­ljev.

Najbolj bizarno predsedniš­ko opravilo od obstoja Slovenije – žrebanje kroglic za dolžino mandatov članov sveta – je opravljeno.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Nataša Pirc Musar ni skrivala nejevolje, ker je morala opraviti žreb. Zanj so ji pripomočke posodili na Loteriji Slovenije.
Foto Jože Suhadolnik Nataša Pirc Musar ni skrivala nejevolje, ker je morala opraviti žreb. Zanj so ji pripomočke posodili na Loteriji Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia