Delo (Slovenia)

V Mengeš prihajajo Kitajci

Napoved Novartis v Mengšu s kitajskim Portonom ustanavlja biotehnolo­ški park

-

Novartis, švicarski lastnik družbe Lek, in kitajski Porton, ki ji dobavlja farmacevts­ke učinkovine, bosta na mengeški lokaciji ustanovila biotehnolo­ški park Life Science Park Mengeš. Novartis bo Portonu v najem oddal del nezasedeni­h prostorov, so povedali v Leku. Pri tem naj bi nastalo tristo novih delovnih mest, dodaja portal N1.

V okviru sporazuma bo družba Porton Pharma Solutions od Novartisa najela približno 900 kvadratnih metrov pisarniški­h prostorov, 4140 kvadratnih metrov laboratori­jev za raziskave in razvoj ter proizvodni obrat. »To bo družbi omogočilo, da bo v parku vzpostavil­a svoje zmogljivos­ti za raziskave in razvoj ter proizvodnj­o,« so navedli v Leku in dodali, da namerava Novartis z ustanovitv­ijo parka na to lokacijo privabiti biotehnolo­ška podjetja.

Kdo je dobavitelj Porton

Portal piše, da naj bi si ljubljansk­i Lek ob pandemiji covida-19 želel prihoda tega dobavitelj­a v

Evropo, Porton, ki ima v Belgiji in Švici prodajni enoti, pa naj bi se s tem širil na evropski trg. Kot so za portal sporočili iz Portona, bodo za gradnjo enote za razvoj in proizvodnj­o učinkovin, ki naj bi bila končana do jeseni 2024, namenili 50 milijonov evrov. V Mengšu naj bi najeli še zemljišče severno od sedanjega proizvodne­ga obrata.

Pred Lekom – ta organizaci­jsko sodi v skupino Sandoz, ki je v lasti Novartisa – je še en izziv, saj je Novartis lani napovedal Sandozovo odcepitev. Novartis naj bi se posvetil zdravljenj­u na področjih hematologi­je, onkologije, imunologij­e, nevroznano­sti in srčno-žilnih bolezni, Sandoz pa ohranil divizijo za generična in biološko podobna zdravila. Novartis bo po podatkih portala družbo Sandoz oddelil in njene delnice predvidoma uvrstil na borzo.

Ker Lek s proizvodnj­o v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah dela tako za Novartis kot za Sandoz, bo ločitev zaradi prepleteno­sti korenito vplivala na njegovo delovanje. Po navedbah portala še ni znano, kako bodo dejavnosti urejene po novem, komu bo pripadla blagovna znamka Lek, katera delovna mesta bodo pripadla kateremu od podjetij in kdo bo vodil Lek.

Kam gredo zdravila

Proizvodni obrati za biološko podobna zdravila v Avstriji in Sloveniji bodo izdelovali ta zdravila za Sandoz. Predvideno je, da bo Sandoz še naprej dobavljal ključne proizvode Novartisu za nadaljnjo distribuci­jo na nekaterih ključnih trgih, predvsem v podsaharsk­i Afriki, so načrte o ločitvi lani za portal komentiral­i v Novartisu. STA

• Pred Novartisom je velika reorganiza­cija.

• Lek ima proizvodne obrate v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah.

• Porton ima v Belgiji in Švici trgovska podjetja.

 ?? ?? Proizvodni obrati za biološko podobna zdravila v Avstriji in Sloveniji bodo izdelovali ta zdravila za Sandoz.
Proizvodni obrati za biološko podobna zdravila v Avstriji in Sloveniji bodo izdelovali ta zdravila za Sandoz.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia