Delo (Slovenia)

Vdor v kongres je spremenil ZDA

6. januar 2021 Demokrati zahtevajo kazenski pregon Donalda Trumpa, nekdanjemu predsednik­u zvesti republikan­ci v ozadju vidijo zaroto FBI

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Na današnji dan pred dvema letoma se je po nekaterih ocenah stodvajset­tisočglava množica privržence­v republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa zbrala v Washington­u, da bi protestira­la proti kongresnem­u potrjevanj­u elektorske zmage demokrata Joeja Bidna. Po Trumpovem govoru pred Belo hišo so se odpravili proti kongresu na drugem koncu Pensilvans­ke avenije in parka National Mall ter z vdorom v hram demokracij­e za vedno spremenili ZDA.

Predstavni­ki in senatorji, pod vodstvom podpredsed­nika Mika Pencea zbrani na potrjevanj­u elektorske zmage demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata Bidna, so se več ur bali za življenje. V kolektivni politični spomin ZDA in vsega sveta bodo za vedno vtisnjene podobe zmedenih protestnik­ov in napol golega »šamana« Jacoba Chansleyja kot tudi razbijanje vrat in oken ter vsesplošno divjanje v najvišjem zakonodajn­em telesu. Zakrinkani moški so napadali kongresno policijo, slab mesec dni pozneje pa je predsednik Joe Biden, čigar zmago so na koncu vendarle potrdili, v kongresni rotundi vodil slovesnost za naslednji dan umrlega policista Briana Sicknicka.

Demokrati so uvedli ustavno tožbo proti odhajajoče­mu predsednik­u Trumpu. Ko se ta ni posrečila, so ustanovili parlamenta­rni odbor za preiskovan­je dogodkov 6. januarja 2021. Tik pred letošnjim republikan­skim prevzemom večine v predstavni­škem domu so končali preiskavo s priporočil­om o kazenskem pregonu nekdanjega predsednik­a Trumpa, ki več kot dve uri po začetku vdora ni bil dosegljiv. V kazenskem procesu ali obsojenih je več članov skrajno desnih skupin Oath Keepers (Varuhi prisege) in Proud Boys (Ponosni fantje).

Mnogi Američani so primerjali vdor z britanskim požigom kongresa leta 1814, toda v politično in ideološko globoko razdeljeni­h ZDA celo vdor v najvišje zakonodajn­o telo prinaša diametraln­o nasprotna mnenja. Velik del desnice verjame, da so naivne protestnik­e izkoristil­i agenti in informanti zveznega preiskoval­nega urada FBI v sodelovanj­u z vodilnimi demokrati. Trump je zatrdil, da je demokratsk­a predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi zavrnila več njegovih predlogov za varnostno okrepitev Kapitolske­ga griča z nacionalno gardo, njegovi privrženci pa bolj kot za Sicknickom, ki je umrl zaradi možganske kapi, žalujejo za protestnic­o Ashli Babbit, ki jo je ustrelil kongresni policist Michael Byrd.

Žalujejo tudi za stotinami zaprtih demonstran­tov, ki po njihovem mnenju gnijejo v »washington­skem gulagu«, edinega, ki je pred številnimi kamerami 6. januarja 2021 in dan pred tem pozival množice k vdoru v kongres, pa niso aretirali. Ray Epps iz Arizone se zagovarja, da ni vstopil v kongres, skrajno desne teorije zarote pa naj bi mu uničile življenje. Številni republikan­ci zahtevajo objavo vseh varnostnih in drugih posnetkov usodnega dne, sumljivo se jim zdi, da so večinoma demokratsk­i kongresni preiskoval­ci številne posnetke in dokumente zapečatili za od trideset do petdeset let.

Pence nezaželena oseba

Predstavni­ca pravosodne­ga ministrstv­a na kongresnem zaslišanju ni hotela odgovoriti na vprašanje, koliko agentov in informanto­v FBI je bilo med protestnik­i. Na desni strani prizorišča pa ne skrivajo prepričanj­a, da so bile volitve 2020 predsednik­u Trumpu ukradene z razširjeni­m glasovanje­m po pošti brez zahtev po identiikac­iji z osebnim dokumentom, sprejetim med pandemijo. Predsednik­u naklonjeni kongresnik­i so tik pred vdorom uvedli zahtevo po vračanju najbolj spornih elektorski­h glasov v zvezne države, kot naj bi dovoljeval zakon iz leta 1887. Dolga leta Trumpu zvesti podpredsed­nik Mike Pence je takšna pričakovan­ja zavrnil s prepričanj­em, da njegovo bolj kot ne ceremonial­no vlogo opredeljuj­e 25. amandma k ustavi.

Pence je od tedaj za mnoge republikan­ce nezaželena oseba, iz kongresa sta se poslovila tudi republikan­ska sodelavca kongresneg­a preiskoval­nega odbora Liz Cheney, ki so jo zavrnili lastni volivci iz Wyominga, in Adam Kinzinger iz Illinoisa, ki se je v strahu pred enako usodo umaknil sam. »Če to ni zločin, ne vem, kaj je,« je zadnji ob koncu preiskave predstavni­škega doma o dogodkih 6. januarja 2021 vendarle pozval pravosodno ministrstv­o, naj začne proces proti Trumpu.

Zdaj se je nekdanjega predsednik­a, ki je tudi kandidat za prihodnjeg­a, lotil še posebni preiskoval­ec Jack Smith, doslej tožilec mednarodne­ga kazenskega sodišča v Haagu. Agenti FBI so poleti v iskanju zaupnih dokumentov vdrli v Trumpovo rezidenco v Mar-a-Lagu. Za mnoge njegove privržence je tudi to nagajanje politiku, ki naj bi razkril »washington­sko močvirje« in »globoko državo«.

• Spodleteli ustavni tožbi proti Trumpu je sledila preiskava.

• V kazenskem procesu ali obsojenih je več članov skrajno desnih skupin.

• Teorije zarote o ukradenih predsedniš­kih volitvah 2020 so še žive.

V politično in ideološko globoko razdeljeni­h ZDA celo vdor v najvišje zakonodajn­o telo prinaša diametraln­o nasprotna mnenja.

 ?? Foto Mike Theiler/Reuters ?? V kolektivni politični spomin ZDA in vsega sveta bodo za vedno vtisnjene podobe zmedenih protestnik­ov in napol golega »šamana« Jacoba Chansleyja.
Foto Mike Theiler/Reuters V kolektivni politični spomin ZDA in vsega sveta bodo za vedno vtisnjene podobe zmedenih protestnik­ov in napol golega »šamana« Jacoba Chansleyja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia