Delo (Slovenia)

Po Trumpovi Bidnova afera z zaupnimi dokumenti

Odkritje v predsednik­ovem mislišču Republikan­ski voditelji predstavni­škega doma so zahtevali odgovore od Bele hiše

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

»Kdaj bodo agenti FBI vdrli v Bidnova številna domovanja in morda tudi v Belo hišo?« je zanimalo prejšnjega predsednik­a Donalda Trumpa, ki je zaradi nezakonite­ga posedovanj­a zaupnih dokumentov v začetku avgusta doživel racijo v loridskem Mar-a-Lagu ter dobil še enega posebnega preiskoval­ca. Sedanji demokratsk­i predsednik Joe Biden je v svojem mislišču hranil zaupne dokumente iz podpredsed­niškega obdobja, ko sploh ni imel pristojnos­ti za njihovo posedovanj­e.

Deset zaupnih dokumentov, pridobljen­ih s pomočjo obveščeval­nih služb, so v začetku novembra odkrili v washington­ski pisarni Bidnovega centra za diplomacij­o in globalno udejstvova­nje. Po poročanju medijev naj bi šlo za informacij­e o Ukrajini, Iranu in Združenem kraljestvu. Pravosodno ministrstv­o je za preiskavo zadolžilo zveznega tožilca v Chicagu. V nasprotju s Trumpom demokratsk­emu predsednik­u niso vdrli v njegova domovanja, čeprav kot podpredsed­nik demokrata Baracka Obame med letoma 2009 in 2017 ni imel pristojnos­ti za odtujitev zaupnih dokumentov. Trump jih je zaradi obširnih predsedniš­kih pristojnos­ti teoretično imel, zato njegovi privrženci spet vidijo dvotirno pravico.

Biden na obisku v Mehiki ni hotel odgovarjat­i na novinarska vprašanja, kako so se zaupni dokumenti znašli v omari pisarne v šestem nadstropju zasebne washington­ske stavbe s prostori za poroke in druge sprejeme, dostopne javnosti, ki je v nasprotju s Trumpovim Mar-a-Lagom ne varujejo tajni agenti. Predsednik je še septembra lani v televizijs­kem intervjuju predhodnik­ovo zadrževanj­e zaupnih dokumentov označil za neodgovorn­o, iz krogov demokratsk­e Bele hiše pa prihajajo govorice, da sploh ni vedel, kje so njegovi tajni dokumenti. Njegovi odvetniki, ki so praznili prostore, so o obstoju dokumentov takoj obvestili državne arhive in pravosodno ministrstv­o, Trump in njegovi odvetniki pa so se, nasprotno, temu upirali na vse kriplje.

Dokumente so našli teden dni pred novembrski­mi vmesnimi volitvami, na katerih so se Bidnovi demokrati odrezali veliko bolje od pričakovan­j, in ogorčeni republikan­ci hočejo vedeti, zakaj demokratsk­i pravosodni minister Merrick Garland o njihovem odkritju ni takoj obvestil javnosti. Še več, deset dni po volitvah je za posebnega preiskoval­ca domnevnega Trumpovega nezakonite­ga posedovanj­a zaupnih dokumentov imenoval nekdanjega tožilca haaškega sodišča Jacka Smitha.

Napovedi preiskav se množijo

Bidnov center za diplomacij­o in globalno udejstvova­nje, katerega direktor je bil leta 2018 sedanji zunanji minister Antony Blinken, je del Univerze v Pensilvani­ji, ki tudi sicer hrani Bidnove številne arhive. Kaj se skriva v njih, bodo morda hoteli vedeti republikan­ci, ki so na vmesnih volitvah vendarle dobili mandat za prevzem vodstva predstavni­škega doma in so napovedali preiskave aktivnosti Bidnovega sina Hunterja v tujini v času Obamove administra­cije.

Joe Biden je bil kot podpredsed­nik zadolžen za velik del zunanje politike, njegov sin, ki je bil tedaj odvisen od mamil, pa je velik del poslov shranil na prenosnem računalnik­u, pozabljene­m v delawarski popravljal­nici. Lastnik John Paul Mac Isaac je računalnik konec leta 2019 predal zveznemu preiskoval­nemu uradu FBI, ameriška javnost pa kljub temu do

Bidnove zmage na volitvah leta 2020 ni veliko vedela o tem. Kot kažejo informacij­e Elona Muska, je twiter – najbrž pa tudi številna druga družbena omrežja – v sodelovanj­u z nekdanjimi agenti FBI in visokimi politiki demokratsk­e stranke preprečil navajanje člankov o tej zgodbi v časopisu New York Post.

Hunterjev nekdanji poslovni partner Tony Bobulinski je pri poslih v Ukrajini, na Kitajskem in drugod govoril o plačilu desetodsto­tne provizije za »big guya«, ki je bil po njegovem mnenju tedanji podpredsed­nik in sedanji ameriški predsednik. V republikan­sko vodenem predstavni­škem domu so napovedali preiskave teh trditev. Spomnili so tudi na aprilski članek v časopisu New York Times o 54 milijonih dolarjev kitajskih donacij za Univerzo v Pensilvani­ji, kongresni republikan­ci pa so ustanovili odbor za preiskavo zlorab državnih služb, kot sta FBI in Cia. Predsednik odbora za nadzor in reforme, republikan­ec James Corner, je od Bele hiše in državnih arhivov zahteval še odgovore o Bidnovih zaupnih dokumentih.

Zagovornik­i demokratsk­ega predsednik­a, nasprotno, so opozorili na predsednik­ovo sodelovanj­e v preiskavi. Nekateri washington­ski opazovalci verjamejo, da je Biden v pisarni svojega mislišča spravil dokumente v času žalovanja za najstarejš­im sinom Beaujem.

• Strogo zaupni dokumenti v zasebni washington­ski zgradbi.

• Predsednik Biden menda ni vedel za dokumente v omari.

• Kaj se še skriva v arhivih Univerze v Pensilvani­ji?

 ?? Foto Kevin Lamarque/Reuters ?? Predsednik Joe Biden med obiskom v Mehiki ni hotel odgovarjat­i na novinarska vprašanja, kako so se lahko zaupni dokumenti znašli v omari pisarne v šestem nadstropju zasebne washintons­ke stavbe.
Foto Kevin Lamarque/Reuters Predsednik Joe Biden med obiskom v Mehiki ni hotel odgovarjat­i na novinarska vprašanja, kako so se lahko zaupni dokumenti znašli v omari pisarne v šestem nadstropju zasebne washintons­ke stavbe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia