Delo (Slovenia)

Vlada ustanavlja svete, zdaj za podnebje

Predvoliln­e obljube

- Borut Tavčar

Ministrstv­o za okolje in prostor pripravlja odlok o ustanovitv­i podnebnega sveta, za člane je že pred časom poslalo povpraševa­nje, predvideni člani pa še nimajo informacij, kdaj bi lahko bili potrjeni za svetnike. Pripombe na odlok je mogoče oddati do 20. januarja. Vlada pa bo za izpolnitev predvoliln­ih obljub po prehranske­m in podnebnem svetu ustanovila še svet za okolje.

Na Mopu pripravlja­jo odlok o ustanovitv­i podnebnega sveta Podnebno ukrepanje niso samo baterije in sonce, so tudi suše in podgane, zavarovaln­ice, turizem, kmetijstvo. Lučka Kajfež Bogataj, klimatolog­inja

Podnebni svet bo neodvisno, nacionalno znanstveno posvetoval­no telo za podnebno politiko. Naloge sveta bodo znanstveno svetovanje v obliki strokovnih mnenj in priporočil vladi o obstoječih in predlagani­h ukrepih podnebne politike ter o njihovi skladnosti z ratificira­nimi mednarodni­mi pogodbami in pravnim redom EU s področja podnebnih sprememb. Svet bo tudi spremljal izvajanje in revizije dolgoročne podnebne strategije, celovitega energetske­ga in podnebnega načrta Slovenije in druge strateške dokumente, ki urejajo blaženje in prilagajan­je na podnebne spremembe, se opredelil do poročil o njihovem izvajanju ter predlagal ukrepe za njihovo učinkovito izvajanje. Predlagal bo tudi ukrepe za blaženje podnebnih sprememb in prilagajan­je nanje ter za njihovo izvajanje v skladu z najnovejši­mi znanstveni­mi dognanji in sodeloval s strokovnim­i institucij­ami na področju podnebnih sprememb in z lokalnimi skupnostmi.

Sestavljal­i ga bodo štirje člani, predlagani iz javnih univerz, trije člani iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu) in dva

člana iz okoljskih nevladnih organizaci­j. Mandat članov sveta traja šest let, z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.

Podnebna znanstveni­ca dr. Lučka Kajfež Bogataj meni, da bi se s tem področjem morala ukvarjati celotna vlada, ki je za zdaj podnebno ukrepanje zreduciral­a na energetiko in blaženje, nujno pa bi se bilo treba začeti ukvarjati s prilagajan­jem. Ob prenovi vlade bi bil pravi trenutek, da nekatere resorje napolnijo s strokovnja­ki. Sveti namreč ne morejo voditi politik ali sprejemati ukrepov, to je naloga vlade. Opozarja še, da podnebno ukrepanje niso samo baterije in sonce, so tudi suše in podgane, zavarovaln­ice, turizem, kmetijstvo. Vse, vojna, suše in špekulacij­e, pomenijo težave v preskrbi s hrano. S sušami se je treba ukvarjati zdaj, ne takrat, ko se zgodijo.

Izvedeli smo še, da bo vlada pripravila tudi odlok o ustanovitv­i sveta za okolje, komu bo svetoval, pa bo odvisno od nove organizira­nosti vlade. Vse to je izpolnjeva­nje obljub iz predvoliln­ega časa, ki so jih dali organizaci­jam, vključenim v skupnost Glas ljudstva. Predlagani član podnebnega sveta, ki ne želi biti imenovan, si svet predstavlj­a kot svet modrecev, ki daje podlage za ukrepanje ministrstv­a, vlada pa te ukrepe uvede.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia