Delo (Slovenia)

Pred Anamarijo nov izziv: biatlonska tekma doma

Pokljuka 2023 Od danes do nedelje po dveh letih biatlonska elita spet pri nas – Za uvod v današnjem šprintu pod drobnogled­om Anamarija Lampič

- Siniša Uroševič

Pred slabima dvema letoma, torej v začetku februarja 2021, je Pokljuka nazadnje gostila biatlonsko elito. Takrat celo drugič v svoji pisani zgodovini biatlona svetovno prvenstvo. Vendar, žal, tudi z lepotno napako. Brez občinstva in z bivalnimi mehurčki za vse udeležence, saj je takrat pandemija koronaviru­sa vladala v vseh svoji globalni razsežnost­i. Zdaj je drugače. Na tekmi svetovnega pokala bo živahno tudi na tribunah, domači navijači bodo že danes prvič med biatlonkam­i pozdravili Anamarijo Lampič.

O priljublje­nosti in prepoznavn­osti svetlolase Gorenjke, doma iz Valburge pri Smledniku, ni treba kaj prida razpredati. Lastnica treh kolajn s svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju in imenitna šprinterka v teku na smučeh je ob koncu prejšnje sezone sprejela odločitev, ki jo je pred tem že nekajkrat omenjala: iz smučarskeo­viro lažje preskoči. Obenem pa ji bodo posebno energijo danes vlili številni otroški obrazi. Četrtek je namreč na pokljuški prireditvi že tradiciona­lno otroški dan, okrog 3000 šolarjev iz vse Slovenije gre pričakovat­i na prizorišču, ki so ga tako temeljito urejali za omenjeno svetovno prvenstvo pred dvema letoma, pa nato v tistih dneh zoprne širitve koronaviru­sa ni bilo zelene luči niti za omejeno število gledalcev. In eden tistih, ki si Pokljuke 2021 prav zaradi okužbe ni ohranil v lepem spominu, je prav sedanji glavni trener slovenske vrste. Gross je takrat namreč vodil Avstrijce in očitno staknil virus že pred prihodom v Slovenijo, saj je bil pozitiven že ob uvodnem testiranju na Bledu. Med 770 testi so bili takrat le trije pozitivni, poleg njega še dva ruska poročevalc­a.

Prvi dan Pokljuke 2023 bo tako v znamenju biatlonk, poleg Anamarije bodo na štartu šprinta predvidoma še Polona in Živa Klemenčič ter Kaja Zorč. Jutri pa se bo tu v šprintu pomerila moška karavana.

• Prvič po svetovnem prvenstvu 2021 biatlonska elita na Pokljuki.

• Danes poseben dan za Anamarijo Lampič.

• Na tribunah bo okrog 3000 šolarjev iz vse Slovenije.

Spored na Pokljuki četrtek šprint ženske (7,5 km)

petek šprint moški (10 km)

sobota zasledovan­je ženske (10 km) zasledovan­je moški (12,5 km)

nedelja mešane dvojice (6 in 7,5 km) mešane štafete (2x6 in 2x7,5 km)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia