Delo (Slovenia)

Kitajski test za evropsko lekcijo iz pandemije

Covid-19 V Bruslju intenzivne priprave na usklajeno odzivanje, da ne bi bilo kaotičnega nacionalne­ga soliranja

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Testiranje potnikov pred odhodom iz Kitajske, intenzivne­jše analiziran­je odpadnih voda z letal in več nadzora v EU. Ti ukrepi so v Bruslju na mizi kot usklajen odziv na hitro širjenje covida-19 na Kitajskem. Kočljivo je bilo predvsem vprašanje obveznih testov.

Tako so bruseljske razprave tri leta po izbruhu pandemije spet povezane z odzivanjem na covid-19. Hitro odpiranje Kitajske po dolgotrajn­ih strogih zajezitven­ih ukrepih je vzbudilo kar nekaj strahov. Iz države z 1,4 milijarde prebivalce­v prihajajo novice o številnih obolelih, preobremen­jenih bolnišnica­h, veliko umrlih. Pri evropski komisiji se je v zadnjem tednu dni dvakrat sestal odbor za zdravstven­o varstvo, ki ga sestavljaj­o strokovnja­ki iz držav članic, in se ukvarjal s Kitajsko. Pod švedskim predsedova­njem svetu EU je potekalo zasedanje držav EU v okviru posebnega kriznega mehanizma.

Države EU so se sinoči dogovorile o usklajenem pristopu pri letalskih povezavah s Kitajsko.

Vsem potnikom priporočaj­o nošenje zaščitne maske in močno spodbujajo uvedbo obveznih testov za potnike največ 48 pred odhodom iz Kitajske. Pozivajo tudi k naključnem­u testiranju potnikov ob prihodu, sekvencira­nju pozitivnih rezultatov ter analizam odpadne vode na letališčih. Spodbujale naj bi tudi razdeljeva­nje cepiv in cepljenje. o različicah, ki krožijo, ne morejo biti verodostoj­ni. Na vprašanje, ali so obvezni testi potnikov še smotrni, med strokovnja­ki že tako ni enotnega odgovora. Mnogi sodijo, da so bili upravičeni le v začetnih fazah pandemije.

Evropskega centra za preprečeva­nje in obvladovan­je bolezni (ECDC) posledice razmer na Kitajskem ne skrbijo pretirano. Njihova argumentac­ija je, da so različice, ki krožijo na Kitajskem, že tako v EU. Poleg tega da so Evropejci razvili sorazmerno visoko stopnjo imunosti. Jasno je tudi, da lahko nove različice virusa nastanejo tudi v Afriki, ZDA in Evropi. Nadziranje zgolj kitajskih letal ne more biti posebno učinkovito. V Pekingu že tako očitajo EU, da uporablja nove ukrepe za politične namene, in žugajo z recipročni­m odzivom.

V Svetovni zdravstven­i organizaci­ji so pozvali Kitajsko, naj zagotovi hitre, redne in zanesljive podatke o okužbah in številu smrti. Brez tega da je razumljivo, da bodo nekatere države za zaščito državljano­v vpeljale testiranje potnikov, saj je na Kitajskem veliko okužb. »Ne vemo, kaj se dogaja na Kitajskem. Virus se širi nenadziran­o,« je v Rheinische Postu obvezno testiranje podprl predsednik svetovnega združenja zdravnikov Frank Ulrich Montgomery. V združenju letalskih družb se sklicujejo na znanstvene študije, po katerih testiranje kvečjemu zamakne širjenje virusa za nekaj dni.

• Dvomi o verodostoj­nosti epidemiolo­ških poročil iz Kitajske.

• Različna stališča stroke o smotrnosti obveznega testiranja potnikov.

• Del držav EU sprejema ukrepe na lastno pest.

V Pekingu očitajo EU, da uporablja nove ukrepe za politične namene, in žugajo z recipročni­m odzivom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia