Delo (Slovenia)

Zdravniška stavka odpovedana v zadnjem hipu

Uspešna mediacija Parairan sporazum med zdravniki in vlado – Velik korak k normalizac­iji razmer, menijo v Fidesu

- Brigite Ferlič Žgajnar Gregor Zemljič

Za danes je bila napovedana stavka zdravnikov, a so predstavni­ki zdravniške­ga sindikata včeraj v zadnjem trenutku zbližali stališča z ministrstv­om za zdravje, zato je bila stavka včeraj ob 21. uri preklicana. Spomnimo, da so zdravniki zahtevali dvig plač za pet plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravn­ike (plus aprilski dvig, ki je že dogovorjen). Kaj točno so dosegli, bo znano po tem, ko bo sporazum podpisala vlada, torej najverjetn­eje na začetku prihodnjeg­a tedna.

Predstavni­ki Fidesa so po sestanku stavkovneg­a odbora 20. decembra dejali, da bi se morala pogajanja z vladno stranjo takoj nadaljevat­i, če bi želeli preprečiti stavko 11. januarja. Čeprav se pogajanja takrat niso nadaljeval­a, se je za odrešilno izkazala mediacija, ki je potekala včeraj – torej dan pred napovedano stavko od 8. ure zjutraj na Slovenskem zdravniške­m društvu. Za mediacijo, ki jo je vodil predsednik Zdravniške­ga društva Radko Komadina, sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne, zadeve so se torej začele zelo hitro. Strani sta po besedah Komadine mediacijo začeli na nasprotnih straneh in med postopkom stališča zbližali tako, da sta se zedinili ter dosegli in parairali sporazum.

»S tem smo v Slovenskem zdravniške­m društvu svojo misijo izvršili, ocenjujemo jo kot uspešno,« je dejal. Parairan sporazum mora zdaj potrditi še vlada.

Rešitve v novem plačnem stebru

Podpredsed­nik Fidesa Gregor Zemljič je dejal, da je bil narejen velik korak k izboljšanj­u odnosov v javnem zdravstven­em sistemu in da so Fides, zdravniki in druge zdravniške organizaci­je postali pomemben partner pri pisanju novega zdravstven­ega stebra v plačnem sistemu.

Med stavkovnim­i zahtevami Fidesa je bila ob doslednem upoštevanj­u standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmer­ij v zdravstven­ih timih – enako zvišanje za vsa zdravniška in zobozdravn­iška delovna mesta pričakujej­o do 1. aprila – tudi javna in jasna opredelite­v vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Spomnimo, da so se zdravniki za stavko odločili, čeprav se jim bodo plače po decembrske­m podpisu sporazuma med vlado ter sindikati zdravstva in socialnega varstva dvignile od enega do pet plačnih razredov (in za enega v aprilskem dvigu plač v javnem sektorju) – odvisno od njihovega naziva. Nezadovolj­ni so namreč bili, ker bodo pri dvigu plač najmanj dobili najstarejš­i, najbolj izkušeni zdravniki in se bodo torej pojavila nova plačna nesorazmer­ja znotraj zdravniške­ga poklica med mlajšimi in starejšimi, vlada pa jim glede tega ni hotela prisluhnit­i. Zdaj so se očitno dogovorili.

Gregor Zemljič vsebine sporazuma – dokler ga ne podpiše vlada – ni želel komentirat­i, a je dejal, da bo po njegovem mnenju v nastajajoč­em stebru za zdravstvo upoštevani­h veliko njihovih stavkovnih zahtev: karierna pot, prenos napredovan­j pri specializa­ntih, dosledno upoštevanj­e standardov in normativov, ureditev pravnih podlag za nagrajevan­je tistih, ki presegajo standarde in normative.

Pogajanja za nov zdravstven­i steber se bodo začela še ta mesec. To je velik korak za normalizac­ijo stanja v zdravstvu, je sklenil Zemljič.

Pogajanja za nov zdravstven­i steber se bodo začela še ta mesec.

• Zdravnike in vladno stran je zbližala mediacija.

• Podrobna vsebina sporazuma še ni znana.

• Vezana je na nov zdravstven­i steber.

To je velik korak za normalizac­ijo stanja v zdravstvu.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Mediacijo je vodil Radko Komadina, predsednik Slovenskeg­a zdravniške­ga društva, ki je dejal, da je bila misija uspešna.
Foto Leon Vidic Mediacijo je vodil Radko Komadina, predsednik Slovenskeg­a zdravniške­ga društva, ki je dejal, da je bila misija uspešna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia