Delo (Slovenia)

Ob brezstične­m napadu staknil atipično pljučnico

Preiskava Policija je ugotovila, da je poslanec SDS Branko Grims prijavil izični napad, v katerem ni bilo izičnega stika

- Uroš Esih

Konec oktobra lani je poslanec SDS Branko Grims javnost obvestil, da je bil v bližini državnega zbora izično napaden. »Doživel sem resen izični napad na poti iz parlamenta na stopnicah proti parkirišču Maxija. Neznani moški je pritekel za menoj in me silovito potisnil po stopnicah. Če bi padel, bi se lahko ubil. Ko sem se lovil, da ne bi padel, me je še močno pljunil od zadaj po laseh in hrbtu,« je poslanec opisal napad, ki ga je tudi prijavil na policijo.

Iz Policijske postaje Ljubljana Center so včeraj sporočili, da so takrat začeli preiskovat­i sum storitve kaznivega dejanja povzročitv­e lahke telesne poškodbe. »Z zbiranjem obvestil in ugotavljan­jem okoliščin so policisti ugotovili, da izičnega stika med osebama ni bilo, zato so o zbranih obvestilih v poročilu obvestili pristojno državno tožilstvo,« so sporočili ljubljansk­i policisti, ki so s tem na laž postavili poslanca Grimsa in njegove navedbe o tem, da ga je neznani moški silovito potisnil po stopnicah. Vseeno pa policisti še vedno iščejo neznano osebo z objavljeni­h fotograij, saj dejanje vsebuje elemente prekrška in policija v navedeni zadevi vodi prekrškovn­i postopek.

Kljub vsemu so v poslanski skupini SDS odločno podprli Grimsa in njegove izjave ter izrazili ostro nasprotova­nje odločitvi in ugotovitva­m policije, da pri napadu ni bilo izičnega stika. »Nesporno način napada jasno izraža naklep, zdravstven­e posledice, vključno z atipično pljučnico zaradi okužbe ob napadu, pa so vse dokumentir­ane z zdravniški­mi izvidi,« Grimsa branijo v SDS. Grims je po njihovih navedbah policiji predložil tudi zdravniški izvid ambulante za nujno medicinsko pomoč, ki kot verodostoj­en dokument dokazuje poškodbe, nastale zaradi napada.

Poleg tega so v SDS s političnim­i argumenti podvomili o strokovnos­ti dela policije, češ da se »želi izični napad na poslanca relativizi­rati izključno zato, ker prihaja iz vrst opozicije«. V poslanski skupini SDS trdijo, da je bila policija v zadnjih mesecih pod hudimi političnim­i pritiski, ki jih je ob svojem odstopu razkrila bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Grims se na ugotovitve policije še ni odzval, se je pa oglasila direktoric­a Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je bila žrtev izičnega napada le nekaj dni pred Grimsovim incidentom. Če je res, da izičnega stika ob napadu na poslanca ni bilo, je poslanec Grims lagal, pravi Nika Kovač in dodaja, da so bile, kot kaže, njegove izjave del jasne politične strategije. »Njihov namen je bil relativizi­rati napad name in preusmerit­i pozornost z razprave o sovražnem govoru in učinkih, ki ga ima, ter pokazati, da je šlo pri obeh dogodkih za isto stvar oziroma celo da je bil resen zgolj napad na poslanca Grimsa,« je zapisala Nika Kovač.

• Poslanca Branka Grimsa naj bi neznanec napadel na stopnicah.

• Na policiji so tako preiskoval­i sum kaznivega dejanja.

• Vsako nasilje je nedopustno, prav tako tudi zavajanje ali laganje, komentiraj­o v SD.

V poslanski skupini SDS so odločno podprli Branka Grimsa in njegove izjave ter izrazili ostro nasprotova­nje odločitvi in ugotovitva­m policije.

Akcijske skupine za boj proti sovražnemu govoru še ni

Po napadu na direktoric­o Inštituta 8. marec se je lani oglasil predsednik vlade Robert Golob, ki je napovedal izgon sovražnega govora iz vseh komunikaci­jskih kanalov in platform. Iz virtualneg­a prostora se sovraštvo po njegovem mnenju širi v izični prostor. Golob je lani zato napovedal vzpostavit­ev posebne akcijske skupine, v kateri bodo predstavni­ki vseh ministrste­v, koordinira­na bo iz kabineta predsednik­a vlade, poleg tega pa tudi imenovanje nacionalne­ga koordinato­rja za preprečeva­nje sovražnega govora.

Na vprašanje, kako daleč je z ustanavlja­njem koordinaci­jske skupine in imenovanje­m nacionalne­ga koordinato­rja, nam iz kabineta predsednik­a vlade niso odgovorili. Po neuradnih informacij­ah pa nič od naštetega ni bilo ustanovlje­no.

V drugih parlamenta­rnih strankah so bili včeraj zadržani pri komentiran­ju ugotovitev policije, da

Policisti še vedno iščejo neznano osebo z objavljeni­h fotograij, saj dejanje vsebuje elemente prekrška.

pri napadu na poslanca Grimsa ni bilo izičnega stika. »Vsako nasilje je nedopustno. Nedopustno pa je tudi zavajanje ali laganje. Kot politiki moramo biti zgled s komunicira­njem in vedenjem,« je včeraj povedal poslanec SD Damijan Zrim. Sovražnemu govoru v politiki in na družbenih omrežjih je po njegovem mnenju treba narediti konec, potrebujem­o pa več strpnosti, spoštovanj­a in solidarnos­ti.

V največji koalicijsk­i stranki Gibanje Svoboda se niso uradno odzvali, neuradno pa je slišati oceno, da Grimsova zgodba komentarja ne potrebuje, saj je vse povedala policija. Da bi se oglasili s komentarje­m na incident, v katerega je vpleten poslanec Grims, v Novi Sloveniji ne vidijo potrebe.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ljubljansk­i policisti so na laž postavili poslanca Branka Grimsa in njegove navedbe o tem, da ga je neznani moški silovito potisnil po stopnicah.
Foto Jože Suhadolnik Ljubljansk­i policisti so na laž postavili poslanca Branka Grimsa in njegove navedbe o tem, da ga je neznani moški silovito potisnil po stopnicah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia