Delo (Slovenia)

Borzne cene plina nižje od regulirani­h

Oskrba z energenti Kljub topli zimi Slovenija med državami, ki so s težavo izpolnile cilj zmanjšanja porabe

- Karel Lipnik Foto Remko De Waal/AFP

Skoraj pomladansk­o vreme v večjem delu Evrope niža cene energentov. Poraba je vsaj za petino manjša kot lani, zato ni čudno, da so cene plina na evropskih blagovnih borzah že nižje kot na začetku energetske mrzlice in tudi nižje od regulirani­h cen v Sloveniji.

Cena zemeljskeg­a plina na nizozemske­m vozlišču TTF se giblje okoli 70 evrov za megavatno uro. Če izločimo dve nekajdnevn­i obdobji, so bile cene plina nazadnje tako nizko septembra 2021, torej na začetku energetske mrzlice. Spomnimo, vlada je v začetku septembra zamrznila cene zemeljskeg­a plina za gospodinjs­tva in male poslovne odjemalce. Za gospodinjs­tva cena ne sme presegati 73 evrov za megavatno uro, najvišja dovoljena cena za male poslovne odjemalce pa je 79 evrov za megavatno uro.

Poraba plina v EU je bila v treh mesecih, od septembra do novembra, kar za 21 odstotkov manjša kot v istem obdobju lani, kažejo podatki Eurostata. Med državami, ki so izpolnile postavljen­i cilj EU o 15-odstotnem zmanjšanju, je tudi Slovenija, ki je medletno porabo plina zmanjšala za 17 odstotkov. Slovenija se s tem podatkom ne more hvaliti, saj je le šest evropskih držav porabo plina racionaliz­iralo manj, večina teh držav pa nabavno tudi pred krizo ni bila odvisna od Rusije.

LNG tudi iz Rusije

Uvoz plina je bil decembra za okoli 13 odstotkov manjši kot v istem obdobju lani, kažejo podatki inštituta Bruegel. Upad je izključno posledica manjših dobav zemeljskeg­a plina iz Rusije. Uvoz plina iz Rusije po plinovodih je bil decembra kar za 75 odstotkov manjši kot v istem lanskem obdobju. Se je pa za 50 odstotkov medletno povečal uvoz LNG. Uvoz plina v utekočinje­ni obliki je konec leta predstavlj­al kar 40 odstotkov celotnega uvoza. Več kot 40 odstotkov LNG je EU decembra nabavila

Plinska skladišča v Evropi so dobro zapolnjena.

na drugi strani Atlantika, okoli 22 odstotkov v Afriki in 18 odstotkov na Bližnjem vzhodu. Zanimivo, da je okoli 14 odstotkov utekočinje­nega plina v Evropo prišlo tudi iz Rusije.

Topla zima je prav tako prizanesla rezervam plina v evropskih skladiščih, ki so še vedno zapolnjena več kot 83-odstotno. To je nad

največjo zasedenost­jo prejšnjo zimo. V lanski sezoni so namreč skladišča dosegla vrh v drugi polovici oktobra, ko so bila zasedena 77-odstotno. To zimo so se polnila vse do sredine novembra, ko je zasedenost presegla 95 odstotkov zmogljivos­ti. Zaradi velikega upada porabe plina so se skladišča to zimo polnila tudi med prazniki, od 23. decembra do 2. januarja. Zmanjšano koriščenje skladiščni­h kapacitet se je v preteklih zimah sicer že zgodilo, a še nikoli ni bilo tako izrazitega polnjenja skladišč sredi zime.

Plin ceni elektriko

Padec cen plina se pozna tudi pri cenah električne energije. Te so se sicer po novem letu povzpele, a so bistveno nižje kot sredi decembra, ko so podjetja kupovala elektriko za letošnje leto. Na slovenski borzi elektrike se cena za tekočo nabavo (dan vnaprej) ta teden giblje okoli 131 evrov za megavatno uro. Še vedno pa je cena opazno višja kot v zahodnoevr­opskih državah. Portugalsk­a, Španija, Francija in

Nemčija imajo danes ceno pod 90 evrov za megavatno uro. Cene terminskih poslov so se prav tako opazno znižale. Na nemški borzi je bilo tako včeraj za dobavo elektrike v juniju treba odšteti 186 evrov za megavatno uro. Sredi decembra, na vrhu nabavne mrzlice, je cena za dobavo junija znašala 348 evrov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia