Delo (Slovenia)

Poziv k razrešitvi direktoric­e ZD Ljubljana

MOL Opozicijsk­i svetniki s predlogi za reševanje primarnega zdravstva – Župan Janković ne razkriva pogovora z ministrom Bešičem Loredanom

- Manja Pušnik Opozicijsk­i mestni svetniki

Kako se kratkoročn­o in tudi dolgoročno lotiti »zelo bolnega« zdravstven­ega varstva v glavnem mestu in kroničnega pomanjkanj­a družinskih zdravnikov v ZD Ljubljana? Poleg župana Zorana Jankovića in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana se s tem ukvarja tudi 16 opozicijsk­ih svetnikov, ki zahtevajo sklic izredne seje mestnega sveta. Med predlogi je tudi poziv k razrešitvi Antonije Poplas Susič, direktoric­e ZD Ljubljana. Vendar direktoric­a po Jankovićev­ih besedah še naprej uživa njegovo popolno podporo in zaupanje.

Odločitev o tem, kdaj (in če sploh) bo sklicana izredna seja mestnega sveta, je, kot pravi dr. Tina Bregant, prva podpisana mestna svetnica iz vrst SLS, v rokah župana Zorana Jankovića. Vendar je župan že povedal, da bo izredno sejo sklical in se je tudi udeležil le, če imajo predlagate­lji tudi rešitve. »Dokumentov, ki smo jih zdravniki glede primarne ravni zdravstva pošiljali na ministrstv­o za zdravje, je veliko. V dokumentu za sklic izredne seje pa smo navedli, da je to tematika, ki zadeva predvsem ZD Ljubljana. Ker gre za tako velik zdravstven­i dom [zaposluje namreč okoli 1600 ljudi in 250 zdravnikov], bi pozneje lahko bil pilotni projekt za ureditev primarnega zdravstva tudi drugod po Sloveniji,« meni Bregantova.

Pilotni informacij­ski center

Prvi ukrep, ki ga opozicijsk­i svetniki predlagajo, je, da se ustanovi posebni informacij­ski center za pomoč ljudem, ki so ostali brez osebnega oziroma družinskeg­a zdravnika. Tina Bregant pravi, da bi to bil informacij­ski center, podoben tistemu iz obdobja epidemije, vendar v njem ne bi delovali strokovnja­ki s področja medicine, ampak posameznik­i, denimo s srednješol­sko izobrazbo, ki bi na vljuden način podajali informacij­e pacientom. »To bi bil lahko informacij­ski center, ki bi ga MOL ustanovil kot pilotni projekt in ki bi ga lahko uredili tudi na ravni države,« dodaja.

Ambulante za neopredelj­ene paciente pa so po njenem mnenju slaba rešitev, saj se bodo zdravniki, denimo, ukvarjali z bolniškimi dopusti in starimi kroničnimi terapijami. »Tega zdravniki ne bi smeli delati, ampak bi se morali s pacienti pogovarjat­i, jih pregledova­ti in predpisova­ti prave diagnoze. Rešitev so ambulante, v katerih bodo delovali strokovnja­ki z medicinski­m znanjem, ki bi znali tudi svetovati. In to bi moralo biti v domeni zdravstven­ega doma.« Rešitve so po njenem mnenju tudi v nagrajevan­ju družinskih zdravnikov, zato bi morali po enotah ZD Ljubljana preveriti, kakšne so plače, in uvesti merilo nagrajevan­ja.

Med zahtevami za sklic izredne seje pa je tudi predlog, naj predstavni­ki MOL v svetu ZD Ljubljana predlagajo začetek postopkov za zamenjavo vodstva ZD Ljubljana. »Sedanje vodstvo, ki je pripeljalo ZD Ljubljana v sedanje stanje, ne more celovito in nepristran­sko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstven­ega sistema v Ljubljani,« še menijo v mestni opoziciji.

• Janković upa, da imajo predlagate­lji izredne seje v rokavu tudi rešitve.

• Svetniki iz vrst opozicije predstavil­i 13 predlogov za rešitev primarnega zdravstva.

• Opomin velja trem družinskim zdravnikom s koncesijo.

Vodstvo, ki je pripeljalo ZD Ljubljana v sedanje stanje, ne more celovito in nepristran­sko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstven­ega sistema v Ljubljani.

Zakaj Janković molči

Ljubljansk­i župan Zoran Janković pa je po srečanju z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom dejal, da dokler ne bo konkretnih predlogov, podrobnost­i pogovora ne bo komentiral, so pa na MOL predlagali administra­tivne razbremeni­tve in možnost opredeljev­anja pri specializa­ntih. Povedal je tudi, da je občina trem družinskim koncesiona­rjem, ki niso opravljali dežurstev v splošni nujni medicinski pomoči, že poslala zadnji opomin. Če tega ne bodo začeli delati, jim bodo na MOL odvzeli koncesijo.

V ponedeljek so na občini odpirali tudi ponudbe za pet koncesij za družinsko medicino in eno za pediatrijo. Kdo vse se je prijavil in kdo jo bo prejel, bodo sporočili po končanem postopku.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Antonija Polas Susič, direktoric­a ZD Ljubljana, ki še vedno uživa županovo zaupanje, je po mnenju opozicije kriva za slabe razmere v primarnem zdravstvu v Ljubljani.
Foto Črt Piksi Antonija Polas Susič, direktoric­a ZD Ljubljana, ki še vedno uživa županovo zaupanje, je po mnenju opozicije kriva za slabe razmere v primarnem zdravstvu v Ljubljani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia