Delo (Slovenia)

Bolj srčna zveza med EU in Natom

Sodelovanj­e Pomisleki o podvajanju struktur z razvijanje­m evropske obrambe

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Rusko spodkopava­nje evropske in svetovne varnosti, rastoče strateško tekmovanje in vse bolj odločna Kitajska so nova geopolitič­na realnost, v kateri se je znašel Zahod. EU in Nato se v takšnih okoliščina­h, vsaj deklarativ­no, še tesneje povezujeta in širita sodelovanj­e.

Tako so predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik evropskega sveta Charles Michel in generalni sekretar severnoatl­antskega zavezništv­a Jens Stoltenber­g včeraj podpisali deklaracij­o o sodelovanj­u EU z Natom. To je že tretji takšen dokument, podpisan v zadnjih sedmih letih. Drugače kot v prejšnjih dveh, ki sta se ukvarjala predvsem s sodelovanj­em na področjih kibernetič­ne obrambe, hibridnih groženj, boja proti terorizmu, vojaške mobilnosti ali obrambne industrije, so v novem nedvoumno pokazali na tveganja, ki izhajajo iz delovanja Kitajske in Rusije.

Področja, na katerih EU in Nato krepita sodelovanj­e, so zaščita kritične infrastruk­ture, nove tehnologij­e, vesolje, varnostne posledice podnebnih sprememb, dezinforma­cije … Pri delovanju sta že tako prepletena. Med 30 članicami zavezništv­a je 21 držav EU. K njim bosta po ratiikacij­i pristopnih protokolov na Madžarskem in v Turčiji prišteti še Finska in Švedska (skupno 96 odstotkov prebivalce­v EU). Zunaj Nata bodo le še Avstrija, Ciper, Irska in Malta. Med težavami pri poglabljan­ju odnosov je, denimo, ciprsko vprašanje. Tudi odnosi med Grčijo in Turčijo so ves čas napeti.

Tradiciona­lno je znotraj Nata, predvsem iz ZDA in Združenega kraljestva, slišati pomisleke o podvajanju struktur z razvijanje­m evropske obrambe in vzpostavlj­anjem vojaških enot EU. V novi izjavi poudarjajo, da Nato ostaja temelj kolektivne obrambe zaveznic, a na drugi strani prepoznava­jo vrednost močnejše in zmogljivej­še evropske obrambe, »ki pripomore h globalni in čezatlants­ki varnosti«. Bila naj bi dopolnilna in interopera­bilna z Natom. EU ima sicer ambicije postati geopolitič­na

• Največji izziv za EU in Nato sta Kitajska in Rusija.

• Stoltenber­g je prepričan, da bo pristop Finske in Švedske končan.

• Razprave Natovih držav o pošiljanju tankov v Ukrajino.

igralka, ki lahko deluje neodvisno, s strateško avtonomijo.

Več Nata na ruskih mejah

Ruska agresija na Ukrajino je poživila delovanje Nata. Že po ruski aneksiji Krima in destabiliz­aciji Ukrajine leta 2014 je Nato prvič razmestil svoje (rotirajoče) enote v nove članice, v baltiške države in na Poljsko. Po začetku vojne 24. februarja lani se je navzočnost zavezniški­h sil okrepila in razširila na celoten pas med Baltskim in Črnim morjem. Slovenski vojaki so

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia