Delo (Slovenia)

Beograd še ni Casablanca, čeprav je poln vohunov

Zahodni Balkan Obveščeval­ni agenti vseh barv se v času vojne srečujejo na geostrateš­kem prepihu

- Novica Mihajlović

Trditve srbskega predsednik­a Aleksandra Vučića, da je bil Beograd med božično-novoletnim­i prazniki poln vohunov, podobno kot Casablanca med drugo svetovno vojno, potrjujejo tudi Vučićevi nasprotnik­i. Člani nevladne organizaci­je Grupa oktobar so sicer zatrdili, kar Vučiću ni všeč, da je Beograd poln ruskih agentov, na seznam 43 agentov so uvrstili štiri ministre srbske vlade in Vučićevega vodjo varnostno-obveščeval­ne agencije.

Kot je običajno pred koncem leta, je bila tudi tokrat srbska prestolnic­a polna turistov od vsepovsod. Polni hoteli in restavraci­je ter polne ulice turistov so bili v preteklih letih, tudi v dveh letih epidemični­h omejitev, v tradiciona­lno gostoljubn­em Beogradu vselej dobrodošel znak, da so v mesto prišli ljudje, ki so pripravlje­ni pustiti svoj denar v žepih zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Tokrat je bilo drugače. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v množici turistov opazil številne agente obveščeval­nih služb bolj ali manj velikih in pomembnih držav.

»Nikoli ni bilo tako. Rekord smo dosegli pred in po novem letu ravno zaradi vsega, kar se je dogajalo na Kosovu. Bivali so v zasebnih prenočišči­h, hotelih, hišah, stavbah, vilah in drugje. Toliko vohunov kot med 20. decembrom in 5. januarjem v Beogradu po mojem ni bilo od druge svetovne vojne. Očitno je, da so mnogi pripravili marsikaj,« je v pogovoru za nacionalno televizijo RTS dejal Vučić, ki je Beograd primerjal s Casablanco, nekdanjim rajem za obveščeval­ne službe.

Kaj vohuni iščejo v Beogradu

Kaj natančno so počeli v srbski prestolnic­i, kakšni so cilji obveščeval­nih agencij in njihovih ljudi v Beogradu ter kako podrobno so o njihovem delu obveščene srbske oblasti, javno ni znano. Največ odgovorov na ta vprašanja imajo v treh stebrih srbske varnosti, varnostno-informativ­ni agenciji (Bia), vojaškoobv­eščevalni in vojaškovar­nostni agenciji. Strokovni del javnosti je prepričan, da domače protiobveš­čevalne službe dovolj dobro opravljajo svoje delo, kar dokazuje že dejstvo, da še ni bilo spopadov med obveščeval­ci in na kriznem žarišču na Kosovu. »Na Zahodnem Balkanu, ki še ni integriran v Evropsko unijo, se soočajo interesi velesil. Predvsem Ruska federacija poskuša zanetiti konlikt na Balkanu, ki bi ji ustrezal, da bi odvrnila pozornost od Ukrajine. Ne le pozornost, temveč tudi ogromno vojaško pomoč, ki jo dobiva Ukrajina,« je za RTS dejal Zoran Dragišić, poslanec v srbskem parlamentu in profesor na varnostni fakulteti.

Niso Vučićev privid, tudi opozicija jih vidi

Iz nevladne organizaci­je Grupa oktobar, ki jo vodi odvetnik Čedomir Stojković, so ob ustanovitv­i novembra lani sporočili, da je boj proti režimu Vladimirja Putina v Srbiji najpomembn­ejše resnično domoljubno dejanje. Grupa oktobar je sestavila tim za identiikac­ijo Putinovih agentov v Republiki Srbiji (Tipars), ki odkriva in predstavlj­a javnosti agente Putinove politike v srbskem javnem prostoru, ruske agente v srbski politiki, gospodarst­vu in srbski državni administra­ciji.

Na seznamu politikov, profesorje­v, novinarjev, poslovneže­v, vojaških častnikov, ki ga redno osvežujejo, je do zdaj že 44 imen. Najbolj izstopajo štirje ministri srbske vlade, med njimi sta ministrica za kulturo in informiran­je, funkcionar­ka Vučićeve stranke in podpredsed­nica vlade Maja Gojković ter minister za zunanje zadeve Ivica Dačić. Prvi na seznamu je Vučićev prvi obveščeval­ec, direk

• Nemir na Kosovu zanima veliko tujih obveščeval­cev v Srbiji.

• Beograd je privlačen za turiste, mika tudi vohune.

• Na seznamu ruskih vohunov v Srbiji je za zdaj 44 srbskih imen.

Grupa oktobar je sestavila tim za identiikac­ijo Putinovih agentov v Republiki Srbiji.

tor agencije Bia Aleksandar Vulin, ki kot avtor sodobne velikosrbs­ke skovanke srbski svet velja za sporočeval­ca radikalnih stališč Vučićevega režima. Med bolj znanimi in manj presenetlj­ivimi orodji za Putinovo hibridno delovanje v Srbiji je tudi sloviti zdravnik Branimir Nestorović, ki je med epidemijo covida zaslovel s »priporočil­om« srbskim damam, naj mirno odidejo po nakupih v Milano.

 ?? Foto Stoyan Nenov/Reuters ?? Čeprav je uradno nevtralna, Srbija ne skriva naklonjeno­sti Rusiji, zato med srbskimi politiki ni težko prepoznati ruskih agentov. Na fotograiji srečanje med ruskim in srbskim predsednik­om, Vladimirje­m Putinom in Aleksandro­m Vučićem, iz leta 2019.
Foto Stoyan Nenov/Reuters Čeprav je uradno nevtralna, Srbija ne skriva naklonjeno­sti Rusiji, zato med srbskimi politiki ni težko prepoznati ruskih agentov. Na fotograiji srečanje med ruskim in srbskim predsednik­om, Vladimirje­m Putinom in Aleksandro­m Vučićem, iz leta 2019.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia