Delo (Slovenia)

V Katovice po novo katarzo

Šport v tem tednu Živahno bo na snegu, v zraku in dvoranah

- Eduardo B rozovič

Tudi v drugem tednu v letu 2023 bodo športniki zelo dejavni. Januar običajno pripada tekmovalce­m v zimskih panogah, toda tokrat se jim bodo v središču pozornosti pridružili rokometaši. Že 28. svetovno prvenstvo po vrsti bosta skupaj gostili Poljska in Švedska. Prva tekma med Poljsko in Francijo bo na sporedu v sredo, 11. t. m., dan pozneje pa bo Slovenija za uvod igrala s Savdsko Arabijo (18.00).

Ponedeljek je povečini namenjen počitku in selitvi na prizorišča naslednjih preizkušen­j. Že torek pa bo vnovič zimsko obarvan. Alpske smučarke se bodo pomerile na slalomu svetovnega pokala v Flachauu (18.00 in 20.45), deskarji in deskarke na paralelnem slalomu v Bad Gasteinu. Ljubitelji kolesarstv­a bodo z zanimanjem pričakali predstavit­ev trase dirke po Španiji 2023, na kateri se bodo slovenski asi poskušali vrniti na tirnico uspehov. Po treh zaporednih zmagah Primoža Rogliča je bil namreč lani najhitrejš­i Belgijec Remco Evenepoel. Živahno bo tudi na ameriških igriščih: Goran Dragić bo s košarkarji Chicaga gostil Boston (1.30), Vlatko Čančar bo z Denverjem pričakal LA Lakers (3.00), Anže Kopitar pa bo s hokejisti Los Angelesa obiskal Edmonton (4.30). Na ljubljansk­em ledu bo vroče ob začetku inala državnega prvenstva med SŽ Olimpijo in SIJ Aconijem Jesenicami (18.30).

Cedevita Olimpija v Bursi

V sredo se bo v Katovicah začelo SP za rokometaše, na katerem bo naslov prvaka branila Danska. Odbojkarji ACH Volleyja bodo v 5. kolu lige prvakov pričakali Perugio (18.00), košarkarji Cedevite Olimpije pa bodo ob isti uri gostovali pri Bursasporu in lovili tretjo zmago v desetih kolih evropskega pokala, s katero bi izboljšali svoje možnosti za preboj v osmino inala. Luka Dončić se bo navsezgoda­j udaril z LA Clippers (4.30), nato se bodo biatlonci pomerili na prvi v nizu tekem svetovnega pokala v Ruhpolding­u, deskarji pa na ekipnem paralelnem slalomu v Bad Gasteinu (12.45).

Prva zmaga rokometaše­v?

Četrtek, 12. januarja, bo prvi dan D za slovenske rokometaše. Na SP 2017 so osvojili bronasto kolajno, vendar se na izvedbo 2019 niso uvrstili, pred dvema letoma so bili deveti, na letošnji mundial pa so se prebili s posebnim vabilom, saj jim je v kvaliikaci­jah spodrsnilo. Izbranci Uroša Zormana bodo z dobrim začetkom proti Savdski Arabiji v Katovicah poskušali dokazati, da so si priložnost zaslužili. Anže Kopitar in LA Kings bodo tokrat obiskali San Jose (4.00).

Skakalke na Japonskem

Na zadnji delovni dan v tednu za običajne smrtnike se bodo alpski smučarji preizkusil­i na superveles­lalomu v Wengnu (12.30), skakalke pa na prvi od treh tekem svetovnega pokala v Zau na Japonskem. Nika Križnar jih bo pričakala na petem mestu med elito, Ema Klinec na šestem. Dallas Mavericks bodo z Dončićem na čelu gostili LA Lakers z LeBronom Jamesom (4.00).

Tudi v Zakopanah bo vroče

Sobota, 14. januarja, bo že ob 13.30 ponudila derbi angleške nogometne lige med Manchester Unitedom in njegovim mestnim tekmecem Cityjem. Slovenski rokometaši bodo nadaljeval­i pot na SP proti Poljski (20.30), rokometaši­ce Krima Mercatorja pa se bodo v 11. kolu lige prvakinj pomerile

s Ferencvaro­sem v Budimpešti (16.00). Zima? V St. Antonu bo na sporedu ženski smuk (11.00), v Wengnu moški smuk (12.30), v Scolu paralelni veleslalom za oba spola (13.30), v Zau ekipna tekma skakalk, v Zakopanah pa moštvena preizkušnj­a skakalcev (16.00). Košarkarji Cedevite Olimpije bodo pričakali Split v ligi ABA (19.00).

Dončić gosti Portland

Za konec športnega tedna še nedeljski spektakli. V Wengnu se bodo slalomisti udarili za točke svetovnega pokala (10.15 in 13.15), v San Antonu pa superslalo­mistke (11.30). Skakalce v Zakopanah čaka še posamična tekma (16.00), skakalke se bodo tretjič spopadle v Zau. V ZDA bo poglede znova pritegnil Dončić ob domačem soočenju s Portlandom (4.00), Dragić bo izzval prvaka lige NBA Golden State (21.30), Kopitar pa hokejiste New Jerseyja (4.30).

 ?? Foto Slavko Kolar ?? Aleks Vlah je vse pomembnejš­i adut slovenske rokometne reprezenta­nce.
Foto Slavko Kolar Aleks Vlah je vse pomembnejš­i adut slovenske rokometne reprezenta­nce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia