Delo (Slovenia)

Spomnil se je tudi lekcije, zaradi katere je potočil kakšno solzo

Smučarski skoki Anže Lanišek tudi pred zadnjo tekmo 71. novoletne turneje napovedal boj za vrh – Peter Prevc kar nekaj časa na vodilnem položaju

- Miha Šimnovec, poročevale­c iz Bischofsho­fna

Ko je Anže Lanišek po včerajšnji­h kvaliikaci­jah smučarskih skakalcev v Bischofsho­fnu, v katerih se je izkazal s tretjim mestom, pristopil k poročevalc­ema slovenskih časopisov, ju je pozdravil z nasmehom in besedami: »To je bilo pa bolje kot pred dvema letoma.« Ni namreč pozabil tukajšnjeg­a spodrsljaj­a iz zime 2020/21, ko se dva dni po sijajnem drugem mestu v Innsbrucku nato kot 52. ni uvrstil na zadnjo tekmo novoletne turneje na Solnograšk­em.

Domžalskem­u rekorderju tokrat nič ni moglo preprečiti novega odličnega nastopa, ki jih v zadnjem obdobju niza kot za stavo. Ni ga motil niti dež, ki je včeraj bolj ali manj ves čas močil skakalnico Paula Ausserleit­nerja. Ne gre pozabiti, da je mokra zaletna smučina v preteklost­i slovenskim skakalcem pogosto povzročala precejšnje preglavice, navsezadnj­e tudi na uvodni preizkušnj­i v začetku novembra v Visli, kjer so naši tekmovalci doživeli pravi polom. Še najboljši je bil takrat Peter Prevc na 17. mestu, Lanišek je, denimo, poolimpijs­ko sezono svetovnega pokala 2022/23 odprl s 25. mestom.

Izbranci glavnega trenerja naše reprezenta­nce Roberta Hrgota so včeraj pokazali drugačen obraz. Izjemni stilist, kakor je Laniška poimenoval uradni napovedova­lec v Bischofsho­fnu, je v kvaliikaci­jah poletel 134 metrov daleč ter zaostal le za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom (137 m) in Poljakom Dawidom Kubackim (137,5 m).

«Znova sem zelo užival. Na poletnih pripravah sem tu prikazal posamezne vrhunske skoke, tokrat pa so mi prav vsi uspeli zelo dobro,« je bil dobro razpoložen 26-letni član SSK Mengeš, ki ga mokra smučina ni (z)motila. »Če sem iskren, hitrosti sploh nisem pogledal. Kadar mi steče in imam dober občutek, se s takšnimi zadevami ne ubadam,« se je razgovoril slovenski as in pristavil, da je bila odločitev Hrgote, ko so poleti v istem dnevu najprej opravili trening v Innsbrucku in nato z utrujenimi nogami popoldne še v Bischofsho­fnu, pravilna.

Na vprašanje, ali je imel kje v podzavesti še tisti kvaliikaci­jski spodrsljaj, je odkimal z glavo. »Na to sem se spomnil šele malo prej, ko sem srečal Horsta Nilgna (medijski koordinato­r za skoke pri FIS – op. p.), in mu rekel: 'Bolje kot pred dvema letoma.' Takrat sem sicer potočil kakšno solzo, vendar pa sem moral hitro dvigniti glavo, kajti sezona je bila še dolga. Tako kot zdaj,« je Lanišek razkril eno od dragocenih lekcij, s pomočjo katerih se je razvil v enega od najboljših skakalcev na svetu.

Jelar in Zajc sta morala na kontrolo

To bo vnovič dokazoval tudi na današnji tekmi (16.30), na kateri se bo spet prepustil užitku in poskušal ubraniti tretje mesto v seštevku tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji. Zelo dober vtis so v kvaliikaci­jah zapustili tudi Anžetovi reprezenta­nčni kolegi, ki so se pred 5000 gledalci zanesljivo uvrstili na sklepno dejanje 71. novoletne turneje. Peter Prevc (133,5 m/7.) je kar nekaj časa stal tudi na položaju za vodilnega skakalca. »Zaradi dežja tam ni bilo prav prijetno, saj je bilo vse mokro,« je dejal najstarejš­i od bratov Prevc, ki je bil zelo zadovoljen s svojimi skoki. Nadeja se, da se bo za tekmo umiril in nadaljeval v takšnem slogu.

Lepe nastope je prikazal tudi Žiga Jelar ( 135 m/ 10.), ki je moral spet na kontrolo opreme. »Že od začetka sezone izpolnjuje­m ekipno kvoto, kar zadeva kontrolo. Vendar nimam slabe vesti, zaradi česar suvereno vstopim v zabojnik, « je zaupal 25- letni član kranjskega Triglava, ki so mu v Innsbrucku pregledali kar enajst stvari, če so v skladu s pravili. Na kontrolo je moral tudi Timi Zajc ( 128,5 m/ 12.), ki je priznal, da se je bal mokre smučine, dobri skoki so vlili samozavest in dali mirnost tudi Lovru Kosu ( 127,5 m/ 19.) Nekoliko bolj se je mučil le Domen Prevc ( 126,5 m/40.).

 ?? Foto Georg Hochmuth/AFP ?? Anže Lanišek se je na skakalnici Paula Ausserleit­nerja odlično znašel tudi v dežju.
Foto Georg Hochmuth/AFP Anže Lanišek se je na skakalnici Paula Ausserleit­nerja odlično znašel tudi v dežju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia