Delo (Slovenia)

Ustavna dobrina ali investicij­ska priložnost

- Ali Žerdin o novi naravi protestov

Ustavne dobrine niso investicij­ska priložnost. Zahteva, naj bodo ustavne pravice vseh spoštovane, ni ekstremize­m.

Predsednik vlade Robert Golob je z ljubljansk­ega Trga republike, kjer je poslušal zahteve pacientov, uporabniko­v zdravstven­ega sistema, po slabi uri odšel na sestanek sodniškega društva. Ta je potekal v nabito polni veliki predavalni­ci pravne fakultete; premier je poslušal zahteve sodstva. Medtem smo čakali na sporočilo zdravniške­ga sindikata, ali napovedana stavka bo ali ne.

Protesti z začetka leta 2023 prinašajo nekaj novosti. Sodna veja oblasti ni zadovoljna, ker njihove plače niso izenačene s plačami v zakonodajn­i in izvršilni oblasti. Ena veja oblasti protest naslavlja na drugi dve veji. Stavka pacientov (še) ni bila protest proti vladi, kljub temu pa je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan dogodku vnaprej pripisal ekstremist­ično naravo. In ni se (še) opravičil. Kakorkoli, uporabniki storitev javnega zdravstva so prvič nastopili kot organizira­na družbena sila, ki postavlja diagnozo in predlaga terapijo. Terapevtsk­i argumenti zvenijo prepričlji­vo.

Sisteme, da ne bi razpadli zaradi entropije, je treba vzdrževati. Zdravstven­i sistem ne ječi zato, ker bi bil v zadnjih letih finančno izstradan – denarni prilivi v zdravstvo so bili med pandemijo izdatni. Leta 2005 je bilo v Sloveniji manj kot 5000 zdravnikov. Leta 2020 jih je bilo več kot 7000. Kaj se je torej zgodilo, da ljudje sredi noči čakajo, da ne bi bili več uvrščeni v sramotno statističn­o kategorijo ljudi brez izbranega osebnega zdravnika?

Tudi sodnemu sistemu se lahko zgodi entropija – torej nekaj podobnega kot zdravstvu. Razlika je v tem, da je javno zdravstvo entropija doletela kljub izdatnim finančnim in kadrovskim vložkom, sodstvo pa je sodne zaostanke, ki so eden od kazalnikov neprimerni­h razmer, zmanjševal­o – dolga leta brez zvišanja plač.

Entropija v sistemu javnega zdravstva se je zgodila, ker je za to obstajal izrecen materialni interes. Iz leta v leto je zdravje kot ustavna dobrina, do katere naj bi imeli vsi enak dostop, hiralo, zdravstven­e storitve kot tržna dejavnost pa so postajale vse večja investicij­ska priložnost.

Ustavne pravice niso investicij­ska priložnost. Zahteva, naj bodo ustavne pravice vseh spoštovane, ni ekstremize­m.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia