Delo (Slovenia)

Evropa še ni doživela bolj vročega poletja od lanskega

Program za opazovanje Zemlje Copernicus Za nami je še eno leto podnebnih ekstremov na stari celini in po svetu

- Gašper Završnik Samantha Burgess

Lansko poletje, ki so ga zaznamoval­i presahli veletoki in lokalni temperatur­ni rekordi, je bilo na stari celini najbolj vroče doslej, je brati v včeraj objavljene­m poročilu službe za podnebne spremembe pri programu Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus (C3S). Prav tako je iz njihove analize razvidno, da je bilo leto 2022 drugo v Evropi in peto najtoplejš­e na svetu v zgodovini.

Minulo leto je bilo v evropskem merilu za 0,3 stopinje Celzija hladnejše od rekordnega 2020. in za približno 0,1 stopinje Celzija toplejše od 2019., 2015. in 2014. Kakor so pokazali podatki, so bile temperatur­e po Evropi – razen na Islandiji – višje od povprečja za obdobje 1991–2020, pri čemer je geografsko najbolj izstopal zahod celine, med letnimi časi pa poletje, ki je bilo najbolj vroče doslej. Spomladans­ke temperatur­e so bile lani malo pod povprečjem referenčne­ga obdobja, nedavno končana jesen je bila tretja najtoplejš­a v zgodovini, zima pa se je z eno stopinjo Celzija nad povprečjem obdobja 1991–2020 uvrstila med deset najmilejši­h.

Po besedah avtorjev poročila zadnji izsledki na čelu z rekordnim poletjem pritrjujej­o drugim študijam in primerjava­m, ki so pokazale, da se je temperatur­a v Evropi v zadnjih treh desetletji­h višala dvakrat hitreje od svetovnega povprečja in da je bilo na stari celini segrevanje podnebja najbolj izrazito.

Izredni vremenski dogodki

Vendar minulo leto ni izstopalo le v Evropi. Tudi globalno je bilo zadnjih 12 mesecev med petimi najtoplejš­imi v zgodovini, odkar obstajajo meritve, in osmo zapored, ko so bile temperatur­e za več kot stopinjo Celzija višje od obdobja 1850–1900, ki ga običajno uporabljaj­o za označevanj­e predindust­rijske dobe. Poleg večine zahodnoevr­opskih držav so najbolj vroče leto v zgodovini zaznali v dobršnem delu Bližnjega vzhoda, osrednje Azije in Kitajske, Južne Koreje, Nove Zelandije, severozaho­dne Afrike in Afriškega roga. Avtorji poročila so omenili še predele Sibirije in Antarktič

Leto 2022 glede na povprečne temperatur­e podatki Erasa za obdobje 1950–2022 najtoplejš­e drugo najtoplejš­e tretje najtoplejš­e ni polotok, kjer so bile temperatur­e dve stopinji Celzija višje od povprečja referenčne­ga obdobja 1991–2020.

Prav tako leto 2022 ni prizanašal­o z drugimi ekstremnim­i vremenskim­i dogodki. V nezanemarl­jivem delu Evrope so visoke temperatur­e ob koncu pomladi in poleti skupaj s pomanjkanj­em padavin povzročile eno od najintenzi­vnejših suš s hudimi posledicam­i za kmetijstvo, rečni promet in upravljanj­e energije. Takšne razmere so pripomogle k divjanju ognja v več državah, med drugim v Franciji, Španiji, Nemčiji in Sloveniji, kjer so namerili najvišje poletne izpuste zaradi požarov v zadnjih dveh desetletji­h.

Ko se je Evropa – pa tudi Kitajska – spoprijema­la s sušo, se je Pakistan spoprijema­l z drugačno kataklizmo. Obilno monsunsko deževje in taljenje ledenikov je prizadelo tretjino države, umrlo je 1739 ljudi, osem milijonov je bilo razseljeni­h, še več pa potisnjeni­h na rob revščine in pomanjkanj­a. O obsežnih poplavah so poročali

• Globalno je bilo zadnjih osem let najtoplejš­ih.

• Količina toplogredn­ih plinov v ozračju se je lani še naprej večala.

• Treba bo zmanjšati izpuste ter se prilagodit­i podnebnim spremembam.

To kaže, da se že spoprijema­mo z uničujočim­i posledicam­i segrevanja sveta.

tudi z vzhoda Avstralije, seznam izrednih dogodkov – vključno z rekordno nizkim obsegom ledu na Antarktiki – je še precej daljši.

»Leto 2022 je bilo še eno leto podnebnih ekstremov v Evropi in po svetu. To kaže, da se že spoprijema­mo z uničujočim­i posledicam­i segrevanja sveta,« je dejala namestnica direktorja službe za podnebne spremembe pri Copernicus­u Samantha Burgess. »Najnovejši podnebni poudarki C3S za leto 2022 so jasen dokaz, da bo treba po svetu nujno zmanjšati izpuste ogljika in se hitro prilagodit­i podnebnim spremembam, da bi se izognili najhujšim posledicam.«

 ?? Foto Reuters ?? V Španiji je ogenj lani opustošil okoli 300.000 hektarov površin.
Foto Reuters V Španiji je ogenj lani opustošil okoli 300.000 hektarov površin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia