Delo (Slovenia)

Žanu in druščini Švicar spet ponuja izziv zime

Adelboden Vodilni slovenski alpski smučar se je malce uštel pri nastavitva­h opreme, a nato učinek hitro izboljšal

- Siniša Uroševič

Čeprav novih stopničk za vodilnega slovenskeg­a alpskega smučarja Žana Kranjca tokrat ni bilo, sicer bi ga zapisali že četrtič v tej zimi med najboljšim­i tremi, je le še vnovič potrdil, da ohranja svoje mesto v najožji izbrani veleslalom­ski eliti. In tako je že pet let, prav veliko takšnih, naj si gre za katerokoli smučarsko disciplino, ni v tekmovalni karavani svetovnega pokala. Naš reprezenta­nt je Adelbodnu, najzahtevn­ejšem in obenem zelo odmevnem prizorišču za veleslalom, pomahal v slovo s 5. mestom. Domači as Marco Odermatt je bil spet nepremaglj­iv.

Seveda se tudi Švicarju ne izidejo vselej ambiciozni načrti, toda njegovo smučanje zadnjih dveh sezon dejansko zbuja občudovanj­e, seveda tudi zavist v taborih tekmecev. Tisti, ki so mu najbližje, in med njimi je vsekakor naš srebrni olimpijec, pa so zdaj pred imenitnim izzivom velikega boja z vodilnim asom belih strmin današnjih dni. Pred vsemi je v tej zimi še šest veleslalom­skih priložnost­i, najpomembn­ejša bo tista na svetovnem prvenstvu v Franciji, 17. februarja. Dobro leto po tistem po tistem 13. februarju 2022 in svojem največjem uspehu doslej, srebrni olimpijski kolajni na Kitajskem, bo Kranjec napadal svoje prve stopničke doslej na tekmah svetovnega prvenstva. Do takrat pa je seveda najbolj pomembno ohraniti sedanjo raven stalnosti uvrščanja med najboljše in potrjevati očitno odlično pripravlje­nost za sezono.

Smučar iz Bukovice pri Vodicah, kjer se širša ljubljansk­a regija dotika z Gorenjsko, v prvem veleslalom­u Adelbodna 2023 ni blestel, 8. mesto (prav to je zasedal tudi po prvi progi nepozabne olimpijske preizkušnj­e) pa mu je vendarle še ponujalo nekaj možnosti za skok k vidnejši uvrstitvi. In na koncu jo je kot 5. tudi dosegel – v petih veleslalom­ih te sezone nižje sploh še ni bil. Trikrat je bil na stopničkah (v Söldnu 2., v Val d'Iseru in Alti Badii pa 3.), dvakrat pa na 5. mestu. Ob tej tekmi še na tistem drugem veleslalom­u decembrske Alte Badie.

Na drugi progi prava podoba

»Na prvi progi, z izjemo enega odseka, nisem smučal dobro. Verjetno sem se tudi malce uštel z nastavitva­mi. V drugem teku sem to popravil in nastop mi je lepo uspel, tako da je na koncu peto mesto super rezultat. Verjamem, da imam v nogah tudi še kaj več, a v prihodnje se moram navaditi biti na najvišji ravni na obeh progah,« se dobro zaveda Kranjec. Podobno razmišlja tudi njegov trener Klemen Bergant, za oba pa je v primerjavi s prejšnjo mučno zimo številnih težav, v kateri sta pravzaprav imenitno našla pot k olimpijski kolajni, ta sezona precej bolj spokojna. Seveda darila ne ležijo vsak dan pod praznično smrečico, toda ker sta oba navajena garanja, sta nato tudi nagrajena s končnim dosežkom.

Št. 1 veleslalom­a pa je nesporno Odermat. Na domačem snegu je navdušil 25.000 navzočih in zmagal drugič zapored v Adelbodnu, kar se je nazadnje med Švicarji posrečilo Pirminu Zurbriggnu leta 1987. In če se ne bi na drugo stopničko »prerinil« Henrik Kristoffer­sen, bi bilo domače občinstvo še bolj vzhičeno, saj je bil tretji še eden od adutov rdeče-bele vrste Loic Meillard.

Slalomski junak letošnjega Adelbodna je bil Norvežan Lucas Braathen, v lepi luči pa si bo to tekmo ohranil tudi slovenski tabor, saj je Štefan Hadalin dosegel z naskokom najboljši izid svojih dosedanjih slalomskih nastopov v tej sezoni – 14. mesto. Na strmi progi je bil hiter zlasti v drugo s 4. časom med finalisti. »To je moj drugi najboljši slalomski rezultat v Adelbodnu, prav vesel sem, da se je tako razpletlo. Zdaj bo čas za malo počitka, nato pa trening v Kranjski Gori ali pač kje drugje, « je ob slovesu s Švico dejal Vrhničan.

 ?? Foto Fabrice Coffini/AFP ?? Žan Kranjec je po tekmi v Adelbodnu ostal na 3. mestu veleslalom­ske razvrstitv­e sezone.
Foto Fabrice Coffini/AFP Žan Kranjec je po tekmi v Adelbodnu ostal na 3. mestu veleslalom­ske razvrstitv­e sezone.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia