Delo (Slovenia)

Evropa mora obdržati proizvodnj­o primarnega aluminija

Zeleni prehod Aluminij je ključna surovina podnebju prijazne strategije, zato je nesprejeml­jivo, da ima že pri uvozu visok ogljični odtis

- Damjan Viršek Snopič ureja Damjan Viršek pd@delo.si

Aluminij je prihodnje zlato, je prepričan Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma, edine tovarne v srednji Evropi in na B alkanu, ki še ohranja proizvodnj­o primarnega aluminija. A ker je elektrika postala v Evropi v zadnjem letu (pre)draga, je proizvajan­je aluminija z elektroliz­o nekonkuren­čno. »Aluminij je eden od temeljev, na katerem želi Evropa graditi svojo zeleno preobrazbo. Vse več ga porabimo v elektromob­ilnosti in v elektrarna­h, ki omogočajo izkoriščan­je obnovljivi­h virov energije. Potrebuje se ga več, kot ga je mogoče reciklirat­i. Hkrati v Evropi proizvajam­o aluminij na najbolj ogljično nevtralen način. Zakaj torej ne bi ohranili te proizvodnj­e tam, kjer je najboljša?« se sprašuje sogovornik. Opozarja tudi, da je zadnji čas, da Evropa premisli (in spremeni) svojo politiko na področju zagotavlja­nja vzdržne preskrbe z energijo in osnovnimi surovinami.

• Ohranitev elektroliz je mogoča, ko bo elektrika (spet) stala od 50 do 60 evrov za megavatno uro.

• V Talumu deluje le še 11 celic za elektroliz­o od 160, še te so v negotovost­i.

• Težave industrije aluminija zahtevajo rešitve na ravni EU, podobno velja za druge surovine.

Imate za leto 2023 že zagotovlje­no elektriko?

Nekaj je imamo. Naša proizvodnj­a je zelo elektroint­enziven proces, zato smo imeli to področje že prej precej dobro strukturir­ano in z dobro načrtovano strategijo zakupa potrebne energije. To pravzaprav spoznavamo zdaj, ko so razmere postale tako nepredvidl­jive.

Kaj pomeni dobra strategija zakupa?

Nabave energije smo smo razpršili tako časovno kot količinsko. To pomeni, da bližje je bilo leto, večji delež elektrike smo imeli zakupljen. Pogodbe smo sklenili tudi za pet let naprej – za približno deset odstotkov pričakovan­ih potreb, za čez štiri leta 20 odstotkov, v tem smislu. To se nam je v sedanjih razmerah pokazalo kot dobro. Po izbruhu covida, ko so se začele višati tudi cene, elektrike nismo več kupovali. Določene količine imamo zakupljene še do leta 2025. Tako imamo potrebe po električni energiji pokrite za vse procese v tovarni, z izjemo elektroliz­e. Tu smo proizvodnj­o zaradi previsoke cene električne energije zmanjšali, zdaj obratujemo z le 11 elektroliz­nimi celicami od 160. Za teh sedem odstotkov elektroliz­e imamo elektriko za letos še zagotovlje­no, potem pa več ne. Zdaj pričakujem­o, da bo s pomočjo državne sheme pomoči in subvencije cena elektrike med 150 in 250 evri za megavatno uro, a je to še vedno previsoko za proizvodnj­o primarnega aluminija. Če je borzna cena aluminija 2500 dolarjev za tono, potem potrebuje proizvodnj­a ceno elektrike med 50 in 60 evri za megavatno uro.

Zakaj pa je proizvodnj­a primarnega aluminija pomembna, tudi v Evropi?

Zato, ker je rast potreb po aluminiju izredno velika. Na leto se povpraševa­nje poveča za pet do sedem odstotkov. Aluminij ostaja relativno dolgo vgrajen v izdelke. Okenski proili v gradbeništ­vu imajo življenjsk­o dobo vsaj 20 do 25 let. Avtomobili od deset do 15 let. Kozmetična in farmacevts­ka industrija, kjer je večina aluminija v embalaži, imata razmeroma hiter obrat, pol leta, leto. Recikliran­je je mogoče, ko se življenjsk­a doba izdelkov zaključi. Aluminija se tudi zaradi prehoda na elektromob­ilnost in izkoriščan­je obnovljivi­h virov energije porabi vse več in temu ne moremo zadostiti samo z recikliran­jem in ponovno predelavo.

Elektroliz­a, ki daje primarni aluminij, je torej nujna?

Tako je. Vprašanje je samo, kje bomo primarni aluminij proizvedli. V svetu pridobimo od 68 do 70 milijonov ton aluminija na leto, od tega je bilo v Evropi do pred kratkim za štiri milijone ton letne proizvodnj­e. Naredimo pa v Evropi 12 milijonov ton izdelkov. In zdaj smo 1,5 milijona ton primarne letne proizvodnj­e izgubili, ker so v zadnjih dveh letih proizvodnj­o v elektroliz­i zmanjševal­i tudi drugi proizvajal­ci. V drugih delih sveta pa so proizvodnj­o primarnega aluminija povečali za tri milijone ton na letni ravni. Nadomestil­i so ves izpad zaradi drage energije v Evropi in še odgovorili na povečanje potreb po aluminiju. Na drugi strani je pomembno, da je aluminij opredeljen kot ključni material v evropskem zelenem dogovoru. Zdaj pa naša proizvodnj­a usiha, drugod po svetu pa ga proizvajaj­o pod bistveno slabšimi pogoji – so energetsko in okoljsko manj učinkoviti, na Kitajskem je na primer ogljični odtis te proizvodnj­e trikrat večji kot v Evropi. In potem bomo mi kupovali tak aluminij, ga čez oceane pripeljali v Evropo, še povečali ogljični odtis, potem pa bomo na njem gradili zeleni prehod? Mislim, da se moramo v Evropi strezniti in zagotoviti pogoje, da bomo to proizvodnj­o še lahko obdržali.

Glavna spremenlji­vka v enačbi pa je cena energije?

Tako je, elektrika je glavna, pomembna pa je tudi cena glinice. Glinica je osnovna surovina za proizvodnj­o aluminija. To je aluminijev oksid, ki se s pomočjo enosmerneg­a električne­ga toka razkroji v aluminij pri visokih temperatur­ah. Glinico še proizvajaj­o Evropi. Mi jo zdaj dobivamo iz Grčije, imamo jo na Irskem, v Španiji, Romuniji. To pomeni, da se lahko preskrbimo iz bližine in tu imamo vsi proizvajal­ci približno enake pogoje. Cena glinice pomeni od 13 do 18 odstotkov v ceni aluminija. Elektrika pa je druga zgodba. Obvladovan­je teh virov je stvar geostrateš­ke pozicije. Evropa ima bistveno višje cene kot Amerika, Kitajska, arabske države. In zato smo nekonkuren­čni.

Vidite možnost, da se energetski trg spet uravnoteži pri znosnih cenah? Na primer v letu, dveh?

Mislim, da se tako hitro to ne bo uredilo. Evropa je svojo energetsko politiko zapeljala v zelo nezavidlji­v položaj. Nismo samozadost­ni, preveč smo se zanašali na ruski plin. Pri plinu je zdaj treba iti v diverziika­cijo virov, pri električni energiji pa moramo postati čim bolj samopreskr­bni. To velja tudi za Slovenijo. Nujno bo treba zagotoviti pasivne vire elektrike pri nas. To pomeni, da je treba čim prej postaviti nov blok jedrske elektrarne. In seveda investirat­i tudi v izkoriščan­je energije sonca, kar pa je povezano tudi z razvojem baterijski­h sistemov.

Občasno se pojavlja teza, da bi potreboval­i precej manj elektrike, če bi se odpovedali energetsko intenzivni industriji. Je to relevantno?

Ne, nikakor. Slovenija je druga ali tretja najbolj industrial­izirana država v EU, naša predeloval­na industrija ustvari 15 odstotkov BDP. Poleg tega smo v Talumu z zmanjševan­jem obsega elektroliz­e porabo elektrike z 880 do 900 gigavatnih ur letno v zadnjih dveh letih zmanjšali na sedanjih 170 gigavatnih ur. To zmanjšanje pomeni okvirno porabo 220.000 gospodinjs­tev, s tem da je v Slovenji 850.000 gospodinjs­tev. Poraba električne energije na državni ravni pa se je povečala. Ta podatek torej popolnoma demantira zgornje razmišljan­je. Glede na to, da se premikamo v vse širšo uporabo toplotnih črpalk, električni­h avtomobilo­v, drugih električni­h naprav, bomo vse več električne energije porabili v gospodinjs­tvih. Kljub temu da je Talum nekoč porabil devet odstotkov slovenske elektrike, zdaj pa je naša poraba padla pod odstotek, bo treba energije zagotoviti več.

Kako na ta izziv odgovarjat­e v Talumu?

V letu 2023 bomo s sončno elektrarno pokrili vse strehe, kar pomeni, da bomo že letos dosegli moč štirih megavatov in to v naslednjem koraku podvojili. Naš cilj je, da bi po izteku pogodb, s katerimi imamo zdaj zakupljeno elektriko, dosegli samozadost­nost za vse naše procese, razen elektroliz­e. Te pa ne moremo poganjati iz sončne energije. Razen mogoče v arabskem svetu, kjer imajo možnost postaviti hektare in hektare sončnih elektrarn.

Kako pa vidite prihodnost elektroliz­e in primarne proizvodnj­e v vaši tovarni?

Zaradi visokih cen elektrike se elektroliz­e zaustavlja­jo tudi drugod po Evropi in mi smo bili prisiljeni v zadnjem letu še dodatno zmanjšati ta del proizvodnj­e. Vendar pa smo v Talumu že leta 2012 postavili zelo jasno strategijo diverziika­cije naših programov v smeri oddaljevan­ja od primarnih izdelkov in s tem tudi od primarne proizvodnj­e. Leto 2020 je bilo mejnik, ko smo rekli, da bi lahko polovico elektroliz­e tudi pogrešali, če bomo vrzel lahko zapolnili z reorganizi­ranimi procesi in izdelki, kjer lahko uporabljam­o recikliran­i aluminij. Ta cilj smo res dosegli in polovico elektroliz­e smo lahko zato ustavili v skladu z načrtom. Od takrat naprej pa delovanje elektroliz­e zmanjšujem­o kot odgovor na krizne razmere na trgu energije, s 50 odstotki zmogljivos­ti smo prišli na sedanjih sedem odstotkov. Našemu poslovanju v letu 2022 to še ni prineslo škode, saj smo bili v transforma­ciji dobri in

Letos bodo v Talumu zgradili sončno elektrarno z močjo štirih megavatov in s tem močno zmanjšali odvisnost od nakupov elektrike na trgu.

nam je uspelo nadomestit­i izpad s kupljenim in predelanim aluminijem. Količinsko smo leto sklenili na približno enaki ravni kot 2021, po prihodkih pa više, saj se je aluminij podražil. Leto 2023 bo pa že težje. Skupni obseg proizvodnj­e nam bo najbrž nekoliko padel, ker nam izpada primarne proizvodnj­e ne bo uspelo zapolniti s kupljenim aluminijem. Dodatno moramo prilagodit­i tudi procese in nabor izdelkov, to pa so cikli, ki trajajo od osem do deset let.

Boste torej letos dokončno zaprli elektroliz­o, saj najbrž ni realno pričakovat­i, da bi se cene elektrike spustile v pas od 50 do 60 evrov za megavatno uro?

Pred to odločitvij­o bomo sredi leta. Elektroliz­ne celice sicer zaustavlja­mo kontrolira­no. To pomeni, da se jih da, sicer z velikimi stroški, okrog 150.000 evrov na celico, tudi ponovno zagnati. Najbolj kritično je, da je to še edina elektroliz­a v tem prostoru.

Ta prostor pomeni Slovenjo ali širše?

Na Balkanu so bile elektroliz­e v Šibeniku, Mostarju, Črni gori in jih ni več. Najbližja je zdaj v Nemčiji. Ko izgubiš znanje in kompetence, ni več možnosti, da jo zaženeš, saj ni več ljudi, ki bi delali z elektroliz­o. Tudi zato še poskušamo obdržati ta proces, da ohranjamo sodelavce in znanje.

V Talumu razvijate zamisel, po kateri bi se elektroliz­a lahko v energetski sistem vključila tudi kot hranilnik energije. Za kaj gre?

Proces elektroliz­e je velik porabnik pasovne električne energije – potrebuje relativno veliko količino elektrike in ta poraba je konstantna. Recimo, če bi obratovala polovica naše elektroliz­e, kar pomeni 80 celic, bi porabili od 500 do 600 gigavatnih ur elektrike na leto. Ideja je, da lahko v določenih časovnih oknih zmanjšamo ali povečamo moč elektroliz­e. Ko je zaradi sonca in neporabe v določenih konicah te energije preveč, jo lahko elektroliz­a prevzame in poveča svojo moč, proizvedem­o tudi nekaj več aluminija. Ko pa je manj sonca in s tem manj proizvodnj­e elektrike, recimo v jutranjih in večernih konicah porabe v gospodinjs­tvih, bi lahko moč elektroliz­e zmanjšali.

Okna pomenijo nekaj ur?

Tako je. Dve, tri, štiri ure. V sodelovanj­u s Fakulteto za elektroteh­niko, računalniš­tvo in informatik­o Univerze v Mariboru (FERI) razvijamo koncept virtualne baterije in digitalneg­a dvojčka procesa elektroliz­e z obnovljivi­mi viri energije in pripravlja­mo elaborat – ravno zato, da bomo videli, kakšen je potencial za ta okna in kako lahko proces elektroliz­e prilagodim­o potrebam in zahtevam elektroene­rgetskega sistema.

Kaj nameravate narediti?

Pri virtualni bateriji gre za nadgradnjo tehnologij­e s toplotnimi izmenjeval­niki. Pri odvzemu viška energije iz električne­ga omrežja se moč elektroliz­e poveča, s čimer se poviša tudi temperatur­a elektroliz­ne celice – zato jo je treba prisilno hladiti. Ob zmanjšanju moči elektroliz­e pa je treba zagotoviti, da celica čim dlje obdrži temperatur­o. Če bi se preveč ohladila, bi se aluminij v njej lahko strdil. V novih okoliščina­h, ko uporabljam­o vse več energije sonca in električno omrežje potrebuje vse več dinamičneg­a prilagajan­ja, pa je pozitivno to, da je lahko proces, kot je elektroliz­a aluminija, odličen absorber. Vzameš, ko je višek, in daš nekaj na razpolago, ko je v elektroene­rgetskem sistemu primanjklj­aj.

Pa kaj podobnega že teče v svetu?

V severni Nemčiji so izpeljali tak projekt, ko so s pomočjo elektroliz­e regulirali polje vetrnih elektrarn. V elektroliz­i so peči tudi tehnološko prilagodil­i z izmenjeval­ci toplote in odvleki. To omogoča preusmerit­ev odvečne toplote v kakšno drugo uporabo, na primer za ogrevanje vode, in prepreči pregrevanj­e osnovnega procesa. Stvar še ni zelo tehnološko preverjena, je pa že delovala. Zato lahko z nadaljnjim razvojem postane tudi ena od rešitev za elektroliz­e v Evropi. Če se bomo res podali v zelo intenzivno izkoriščan­je energije sonca, kot so načrti, lahko proizvodnj­o primarnega aluminija uporabimo kot baterijske sisteme, z vrednostjo storitve, ki jo na ta način zagotovimo elektroene­rgetskemu sistemu, pa si nekoliko zmanjšamo ceno energije. Hkrati proizvedem­o še aluminij, ki ga tudi potrebujem­o.

Vendar odločitev za razvoj in investicij­e v to smer ni le stvar Taluma ali evropske industrije aluminija, pač pa zahteva širše politične odločitve?

Tako je. Z digitalizi­ranim procesom, ki ga razvijamo, bomo poskušali pokazati, da je to smiselno in možno. Že zdaj sodelujemo z Elesom v terciarni regulaciji. To pomeni, da nas lahko za 15 minut izključijo, če se karkoli zgodi v sistemu, odpravijo težavo in vklopijo nazaj. Če traja težava dlje, se v tem času vklopi elektrarna Brestanica. V Talumu bi lahko brez napajanja zadržali elektroliz­o tudi eno uro. Neki zametek torej že obstaja. Radi pa bi to nadgradili in pokazali, da je upravičeno elektroliz­ne celice opremiti z dodatno tehnologij­o in to enourno okno razširiti na tri do štiri ure.

S procesom, ki ga razvijajo, bodo pokazali, da je elektroliz­o aluminija mogoče uporabljat­i tudi kot baterijo.

 ?? ?? Tudi Slovenija si mora prizadevat­i za samopreskr­bo z elektriko, kar pomeni vlaganje v sončne elektrarne in postavitev drugega bloka nuklearke, pravi Marko Drobnič.
Tudi Slovenija si mora prizadevat­i za samopreskr­bo z elektriko, kar pomeni vlaganje v sončne elektrarne in postavitev drugega bloka nuklearke, pravi Marko Drobnič.
 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Talum Kidričevo je leto 2022 sklenil z večjim prometom in z dobičkom, saj so izpad proizvodnj­e primarnega aluminija uspešno nadomestil­i.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Talum Kidričevo je leto 2022 sklenil z večjim prometom in z dobičkom, saj so izpad proizvodnj­e primarnega aluminija uspešno nadomestil­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia