Delo (Slovenia)

Rockovske zgodbe njegovega življenja

Dave Grohl Izšel je prevod avtobiogra­ije znameniteg­a ameriškega glasbenika

- Zdenko Matoz

Bobnar in kitarist Dave Grohl je napisal izvrstno avtobiogra­ijo Pripovedov­alec. Izšla je pri založbi Učila, ki vztrajno izdaja prevode biograij in avtobiogra­ij svetovnih glasbeniko­v. Prevod je podpisal Simon Demšar.

Sedemnajst­letni Dave Grohl (1969) se je pridružil domači punk rock zasedbi Scream, ko jo je zapustil bobnar Kent Stax. S to skupino je prvič obiskal Ljubljano, ki jo omeni v knjigi. Takrat so člani zasedbe Scream nastopili v dvorani KUD Svoboda v Šentvidu. Ko se je zasedba razšla, se je s prijatelje­m podal z avtomobilo­m po Združenih državah Amerike, od Washington­a v Kalifornij­o, kar je zanimivo poglavje njegove avtobiogra­ije.

Tri usodne zasedbe

Zatem je postal član Nirvane, ki se je pripravlja­la na izdajo drugega studijskeg­a albuma Nevermind. Ta je izšel leta 1991, skupino je dvignil med rock zvezde ter povzročil zvočno revolucijo, ki je zaznamoval­a devetdeset­a let prejšnjega stoletja. Nirvana je imela enega od zadnjih koncertov prav v Ljubljani, 26. februarja 1994, v nabito polni veliki dvorani Hale Tivoli. Koncert je bil zelo energičen in eksplozive­n.

S tretjo zasedbo Foo Fighters, ki jo je ustanovil po Nirvani in v njej poje, igra kitaro in je avtor večine pesmi, še ni prišel v dvorano Stožice. Sprva je bil on edini član zasedbe Foo Fighters, saj je v domačem studiu posnel vse inštrument­e za prve pesmi, nato je to postala polnokrvna rock zasedba, ki polni velike dvorane in stadione po svetu. Od prve izdaje leta 1995 so doslej izdali kar deset studijskih albumov.

Vsega je kriva Tracey

Te tri zasedbe so okostje zgodb v Pripovedov­alcu, v katerem je še obilo njegovih misli ter zanimivih pogledov na svet in glasbeni posel. Najbolj odločilne v njegovem življenju so bile in so še vedno mama Virginia, žena Jordyn Blum ter hčerke Violet, Harper in Ophelia, ki jim je posvetil knjigo.

Najbolj usodna je bila njegova »sestrična« Tracey. Grohl je namreč vsako poletje preživel v Illinoisu pri teti Sherry, v družbi »strašno frajerske sestrične Tracey«. Sicer nista v krvnem sorodu, sta pa njuni mami bili in ostali dobri prijatelji­ci, ki sta s prijatelji­co Jeraly Meyercelo ustanovili vokalno zasedbo hree Belles.

Tracey je nekega poletja postala punkerka, mali Dave pa je odkril nov svet, v katerem ni bilo posladkane glasbe, temveč taka, ki te udari v glavo in srce. Zavrtela mu je skupine, kot so Misits, Dead Kennedys, Bad Brains, Germs, Naked Raygun, Black Flag, Minor hreat in številne druge. »S široko odprtimi očmi sem proučil ovitke vsake plošče, strmel v slikovni material, fotograije, in seznam vseh sodelujoči­h, medtem pa je Tracey navijala glasno in surovo glasbo, polno norega ritma in srhljivega kričanja. Ure so minevale kot za stavo in vse, kar sem do tistega trenutka vedel o glasbi, je letelo skozi okno. To je bil prvi dan preostanka mojega življenja,« je opisal svojo preobrazbo. To pa še ni vse. Zvečer ga je Tracey odpeljala na nastop čikaške punkovske zasedbe Naked Raygun, kar je Grohlu dalo nove življenjsk­e in glasbene smernice.

Več kot le avtobiogra­ija

Pripovedov­alec ni konvencion­alna avtobiogra­ija, temveč bolj zbirka trenutkov iz različnih življenjsk­ih obdobij, ki ponuja resničen, surov, iskren in neolepšan portret njegovega izjemnega življenja, polnega običajnih dogodkov. Ker je Grohl kot pisec besedil tudi dober pripovedov­alec, podobno kot Bruce Springstee­n v svoji avtobiogra­iji, zlahka pripoveduj­e zgodbe iz duše. Je poln strastnih zgodb o glasbi in glasbeniki­h ter vztrajnem vračanju v Springield v Virginiji, kjer je odraščal z mamo in sestro.

 ?? ?? Dave Grohl ponudi vpogled v svoje življenje in kariero.
Dave Grohl ponudi vpogled v svoje življenje in kariero.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia