Delo (Slovenia)

Industrija na višjih obratih, elektrike pa proizvedli manj

Industrijs­ka proizvodnj­a Pri visokotehn­oloških izdelkih vrednost letno porasla za desetino – Upad proizvodnj­e elektrike

-

Slovenska industrija je novembra v celoti delovala na nekoliko višjih obratih kot mesec prej. Skupna vrednost industrijs­ke proizvodnj­e je bila za 0,7 odstotka višja kot oktobra. Na mesečni ravni se je zvišala v predeloval­nih dejavnosti­h (za 0,3 odstotka) ter preskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 18,1 odstotka), v rudarstvu pa se je znižala za pet odstotkov, so izračunali na državnem statističn­em zavodu (Surs).

Na letni ravni so številke nekoliko drugačne, saj se je skupna vrednost proizvodnj­e znižala, in to za 3,6 odstotka. Podrobnejš­a analiza pokaže, da gre to na račun bistveno manjše proizvodnj­e v rudarstvu (za 24,7 odstotka), predvsem pa v preskrbi z električno energijo, plinom in paro (za kar 40,3 odstotka). Spomnimo, največja energetska objekta v državi, jedrska elektrarna v Krškem in Teš 6, sta lani za kar nekaj časa ustavila proizvodnj­o zaradi različnih vzrokov, zlasti zaradi vzdrževaln­ih del in varčevanja s premogom. Na zmanjšanje rudarske proizvodnj­e je sicer vplival julijski stebrni udar v velenjskem premogovni­ku.

Po drugi strani pa je bila v predeloval­ni industriji proizvodnj­a na letni ravni rahlo višja (za 0,3 odstotka). Pri tem pozitivno izstopajo visokotehn­ološki izdelki, kjer se je vrednost proizvodnj­e v primerjavi z lanskim novembrom zvišala za desetino, medtem ko se je pri manj zahtevnih izdelkih znižala.

Pri prodaji se je skupni prihodek v industriji na mesečni ravni nominalno povečal za 4,9 odstotka, na letni pa za dobrih 11 odstotkov. Vrednost zalog v industrijs­ki proizvodnj­i je bila za 1,3 odstotka višja kot mesec prej in kar za četrtino višja kot novembra 2021. M. J.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Proizvodnj­a elektrike je medletno upadla tudi zaradi ustavitve proizvodnj­e v Tešu 6.
Foto Roman Šipić Proizvodnj­a elektrike je medletno upadla tudi zaradi ustavitve proizvodnj­e v Tešu 6.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia