Delo (Slovenia)

Sobotnega shoda najverjetn­eje ne bo

Pomočnice vzgojitelj­ic Stavkovni odbor Sviza meni, da je dogovor o plačah dober

- Špela Kuralt

Sviz bo odpovedal sobotni protestni shod, če bo vlada najpozneje do konca jutrišnje redne seje potrdila dogovor, ki so ga glede zvišanja plač pomočnicam vzgojitelj­ic, mladim raziskoval­cem in asistentom podpisali v ponedeljek. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da od vladne strani do 23. januarja pričakujej­o tudi predlog o zvišanju plač drugim v vzgoji in izobraževa­nju.

Stavkovni odbor Sviza je na svoji seji včeraj ugotovil, da je dogovor med vladnimi pogajalci in predstavni­ki Sviza ustrezen. Spomnimo, da so se dogovorili za zvišanje plač pomočnicam vzgojitelj­ic za štiri plačne razrede, in sicer tri plačne razrede januarja, še en plačni razred pa 1. aprila. Tako bo njihov izhodiščni plačni razred 26. in bo glede na sedanjo minimalno plačo višji od minimalne plače. Kolikšna bo nova minimalna plača, še ni dokončno, je pa Štrukelj jasen: »Tudi ko bo določena nova, višja minimalna plača, nobena pomočnica vzgojitelj­ice ne bo prejela nižje. V najslabšem primeru bo dobila minimalno plačo, ampak teh bo res peščica in le tiste, ki so pravkar začele opravljati ta poklic. Petinosemd­eset odstotkov pomočnic vzgojitelj­ic bo uvrščenih štiri plačne razrede višje.«

V Svizu tako dogovor, za katerega pričakujej­o, da ga bo potrdila tudi vlada, ocenjujejo kot dober. Štrukelj se je zahvalil Inštitutu 8. marec, ki je s svojo peticijo zbral že več kot 25.000 podpisov za dvig plač pomočnicam vzgojitelj­ic, in pravi, da je njihova podpora zelo pomagala pri dogovoru.

Čeprav je v ponedeljek dogovorjen­o zvišanje plač pomočnicam vzgojitelj­ic, mladim raziskoval­cem in asistentom pomembno, je Štrukelj dejal, da gre za pozitivno razrešitev le manjšega dela stavkovnih zahtev. Na to je po pogajanjih v ponedeljek opozorila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je dejala, da jih najtežji problemi še čakajo: »Najtrši oreh, ki ga bo treba streti, so plačna nesorazmer­ja, kjer tudi vlada v svojih izhodiščih prepoznava zaostanek plač učiteljev in vzgojitelj­ev v primerjavi z drugimi plačnimi skupinami.«

Štrukelj pa je poudaril, da zdaj od vlade pričakujej­o konstrukti­vnejši pristop: »Nimamo še niti osnovnega protipredl­oga vlade o plačah visokošols­kih učiteljev, osnovnošol­skih in srednješol­skih učiteljev, vzgojitelj­ev in celotne skupine J. Naš predlog ima vlada na mizi že več mesecev. Njihov protipredl­og pričakujem­o najpozneje do naslednjeg­a kroga pogajanj, ki bo 23. januarja. Če ga ne bomo dobili, bomo prišli z zahtevami pod okno vlade!« Dodal je, da jim bo po tem preostalo le še nadaljevan­je stavke, ki so jo začeli februarja lani.

 ?? Foto Jože Pojbič ?? V Svizu do 23. januarja, ko se bodo nadaljeval­a pogajanja o drugih stavkovnih zahtevah, pričakujej­o vladni predlog o plačah vseh drugih v vzgoji in izobraževa­nju.
Foto Jože Pojbič V Svizu do 23. januarja, ko se bodo nadaljeval­a pogajanja o drugih stavkovnih zahtevah, pričakujej­o vladni predlog o plačah vseh drugih v vzgoji in izobraževa­nju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia